Ce înseamnă Consiliul Elevilor?

În momentul în care mi s-a oferit oportunitatea de a coordona Consiliul Școlar al Elevilor din cadrul LTN, m-am bucurat și mi-am amintit totodată de experiența mea din perioada liceului. Din clasa a IX-a până în clasa a XII-a am făcut parte din Consiliul Școlar al Elevilor din școala unde învățam, dar m-am implicat și în activități care s-au derulat la nivel județean. Am considerat de fiecare dată că, în acest fel, mi s-au oferit experiențe noi, posibilitatea de a crea relații de prietenie, de a învăța să comunic asertiv, de a-mi dezvolta abilitățile organizatorice, de a deveni mai responsabilă în ceea ce privește implicarea socială și mai târziu, profesională.

Mărturisesc că am descoperit noi metode de învățare și cel mai important, am descoperit ce impact puternic poate avea responsabilizarea elevilor în tot ceea ce înseamnă viață școlară. Tot prin prisma experienței trăite în mod direct, am învățat că opinia elevilor ajută într-o mare măsură în procesul de organizare de proiecte și participare la activități de învățare non-formale, activități care îmbină educația cu jocul, cu distracția (chiar dacă o distracție aparentă, organizată în mediul formal al școlii).

Consiliul Elevilor este o organizație apolitică care se implică în programe educaționale de formare a elevilor din învățământul preuniversitar din România. Acest organism a apărut ca o nevoie a elevilor de a se face auziți, de a li se asculta propunerile și de a aduce o schimbare pentru educație, pentru învățământ, pentru a aduce plus-valoare vieții școlare. Știu din experiența mea că implicarea în acest organism vine din suflet și din dorința de a fi un sprijin pentru colegii tăi, implică un spirit civic și ambițios care vrea să ajute comunitatea școlii din care face parte. 

Elevii aleși în funcțiile de președinte, vicepreședinte și secretar trebuie să îndeplinească anumite criterii (recunoscute de cei din jurul lor) precum: diplomație, răbdare, politețe, ambiție, devotament. Nu în ultimul rând, trebuie să fie un model pentru colegii lor, pentru ca aceștia să își pună toată încrederea în ei. Schimbarea vine din tine și de la tine. Schimbarea se produce atunci când dorința este viabilă și se află în conformitate cu regulamentul instituției de învățământ.

La Liceul Teoretic Național, intrarea în scenariul roșu, unde toți elevii participă la ore online, nu a reprezentat un impediment în desfășurarea campaniei electorale pentru alegerea membrilor Consiliului Școlar al Elevilor și nici nu ne-a restricționat în prezentarea către elevi a candidaturilor depuse.

Am fost plăcut impresionată de reacțiile elevilor, care au dat dovadă de receptivitate, informațiile transmise de mine fiind înțelese corespunzător. Drept exemplu, votul secret s-a desfășurat online, printr-un formular Google, unde un număr mare de elevi și-a votat președintele.

Cei trei elevi curajoși care și-au dorit să candideze au fost: Mihai Negrea, clasa a XI-a A,  Theodora Gorănel, clasa a X-a A și Matei Baciu, clasa a X-a B. Ședința de anunțare a rezultatelor voturilor a stârnit o adevărată emoție! La ședință ne-a fost alături ca invitat, Alexandru Munteanu, fost președinte al Consiliului Național al Elevilor și de asemenea, fost coleg de-al meu în Consiliul Județean al Elevilor Vrancea.  Alex a fost un adevărat model pentru mine și de aceea l-am invitat alături de noi, pentru a le vorbi copiilor despre noile responsabilități pe care le vor avea de îndeplinit.

În urma voturilor, noul președinte al Consiliului Școlar al  Elevilor de la LTN este Matei Baciu, vicepreședinte Theodora Gorănel iar în funcția de secretar fiind ales Mihai Negrea. Toți cei trei sunt elevi extraordinari, deosebiți, ale căror merite sunt recunoscute atât de elevi, cât și de profesori. 

Mi-aș fi dorit să pot derula această activitate cu ei față în față, la școală, locul unde ei și-ar fi petrecut cel mai mult timp și locul care le-a oferit șansa de a fi parte din această organizație. Sunt sigură însă că emoția și dorința de a face lucruri mărețe împreună a ajuns la ei, așa cum mi-am dorit, chiar dacă online, în fața ecranelor.

Îmi doresc să urmez Facultatea de Medicină. În cei 4 ani petrecuți la fosta școală, am ocupat funcția de vicepreședinte și președinte din cadrul Consiliului Școlar al Elevilor. Îmi doresc ca în acest mandat nou, de președinte al C.Ș.E LTN să contribui la îmbunătățirea calității comunicării din mediul online, dintre elevi și profesori.

Matei Baciu, clasa a X-a B

Sunt o persoană ambițioasă și determinată în tot ceea ce fac. Îmi doresc să contribui la asigurarea unui mediu propice dezvoltării personale a fiecărui elev atât în școală cât și în țară. Sunt de părere că dacă ai inițiativă, poți face o schimbare și fix acesta este obiectivul meu.

Theodora Gorănel, clasa a X-a A

Pot ajuta la dezvoltarea Consiliului Elevilor prin aducerea de inovații în legătură cu demersul comisiilor dar și prin felul în care elevii sunt reprezentați. Îmi propun să fac experiența elevilor la școală una de neuitat, să implementez propunerile lor, pe cât se poate și să îi fac să se simtă ca acasă în școala lor. 

Mihai Negrea, clasa a XI-a A

Le urez succes noilor reprezentanți ai Consiliului Școlar al Elevilor LTN!

Sunt nerăbdătoare să demarăm proiecte și activități care să ajute la ceea ce instituția noastră promovează prin toate acțiunile educative întreprinse în cadrul Modelului LTN „Școală pentru viață”!