Pandemia, școala și noi,
Liceul Teoretic Național
Fondator, Director al LTN
După aproape o lună de la deschiderea școlilor în scenariul galben, Liceul Teoretic Național trage deja câteva concluzii privind desfășurarea lecțiilor și experiența educațională a acestui început de an școlar.
Măsurile de siguranță și protecție au fost respectate, conform cerințelor legale în vigoare și în urma consultărilor cu partenerii noștri de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Am reușit să testăm încă de la începutul lunii septembrie, toți membri echipei LTN, astfel încât să începem anul ca „Școală Zero-Covid19” având înregistrate rezultate negative pentru 100% dintre cadrele didactice, personalul nedidactic și auxiliar. Având în vedere că este imposibil și nerealist să putem anticipa tendințele pandemiei suntem, în continuare, pregătiți pentru orice scenariu. Vom realiza testări repetate și ne vom asigura că urmăm toate măsurile de protejare a răspândirii acestui virus în școala noastră.
Am asigurat echipamente IT&C pentru tot personalul didactic și, împreună cu părinții, pentru elevii care beneficiază de educație în cadrul școlii noastre. Ne bucurăm că putem realiza atât online, cât și față în față, lecții interactive și complete, astfel încât să nu existe sincope în educația elevilor noștri.
Putem spune că Liceul Teoretic Național este o oază de siguranță și predictibilitate pentru familiile care ne-au ales. Aici, la noi în școală, bucuria de a învăța și de a ne perfecționa continuu este o caracteristică a Modelului LTN – Școală pentru viață care stă la baza întregii activități educative desfășurate.
Cu această bucurie și sete de cunoaștere am continuat să ne preocupăm de participarea elevilor noștri la concursuri și olimpiade școlare, la activități diverse care să le valorifice potențialul și pasiunile. Un astfel de exemplu este Tudor Constantin Păișanu, elev în clasa a XI-a și bursier al LTN încă de acum 4 ani. Tudor a participat în ultimii ani, împreună cu alți elevi din cadrul LTN la XXVII International Olympiad for Secondary School Students „TUYMAADA”, o competiție care adună anual cei mai buni elevi din lume, în domeniul științelor. De fiecare dată elevii noștri au obținut rezultate remarcabile.
Chiar și lovită de pandemie, educația nu se oprește aici.
Anul acesta, din România au participat doar 3 elevi din cei 156 de participanți la această competiție științifică. Unul dintre ei a fost Tudor Constantin Păișanu, elev în clasa a XI-a la clasa de matematică-informatică a Liceului Teoretic Național. Nu a fost ușor, dar curajul și capacitatea de adaptare la noile condiții au făcut posibil un examen de 10 ore, desfășurat online în două zile de concurs, în care au trebuit rezolvate 8 probleme la matematică. Tudor a avut tot suportul necesar, atât logistic, cât și academic, pentru a nu rata această experiență de viață.
În data de 6 octombrie am vizionat în sala de curs, prin intermediul unor aplicații online, ceremonia de premiere. Au fost emoții mari și așteptările nu ne-au fost înșelate, atunci când numele lui Tudor, al LIcelui Teoretic Național al României au fost menționate, în direct, de către organizatorii concursului. Au răsunat aplauze și felicitări din partea colegilor și ale profesorilor prezenți.
Felicit pe Tudor pentru premiul obținut, Mențiune la Olimpiada Internațională de la Tuymaada și îl încurajez pe el și pe ceilalți elevi ai LTN să continue să se formeze și să-și urmeze pasiunile, indiferent de vremurile pe care le trăim.
Ce înseamnă pentru tine școala și educația, în general?
Tudor: Nevoia de educație și de cunoaștere reprezintă, în opinia mea, cea mai importantă nevoie umană. Învățatul este un modus vivendi pentru mine.
Ce a însemnat, din punct de vedere al dezvoltării tale personale, oportunitatea de a învăța ca bursier la Liceul Teoretic Național?
Bursa la acest liceu mi-a deschis drumul spre culmi înalte în lumea performanțelor în domeniul matematicii. Pot să spun că decizia mutării la București, la Liceul Teoretic Național, cu dezavantajul părăsirii părinților și a prieteniilor, este decizia care mi-a schimbat complet viața. Mulțumesc doamnei director Silvia Moraru pentru această oportunitate și sper că am răsplătit-o și o răsplătesc în continuare prin rezultate. Mulțumesc domnului profesor Daniel Petriceanu, pentru lărgirea orizontului meu în matematică și pentru încrederea pe care o are în mine.
În ce modalitate ai caracteriza sintagma #eusuntLTN? Tu de ce ești LTN?
Sintagma #eusuntLTN mi se potrivește prin performanța în matematică cu care sper că am adus cinste liceului nostru.
Cum s-a desfășurat Olimpiada Tuymaada în varianta online și ce a însemnat pentru tine o asemenea experiență?
Pot să spun că prima zi de olimpiadă a fost mai puțin reușită prin funcționarea defectuoasă a site-ului concursului. În schimb, a doua zi a mers totul cum trebuie, chiar și stocul de idei creative la probleme, care au dus la obținerea premiului în concurs.
Care sunt planurile tale de viitor, având în vedere că ai obținut un premiu la această competiție internațională?
Per ansamblu, planul e făcut de când m-am apucat de matematică, atunci mi-am propus ca în viitor să devin matematician. Țara în care voi studia și universitatea sunt detalii care vor fi stabilite ulterior.
Cum și-a petrecut pandemia un olimpic la matematică? 🙂
Maximizând cunoștințele de matematică până la nivel de facultate și minimizând șansele de a obține o notă mare la bac la limba română, necitind nicio carte cerută de doamna profesoara Stanca, spre dezamăgirea dânsei 🙁
Ai un mesaj de transmis profesorilor sau colegilor tăi? Câteva cuvinte care să îi încurajeze în această perioadă inedită și dificilă prin care trecem cu toții.
Sfatul pentru colegii mei este să își urmeze visul și să lucreze mai mult în ce le place, lucrul de acasă în pandemie permițând mai mult timp liber pentru dezvoltarea pasiunilor personale. Profesoriilor nu pot decât să le mulțumesc și să le urez succes în munca pe care o depun, mai grea ca niciodată, pentru ca noi să ne facem lecțiile chiar și în aceste condiții grele.