Emoții și lacrimi la final de clasa a XII-a

Barbulescu Alexandra

dr. Alexandra Bărbulescu,

Director Comunicare

Beatrice Molnar,

Manager programe educaționale

Emoții… cam așa s-ar putea descrie, într-un cuvânt, ziua de 10 iulie 2020. Pentru cei mai mulți dintre voi, această dată nu semnifică, poate, nimic. Însă pentru noi, aici, la Liceul Teoretic Național, a reprezentat un moment de bilanț, încheierea unei etape. Cu lacrimi în ochi, de fericire pentru reușita lor, dar și de tristețe pentru că ne luăm „La revedere!” de la o generație extraordinară, elevii claselor a XII-a au pășit voios în curtea LTN pentru un ultim act școlar: ridicarea diplomelor de finalizare a studiilor și a celor de Bacalaureat. O ultimă întrevedere cu diriginții, managementul școlii și colegii… practic… ultima lor zi la școală. 

Trecerea cu succes peste examenul de Bacalaureat și absolvirea liceului – sunt momente care contribuie la evoluţia personalităţii fiecăruia dintre elevii noștri, ca nişte adevărate pietre de hotar. Iată-i ajunși la finalul unei „călătorii”, pe care au început-o la o vârstă fragedă şi pe care, după mai mulţi ani, o încheie, cu entuziasm, la frumoasa vârstă a adolescenței. 

Generația 2020 de absolvenți a marcat o premieră în istoria învățământului. Elevii noștri nu s-au putut îmbrățișa și nici participa la vreo petrecere de final de an. Cu toate acestea, LTN nu își abandonează elevii niciodată, în nicio împrejurare. Pentru noi, promoția 2020 este o „Generație de Aur”, mulți dintre ei crescând odată cu școala și parcurgând astfel două niveluri de școlaritate complete la Liceul Teoretic Național (8 ani de la înființarea LTN); elevii au descoperit tehnologia și beneficiile învățării prin metode inovative, odată cu introducerea lor în campusul LTN; unii au călătorit la concursuri internaționale, au participat la proiecte și excursii în afara școlii și au avut parte de mentori specialiști în diverse domenii; cu această promoție am putut realiza mai multe visuri: Revista LTN, Biblioteca școlii, o activitate complexă a Consiliului Elevilor și o mulțime de proiecte și evenimente care astăzi ne sunt amintiri dragi și care au contribuit la formarea lor, dar și a Modelului Liceului teoretic Național – Școală pentru viață.  

Acesta este motivul pentru care, din dorința de a le mulțumi pentru efortul pe care l-au depus în toți acești ani de studiu, LTN a transformat simpla semnătură de ridicare a diplomelor într-un moment ovațional, cu un cadru aproape ceremonial, însă organizat conform cerințelor de distanțare fizică și igienico-sanitare. Încă de la primele ore ale dimineții, absolvenții LTN au fost așteptați, în grupe de câte 6 persoane, la o distanță de timp însumând 30 de minute, să își ridice diplomele de studii. Ceea ce au găsit la fața locului i-a lăsat, pe cei mai mulți dintre ei, fără glas. 

prof. diriginte Adelin Nedelea
prof. diriginte Doina Popescu

Cum puteam să trecem cu vederea acest moment și să nu îi acordăm însemnătatea cuvenită? 

Ajunși în Campusul LTN, elevii au fost întâmpinați de dna. director Silvia Moraru și de domnii profesori diriginți, care i-au călăuzit în cei patru ani de liceu: dna. prof. Doina Popescu și dl. prof. Adelin Nedelea. Nu mică le-a fost mirarea când au văzut că, de fapt, nu ridicarea diplomelor era adevăratul motiv pentru care ei se aflau acolo. Platouri cu antreuri delicioase, lichide care să stingă setea acestei zile toride de vară și … chiar un tort pregătit în cinstea lor au stat mărturie micului eveniment festiv pe care managementul, diriginții și întreg personalul LTN l-au plănuit minuțios pentru ei, noii exploratori ai  vieții de oameni mari.

Departe de „aglomerație” și zumzet, într-un colț intim, îi aștepta încă o surpriză: Cartea de Onoare a absolvenților Promoției 2020. Mustăcind la vederea ei, derulându-și privirea peste tot ce îi înconjurau și mușcându-și ușor buzele în semn de concentrare, dragii noștri adulți și-au pus pe foaie toate gândurile, mulțumirile (sau poate chiar și nemulțumirile) și experiențele trăite în calitate de elevi la Liceul Teoretic Național. Și uite așa… ceea ce s-a dorit a fi o supriză pentru ei s-a transformat, în cele din urmă, într-o surpriză pentru noi toți, cei rămași. Cuvintele lor și feedback-urile cuprinse în rândurile scrise cu cerneală ne vor călăuzi și vor constitui pentru noi piatra de temelie în pregătirea noului an școlar și a unei noi generații de absolvenți LTN. 

Deloc surprinzător, momentul ridicării formale a diplomelor de către fiecare dintre elevii noștri ne-a adus la realitate pe toți cei prezenți: e un final de capitol și sperăm că de fapt această Școală pentru viață pe care au parcurs-o alături de noi va însemna un Start puternic într-o lume despre care nu știm cum va arăta. Mulțumiți și împăcați cu gândul că am făcut tot ce am putut pentru a-i pregăti pentru tot ceea ce va urma ne-am adus aminte că „Orice sfârșit e un nou început.” Știm că devenirea lor a depins într-o oarecare măsură și de întreaga comunitate și spirit ale LTN. Le dorim să ducă mai departe ceea ce au luat de aici iar visurile lor să prindă aripi!

Teodora Tudorache, absolvent LTN
Flavio Melinte, absolvent LTN
Andreea Diana Dan, absolvent LTN
Ilinca Stănescu, absolvent LTN