Spectacol muzical de toamnă

În toamna aceasta, doamna profesoară de Educație muzicală nu a avut timp să pregătească dovleci și nici să picteze frunze. S-a întâmplat așa, deoarece a fost preocupată să construiască, pagină cu pagină, povestea orelor online de Muzică și mișcare pentru clasele de la nivelul primar. Mai concret, prof. Ioana Ghenciu a realizat un website cu ajutorul aplicațiilor Google pentru educație unde a adunat, într-o formă accesibilă și atractivă, toate resursele educaționale prin intermediul cărora elevii vor descoperi tainele muzicii de-a lungul acestui an școlar inedit. 

Astfel, elevii claselor a III-a și a IV-a au website-ul lor! Copiii pot accesa acum, într-un singur loc, toate materialele parcurse la clasă precum și multe alte surprize muzicale (muzicograme, audiții muzicale „animate”, instrumente muzicale virtuale, website-uri și aplicații diverse). Secțiunea E-portofoliu urmează să găzduiască creațiile muzicale realizate chiar de copii în cadrul orelor de Muzică și Mișcare.

Spre sfârșitul lunii octombrie, atunci când toate clasele s-au gătit de sărbătoarea de Halloween, elevii „doamnei de muzică” au sărbătorit Halloween-ul împreună, la ora online de muzică și mișcare, folosind resursele digitale pe care le aveau la dispoziție. Fiecare, din confortul propriei camere, a putut participa activ la lecție: s-a dansat, s-au marcat formule ritmice sugerate de lilieci, dovleci, acadele și fantome prietenoase și simpatice, activități prin intermediul cărora cei mici au descoperit împreună bucuria muzicii. 

„Copii au intrat cu entuziasm în joc, fiecare cu ce-a avut la îndemână: o pălărie, un dovleac, creioane și carioci în locul bețelor ritmice care ne așteaptă la școală. Lecția a cuprins parte dintre activitățile noastre preferate: percuție corporală, lectură ritmică și audiții muzicale (altfel spus: muzică și mișcare).”

Modelul LTN Școală pentru viață admite și susține faptul că muzica și, în general, o educație despre cultură reprezintă esența evoluției umane. Nu dorim formarea unor elevi-roboței care tastează de zor la stațiile de lucru, menținând o stare lipsită de substanță. Deși are caracter imaterial, mesajul transmis prin muzică reușește adeseori să fie mai puternic decât cuvintele îmbrăcate frumos. Ori…dacă ceea ce audiem joacă un rol atât de important în dezvoltarea elevilor noștri, atunci dascălii noștri cu vocație și pasiune aleg să le hrănească mințile și sufletele cu muzică și școală pentru viață!