Miracole și Splendidism

– Miranda, mai ții minte când m-ai întrebat ce e un miracol și ți-am spus… 

– Ați spus că e atunci când un lucru e imposibil, și totuși ți-l poți imagina. Dar nu e așa. E atunci când un lucru e imposibil, și totuși poți să crezi în el.” 

Am observat că învățăm toată viața și vreau ca în fiecare an să ofer elevilor oportunități noi de învățare. La provocarea prietenilor noștri de la Editura Corint Junior am realizat câteva recenzii video la ora de lectură. Elevii din clasa a IV-a au fost foarte încântați să participe la astfel de ore creative online și am discutat despre fragmentul al patrulea denumit ”Geografia fantastică” din cartea Miracolele Mirandei, scrisă de Siobhán Parkinson, cea mai cunoscută scriitoare irlandeză pentru copii. Siobhán Parkinson a publicat peste douăzeci de cărți, premiate și traduse în numeroase limbi, editează o revistă dedicată cărților pentru copii, traduce din germană și ține cursuri de creație literară. Este și prima scriitoare care a primit titlul Laureate na nÓg, care se acordă o dată la doi ani celor mai buni scriitori de literatură pentru copii din Irlanda. Cartea a fost lansată în România la finalul anului 2019 în traducerea Măriei Rizoiu. Scopul recenziei noastre video a fost de a face această carte cunoscută, de a o prezenta într-un mod atrăgător, astfel încât elevii noștri să fie atrași și să-și dorească să citească cartea. În toată această perioadă îi motivăm la fiecare oră online și încercăm să valorificăm ceea ce ei vor să facă, să le punem la îndemână toate resursele de care au nevoie. 

Am întrebat-o pe Roxana Geantă, redactor șef la Editura Corint Junior de ce a ales această carte pentru elevii Liceului Teoretic Național? 

De ce am ales să le prezint copiilor „Miracolele Mirandei”? Pentru că pe Miranda am îndrăgit-o din prima clipă. Pentru că de la ea putem învăța atât de multe chiar și noi, adulții, nu doar copiii. 

Ce am învățat eu de la Miranda? Că în viață trebuie să înfrunți totul cu zâmbetul pe buze. Că miracolele pot apărea la tot pasul, chiar și atunci când te aștepți mai puțin. Că-ți poți crea acel tărâm special, doar al tău, în care îți poți izola sufletul și-l poți lăsa să zburde încrezător”. 

Roxana Geantă, Redactor șef, Editura Corint

Personajul principal este Miranda Maguire, o fetiță care iubește literatura și cuvintele, iar poveștile pe care ea le imaginează se petrec pe insula Mărinimie, în orașul numit Splendidisim înconjurat de porți de argint, cu polițiști girafe. Poveștile ajung să producă adevărate miracole în propria familie. Sora ei, Gemma, este bolnavă, suferă de o boală gravă, care o ține periodic internată în spital, iar Miranda ajunge să rămână în grija bunicii sale, ambii părinți fiind plecați cu Gemma la spital. Miranda este o fetiță cu o imaginație debordantă. Ea inventează „geografia fantastică” și un tărâm unde lucrurile se întâmplă așa cum își dorește Miranda. La Școală trebuie să învețe câte un cuvânt nou în fiecare zi și să scrie ce înseamnă fiecare cuvânt, l-au numit „cuvântul zilei”. Ea alege două cuvinte interesante: fecioară și cosițe. Mirandei îi place să scrie și să descopere cuvinte noi, interesante, cu semnificații bogate, cuvintele pot face miracole, au puteri nemăsurate, poate chiar pe aceea de a o însănătoși pe sora ei. 

Coincidența face ca unele dintre lucrurile pe care le scrie fetița să se întâmple și în realitate, iar acest lucru o cam pune pe gânduri. Oare miracolele chiar există și ea are puterea să facă să se înfăptuiască? Așa cum afirmă autoarea Siobhán Parkinson:

„Ideea acestei lumi magice mi-a venit când una dintre fetiţele cu care m-am întâlnit m-a întrebat dacă am scris vreodată despre miracole. Atunci, pe loc, m-am decis să încerc să fac acest lucru…”. 

Este o carte scrisă într-un ritm alert, despre o fetiță care înțelege schimbările ce se petrec în jurul ei, punându-se accentul pe maturizare și pe relațiile afective.