Lecturi de vacanță

Elevii clasei a IV-a oferă recomandări de lectură colegilor și tuturor celor care profită de vacanță și vară dezvoltând apetitul pentru lectură și cunoaștere. Biblioteca LTN este un proiect care a ajuns în sufletele multor elevi care frecventează cu pasiune rafturile pline de ediții inedite. Cei mici știu că cititul este o punte spre orizonturi creative și de aceea noi, la Liceul Teoretic Național, legăm viața de paginile cărților și reușim astfel să dezvoltăm potențialul fiecărui elev-cititor.

Ana Gabriela Prunariu

clasa a IV-a

Astrid Lindgren. Karlsson de-pe-acoperiş. București: Editura Arthur, 2018, 152 p.

Descrie povestea fascinantă a unei familii, până într-o zi, când pe pervazul ferestrei camerei lui îşi face apariţia un personaj misterios. E Karlsson, un domn mititel, rotofei şi foarte hotărât şi care poate zbura. Şi aşa, pe o stradă obişnuită din Stockholm, într-o casă întru totul obişnuită, cu o familie cu totul şi cu totul obişnuită, încep să se întâmple lucruri cât se poate de neobişnuite.

Sergiu Ștefan Cristea

clasa a IV-a

R.J. Palacio. Minunea. București: Editura Arthur, București, 2013, 360 p.

R.J. Palacio mai face ceva extraordinar, dincolo de poveste: dă cuvântul mai multor personaje, care își exprimă propriul punct de vedere cu privire la școală, la lumea care există acolo, cu privire la interacțiunea cu August. Primul este, desigur, personajul principal, dar apoi vedem și viziunea surorii sale, Via, viziunea lui Summer, cea care a avut curajul să se apropie prima de August, gândurile lui Jack, cu coleg care nu știe dacă vrea să fie popular sau, dimpotrivă, să se apropie de gașca lui August și Summer, felul în care gândește Justin, noul iubit al Viei etc. Viziuni diferite, gânduri complexe, interacțiuni, tineri care se transformă. Și mult amuzament, gânduri mature ale unor copii de clasa a cincea, care ne arată felul sincer în care ”simt” școala.

Alexandra Oprea Martinov

clasa a IV-a

Andy Griffiths. Copacul cu 13 etaje. București: Editura Arthur, București, 2013, 252 p.

Andy și Terry locuiesc în cea mai tare căsuța din copac. Au un bazin cu rechini care mănâncă oameni! Și o mașinărie care îți aruncă bezele în gură atunci când ți-e foame!

Dar fereste-te de monstrul marin care se dă drept sirenă! Și orice ai face, ai grijă să nu rămâi captiv într-un balon din gumă de mestecat.

Irenne Ana Giulia Gheorghe

clasa a IV-a

Antoine de Saint-Exupery. Micul prinț, București: Editura RAO, 2014.

Nu există vârstă pentru a citi Micul Prinț. Cu siguranță, însă, înțelegerea profundă pe care o revarsă asupra unei minți de copil este în stare să îi reconfigureze gândirea astfel încât să fie mai orientat către inima sa, să întrevadă absurdul în viață și să își ude trandafirul din grădina inimii. Este o lecție atât de importantă, încât oamenii au ajuns să colecționeze această carte în biblioteca personală în toate limbile în care s-a publicat. O poveste incantatoare despre copilărie, singuratate și prietenie.

Calul și băiatul este al treilea volum din seria Cronicile din Narnia

În noaptea-n care Shasta află că nu e fiul pescarului Arsheesh și că acesta vrea să-l vândă ca sclav, se hotărăște să fugă din Calormen împreună cu Bree, Calul Vorbitor. În drum spre miazanoapte, spre Narnia, se întovărășesc cu Aravis și cu Hwin, fugare și ele.
Când trec prin cetatea Tashbaan, cei patru prieteni află de complotul pus la cale de calormeni împotriva narnienilor și pornesc într-un suflet spre Narnia, sperând că o să ajungă la timp ca să-i avertizeze de pericolul care-i paște.

David Tudor Petcu, C.S. Lewis. Cronicile din Narnia vol.3: Calul și băiatul. București: Editura Arthur Gold, București, 2016, 200 p.

Andrei Popescu

clasa a IV-a

Bogdan Socol. 100 de fotbalisti legendari.București: Editura EuroPress, 2016, 400 p.

Pe parcursul lecturii acestei cărți, veți ajunge, prin intermediul celor 100 de eroi, din epoca interbelica pana in zilele noastre, trecând și prin dramele din preajmă celui de-al Doilea Război Mondial, prin comunismul care a obstrucționat atâtea cariere mărețe, prin dictaturile militare din America Latină și prin toata perioada de incertitudini a Războiului Rece. Fotbalul a învins toate problemele, însă, și a mers mai departe cu poveștile sale.

100 de fotbalisti legendari” îi cinstește așa cum se cuvine și pe cei mai mari jucatori romani care ne-au marcat existenta, Nicolae Dobrin, Ilie Balaci, Gica Hagi, Gica Popescu si Miodrag Belodedici.

Bogdan Cătălin Pantazi

clasa a IV-a

Simon Hughes. Allez Allez Allez. București: Editura Publica, 2020, 392 p.

Allez Allez Allez. Povestea din interior a renașterii Fc Liverpool campioana Europei în 2019.

Allez Allez Allez este povestea din interior a sezonului 2018-2019 al FC Liverpool, o campanie în care clubul a fost implicat în cea mai stransa cursa la titlu din istoria Premier League și a câștigat pentru a sasea oara Liga Campionilor.

Datorită accesului la conducerea clubului, la jucători și la staff-ul tehnic, Allez Allez Allez explica felul în care Liverpool a trecut de la ceea ce Jurgen Klopp descria ca fiind „depresia” anului 2015 la niște performanțe care au lipsit unei întregi generații de suporteri.

Navin și Emily se mută cu mama lor într-o casă veche și demult abandonată, care i-a aparținut străbunicului Silas Charnon. Dar viața liniștită la care speră cei trei e încă departe. Mama e răpită de o creatură sinistră, iar copiii pornesc într-o primejdioasă misiune de salvare. Aventura lor îi poartă pe un tărâm misterios unde pericolele pândesc la fiecare pas. Amuleta lui Silas i-ar putea salva, însă Emily va trebui să invețe să-i stăpânească puterea.

Darius Petrea, Kazu Kibuishi. Amuleta. Cartea I: Păstrătoarea Pietrei