Ziua când miroase a toamnă …

„Fericirea poate fi găsită şi în cele mai negre timpuri. Trebuie doar să îţi aminteşti să aprinzi lumina”.

„Harry Potter”, J.K. Rowling

Nu cred să fie elev sau profesor care să nu simtă toamna în aer atunci când, în septembrie, de obicei pe 15, începe școala. E prima impresie care încă îmi vine în minte. Prima senzație … Imediat după mă gândesc la un nou început, un nou an școlar, o schimbare, o creștere. 

Anul acesta, mai mult ca oricând vorbim de o schimbare. Este pentru prima dată în istoria educației când școala a fost reglementată pentru a funcționa și online. Este pentru prima dată când păstrăm distanța, când folosim măști, când predăm după niște separatoare de plexiglas sau în fața calculatorului. Da, școala nu era așa. Școala era spațiu deschis, liber, spațiu de exprimare și cunoaștere, spațiu de socializare, de lucru în echipă. Școala rămâne așa, dar e încă un pic mai mult. Mai mult efort, mai mult dor și mai multă așteptare. 

La finalul acestei zi, după o primă întâlnire cu ceea ce urmează să fie o școală așa cum nu a mai fost, am reflectat, din postura omului de școală (profesor, formator, coordonator de activități non- formale, cercetător) și mă întreb ce s-a schimbat la mine? Ce așteptări am de la acest nou început, această nouă toamnă “școlară‘?

Cred cu tărie că adevărata schimbare vine din interior spre exterior. Știu că pot aduce o contribuție la ceea ce trăiesc în prezent copiii cu care lucrez. Interiorul e sursa mea de inspirație și de putere, e locul de unde pornesc toate ideile despre ce pot face mai bine astfel încât, cândva, să putem spune, “Da, am reușit!”. Mă gândesc că tot în interiorul meu voi găsi optimismul de care am nevoie pentru a spune că am fost primii (sperăm și singurii) care au trecut prin pandemia de COVID 19 și care au inițiat școala online. Vom avea ce povesti în anii ce vor urma, vom fi trăit ceea ce se cheamă istorie vie.

Optimismul e cuvântul cheie al acestui început:

Anul acesta, optimismul și-a făcut apariția în momentul în care cei mici mi-au oferit din suflet desene și inimioare. Ei așa știu să se exprime. Și știu că sunt sinceri. Bucuriile acestea mici te fac să continui zi după zi, chiar și într-o perioadă incertă, în care nu reușim să ne vedem zâmbetele din spatele măștilor. Și ar mai fi ceva plin de optimism din prima zi de școală: privirile acoperite de speranță și de încredere ale părinților.

Beatrice- Silvana Zeana, prof. învățământ primar, clasa pregătitoare B

Așa că, la început de an școlar, trag aer (de toamnă) în piept și îmi propun să încep să construiesc în jurul meu cu multă încredere și optimism. Avem resursele necesare, ne-am pregătit pentru toate scenariile propuse de autorități, respectăm toate măsurile de protecție. Voi adapta tot ceea ce știu despre educația non-formală și o voi aduce atât în online, cât și regândită, în programele LTN. Vom continua, cu zâmbetul pe buze, dincolo de mască, să îi pregătim pe elevii noștri pentru viață.