Jurnal de sărbătoare
Ziua Națională la LTN
Având o însemnătate specială pentru întreaga societate românească, 1 Decembrie marchează unul dintre cele mai importante evenimente istorice din istoria noastră. Anul acesta, Ziua Națională a României a fost serbată în condițiile impuse de lupta contra pandemiei. La Liceul Teoretic Național, chiar și în online, am făcut această zi specială, îndrumându-i pe copii să își cunoască istoria și totodată să o cinstească. Dintre activitățile planificate nu au lipsit parada costumelor, invitații speciali, atelierele tematice, mâncărurile tradiționale, cântecele, dansul, poezia și numeroasele prezentări ale evenimentelor care au condus la înfăptuirea Marii Uniri.
La cele două clase pregătitoare au avut loc frumoase parade ale costumelor tradiționale, copiii prezentându-și cu mândrie ia sau întreg portul popular pregătit pentru această zi deosebită. Invitatul special de la clasa pregătitoare B a fost Eliza Spirea, mama unuia dintre elevi, cadru MAI, care le-a vorbit copiilor cu multă pasiune despre meseria pe care o practică și despre importanța Zilei Naționale în domeniul în care activează. Poate cea mai mare surpriză pentru cei mici a fost uniforma pe care invitata noastră a purtat-o, întărind parcă importanța instituțiilor statului în această perioadă.
La clasa I A, copiii au fost inițiatorii celor mai creative și spontane mesaje pentru țara lor, prezentându-ne sfaturi și îndemnuri care, așa cum spun ei, ar ajuta țara noastră să devină mai înfloritoare. Au intonat cu pasiune imnul național, descoperind, cu îndemânare și multă voință, versurile cu atât de mult răsunet.
Mergem mai departe și pe măsură ce înaintăm în vârstă :), activitățile devin mai complexe. Elevii clasei a II-a, îmbrăcați de sărbătoare, au pregătit bucate tradiționale gustoase, pornind de la cozonac, plăcinte, torturi sau chiar “bulgărași de nea”, au pictat pe linguri de lemn, participând și la prezentări despre importanța zilei de 1 Decembrie, despre drapel, imn sau personaje istorice care au avut un rol major în înfăptuirea Unirii.
Clasele a III-a nu s-au dezis de la multitudinea activităților cu care ne-au obișnuit, fiind la fel de creativi și de această dată. Elevii clasei a III-a A, cu steagul lângă ei, așa cum se vede și în poze, purtând cu mândrie ia românească, au participat la un tur virtual al Cetății Alba Carolina din Alba Iulia, locul unde s-a semnat Unirea. Copiii au vizionat documentare despre acest eveniment istoric, iar la final au realizat desene prin care au evidențiat portul popular și elementele specifice, precum hora tradițională. La clasa a III-a B, elevii au purtat ie, au vorbit despre elementele decorative care o compun, au descoperit o parte din informațiile istorice referitoare la ziua de 1 Decembrie 1918, aflând multe lucruri interesante și despre pasiunea Reginei Maria pentru ia tradițională românească. Surpriza zilei a fost interpretarea unuia dintre elevi, la pian, a unei fragment din imnul României.
Clasele a IV-a au derulat o adevărată lecție de istorie, participând la unul dintre atelierele pe care școala noastră le-a pregătit elevilor alături de Muzeul Național de Istorie a României. Au călătorit virtual în muzeu, de-a lungul istoriei, poposind la momentul 1 Decembrie 1918, ocazie cu care ghidul le-a prezentat copiilor Coroana Reginei Maria, povestindu-le și care au fost evenimentele cheie care au condus la semnarea Unirii.
Continuând seria invitaților, la clasele a V-a ne-a fost alături doamna Laura Căpiță, profesor universitar și cercetător științific în cadrul Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, care, cu multă măiestrie le-a adus copiilor în prim plan importanța surselor istorice, cele care au “darul” de a aduce până în zilele noastre dovezi ale celor întâmplate în trecut. Astfel au analizat imaginile realizate la 1 Decembrie 1918 de către Samoilă Mârza, fotograful care a surprins într-o manieră excepțională singurele clișee care surprind Marea Unire Națională de la Alba Iulia.
În demersul nostru ni s-a alăturat și domnul general Virgil Bălăceanu, invitat special la clasa a VII-a A. Discursul dânsului a fost un adevărat exemplu de patriotism, îndemnându-i pe elevi să își cunoască istoria și să fie mândri de țara lor. A povestit, într-o abordare strategică, evenimentele anterioare Unirii, a menționat importanța evenimentului, eforturile care au condus la înfăptuirea acestui vis, precum și însemnătatea din prezent a paradei militare de la 1 Decembrie.
La clasa a IX-a C, în cadrul orei de Geografie, una dintre eleve a pregătit o surpriză pentru colegii ei: a citit scrisoarea unui fost general al Jandarmeriei din Medgidia, ocazie cu care a evidențiat importanța Conferinței de Pace de la Paris în evenimentele din acea perioadă.
La clasa XI-a A, invitații noștri de la Muzeul Național de Istorie a României le-au prezentat elevilor povestea Tezaurului Românesc, rolul acestuia în istoria României, însemnătatea anului 1918 și evenimentele care au condus la înfăptuirea Marii Unirii. Vizita virtuală a fost o ocazie minunată pentru un dialog constructiv între elevi și ghid, aflând astfel mai multe informații despre aportul Reginei Maria la realizarea Unirii.
Elevii claselor a X A, B, C, a XI C și a XII-a C au realizat prezentări tematice pe care le-au susținut la orele de Istorie, aducându-și astfel contribuția, într-o manieră activă, la ceea ce a însemnat marcarea Zilei Naționale în cadrul școlii noastre.
Dacă ați ajuns până aici cu lectura jurnalului nostru de sărbătoare înseamnă că ați înțeles cât de serios abordează echipa LTN Ziua Națională a României, fiind primii care au dat dovadă că purtarea iei reprezintă una dintre formele de cultură ale unui neam, o parte din istoria și devenirea unei nații.