Fabrica de fericire – Școala de vară

Școală de vară, la ce ne putem gândi când auzim aceste cuvinte? În mod normal, îți pui întrebarea: „iar școală?”. Liceul Teoretic Național a schimbat fundamental această mentalitate, în campusul nostru activitatea educațională realizându-se permanent. Așadar, ce mai facem la școală în vacanță? 

La Școala noastră din timpul verii, activitățile au fost concepute special pentru a isca zâmbete, energie pozitivă și pentru a lega prietenii. Putem spune sincer că LTN este o fabrică de fericire! Intenția noastră este de a reînnoda legătura cu activitățile educative față în față, într-un mod relaxat, prietenos și care să trezească curiozitatea elevilor noștri, punând accent pe specificul nonformal și, în același timp, având în vedere că fiecare experiență trăită este una de învățare și poate reprezenta o lecție pentru viață.

Cunoaștem cu toții regulile de prevenire ale noului Coronavirus și de aceea, noi, Liceul Teoretic Național, am avut grijă ca măsurile de siguranță și impunerile legislative să fie respectate de cei mari, dar și de cei mici. Copiii au fost receptivi și au înțeles foarte bine ce trebuie făcut pentru a rămâne în siguranță. Toate activitățile au decurs în condiții optime de siguranță, iar eforturile au fost pe deplin răsplătite atunci când bucuria celor mici se manifestă cu sinceritate și curaj. 

Mai mult, am avut ocazia acum să facem lecții și să petrecem cât mai mult timp în spațiile noastre preferate: clasele de afară pe care campusul LTN le-a amenajat încă de acum doi ani. În timpul anului școlar, se fac programări și rotații pentru a prinde un loc „sub castan” sau pentru a studia la „Atelierul de sub nori”. La Școala de vară de afară toți elevii înscriși au avut ocazia să învețe, să se joace, să experimenteze, să fabrice fericire în afara spațiului convențional al unei săli de curs. 

Școala de vară de anul acesta a fost o experiență unică în care copiii au îmbinat distracția cu învățarea și cu dezvoltarea personală. Programul a fost foarte echilibrat de la sport, la engleză, ore de lectură și ateliere creative. De asemenea, am avut ca obiectiv o atenție sporită pentru talentele și interesele proprii ale fiecărui elev și punerea în valoare a acestora. Este o experiență esențială pentru dezvoltarea unui copil să fie recunoscut și apreciat pentru o abilitate nativă și pentru o activitate pe care o face bine și cu plăcere. . Nu voi uita niciodată bucuria din ochii lor micuți, atunci când vizitam prin realități virtuale și mijloace IT&C câte o țară și discutam împreună despre tradițiile din regiunea respectivă.  O încântare! 

Activitățile Școlii de Vară au avut tematici diferite, menținând energia copiilor, curiozitatea, dezvoltându-le astfel creativitatea: „robotica”, „Cărțile cu aripi”, „Atelierul de sub nori”, sunt doar câteva dintre cursurile pe care le-au îmbrățișat cu drag și unde au descoperit lucruri noi. 

Fascinați de grădina de legume a LTN, elevii au învățat să planteze flori și chiar au cules roșii pe care le-au mâncat mai apoi. Acest proiect LTN care reia o inițiativă a lui Spiru Haret – un mare reformator al educației, reprezintă o bucurie pentru profesorii și elevii LTN de fiecare dată când înmugurește o floare sau când se coace o legumă din grădina noastră. Satisfacția celor mici când îngrijesc natura pentru ca mai apoi să guste din munca lor este nemărginită! Roadele Grădinii LTN sunt o recompensă și o lecție de viață pentru cei mici, dar și pentru cei mari. 

Cred cu tărie în învățarea bazată pe „bucurie” și „zâmbete”, în împletirea formalului cu non-formalul, dar și în a face lucrurile ALTFEL. 

În acest sens, proiectul școlii de vară propus de Liceul Teoretic Național a venit în întâmpinarea nevoii elevilor de relaționare și comunicare, prin propunerea unui program inedit pentru a învăța și a se distra într-o atmosferă caldă și prietenoasă, dar și prin adaptarea în mod constant a cursurilor la particularitățile copiilor. Bucuria revederii cu elevii a fost pe măsură, fiindcă pentru mine școala este despre elevi, despre emoțiile pe care aceștia ni le transmit și le împărtășesc cu noi, despre bucuria de a fi împreună.

Promisiunea LTN de a reprezenta o oază de liniște, siguranță și bucurie pentru elevii noștri și pentru familiile lor este o responsabilitate pe care o exersăm în fiecare zi, indiferent de anotimp. Vă vom ține la curent cu bucuriile noastre, aici, la Școala pentru viață unde lecțiile nu se opresc niciodată 🙂