La LTN imposibilul este posibil

Simularea anului școlar – o oglindă a viitorului în educație

Liceul Teoretic Național a organizat în cursul zilei de astăzi simularea desfășurării anului școlar 2020-2021. Am reușit să organizăm grupe de elevi, pe ore și pe trasee dedicate, astfel încât să știm cu toții, profesori, elevi, personal auxiliar și părinți ce avem de făcut începând de luni, 14 septembrie 2020. Începe un an școlar plin de provocări. Nu este ușor pentru nici un participant la actul educațional dar LTN a pus mai presus de toate interesul elevului și siguranța familiilor. 

Am parcurs împreună cu cei mici dar și alături de elevii mai mari traseul unei zile de școală. Au participat la simulare toți profesorii și aproape toți elevii școlii noastre: 

– intrarea în școală a elevilor, fără însoțitori,

– triajul epidemiologic, 

– urmărirea semnalisticii și a traseelor dedicate fiecărei categorii de elevi, 

– menținerea pe tot parcursul zilei a obiceiurilor de protecție și igienă (decontaminarea mâinilor, purtarea măștii, păstrarea distanței regulamentare), 

– desfășurarea orelor cu ajutorul mijloacelor IT&C și prin folosirea intensă a aplicațiilor digitale pentru educație, 

– petrecerea timpului din pauze în spațiile dedicate fiecărei clase de elevi, 

– modalitatea de a lua masa oferită de cantina școlii,

– plecarea de la școală, 

– realizarea orelor, după caz, în clasele amenajate în aer liber, în aceleași condiții ca și orele desfășurate în clase. 

Am reușit să aplicăm astfel propria Procedură internă de pregătire și organizare a anului școlar, elaborată conform reglementărilor legale în vigoare și cu sprijinul Institutului Național de Boli Infecțioase „prof. dr. Matei Balș” care ne-a consiliat pe tot parcursul vacanței cu privire la modalitățile practice, efective, de punere în aplicare a procedurilor de igienă și a măsurilor de protecție împotriva noului coronavirus. 

Putem spune că la Liceul Teoretic Național ceea ce părea imposibil se poate realiza în cele mai bune condiții. Echipa școlii noastre începe anul școlar cu o echipă de profesori testați și sănătoși, un campus în care s-au alocat resurse pentru menținerea unei stări de confort igienic dar și psihic al comunității LTN, resurse informatice și tehnologice care să permită realizarea integrală și fără sincope a orelor de curs. A fost un efort considerabil dar astăzi ne-am demonstrat că este posibil ca școala să înceapă în condiții optime. 

Mulțumim pentru sprijin părinților și elevilor fără de care acest deziderat al Modelului LTN – Școală pentru viață nu ar fi fost posibil. Suntem cu adevărat pregătiți să începem școala cu responsabilitate și curaj. 

„Am fost prezentă la simularea privind accesul în școală la clasa a XI-a A (și B) alături de doamna dirigintă prof. Cherciu Rodica. Am urmat, alături de elevi și de profesor, traseul din momentul intrării în clădirea școlii până la intrarea în sală. Elevii au înțeles că este nevoie să păstreze distanța socială, s-au dezinfectat conform instrucțiunilor primite de la doamna asistentă, li s-a luat temperatura, apoi au urcat, alături de diriginte în clasă. Traseul a fost respectat și pe holurile școlii. În clasă și-au delimitat locurile în bancă.”

Traseul propus de școală este ușor de respectat. Nu credem că vor fi probleme.

Anton Cristian Borcoș, elev clasa a XI-a

„Copiii au fost deja informați în tot ceea ce privește măsurile pe care le vor urma la intrarea în școală. Traseul trebuie respectat în totalitate și sigur le va intra în obișnuință. Rolul nostru, ca profesori, este să le reamintim aceste măsuri, cel puțin o perioadă. Astăzi copiii au fost responsabili și și-au luat rolul în serios.”

Cherciu RodicaRodica Cherciu, prof. de informatică, diriginte

Instrucțiunile au fost clare și cred că sunt ușor de respectat. În timp, va deveni o rutină.

Ioana Stoica, elev clasa a XI-a

„Eu am fost mulțumit de reacția elevilor. S-au comportat civilizat, au ascultat instrucțiunile, au respectat locul alocat în bancă. Le-au fost explicate care sunt spațiile comune în care îți vor desfășura activitatea (cabinetele, recepția, sala de mese, sala de curs). Au înțeles că trebuie să poarte masca, fiind receptivi în general pe tot parcursul simulării.”