Citim. Știm

Elevii clasei a III-a B citesc și ne recomandă:

TEODOR recomandă:

,,Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” de Fredrik Backman

Aceasta îi va inspira negreșit pe bunici în relația cu nepoții lor.  Elsa are șapte ani și este o fetiță inteligentă. Bunica inventează povești unde toată lumea este diferită și nimeni nu trebuie să fie normal. Personajele din poveștile bunicii sunt vecinii ei de bloc.

Cartea lui ALBERT:

„Comoara din insulă” de R.L. Stevenson

Personajul principal al acestei povești se numește Jim Hawkins. Într-o zi, se cazează acolo un marinar bătrân care avea un cufăr important. Jim descoperă în cufăr harta unei comori. Așa că pregăti: echipajul, corabia, proviziile și porniră pe mare. Aceștia trec prin nenumărate aventuri pe o insulă numită Insula Scheletelor. Voi ce credeți, descoperă comoara?

DAVID citește:

„Insula lui Abel” de William Steig

Abel are o viață tihnită și nimic nu pare să-i amenințe liniștea. Într-o zi de august casa e luată pe sus de un torent și, când se potolește urgia, deja a naufragiat pe o insulă pustie. E singur, complet izolat și al nimănui. Trebuie să tragă din greu ca să supraviețuiască: învață să-și găsească singur mâncarea, își pregătește un adăpost pentru iarnă, se luptă cu o bufniță care îl tot vânează.Trec zilele, trec lunile, trece un an întreg, dar gândul întoarcerii acasă nu-l părăsește o clipă.

ANASTASIA recomandă:

„Războiul care mi-a salvat viața” de Kimberly Brubaker Bradley

Într-o lume nesigură, pe fundalul luptei pentru supravieţuire din întunecaţii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial, Ada, o fetiţă de nouă ani, are de purtat propria ei bătălie pentru a demonstra că nu e cu nimic diferită de ceilalţi. Ada este o fetiță extraordinar de curajoasă. M-a uimit, m-a emoționat și mi-a predat câteva lecții! (…)

MATEI a lecturat:

„James și piersica uriașă” de Roald Dahl

James a ajuns să stea cu două mătuși după ce părinții lui au fost mâncați de un rinocer. Într-o zi, James era prin grădină și întâlnește un străin. Acesta îi dă o pungă cu limbi de crocodil magice și îi spune ce să facă cu ele pentru a avea o viață fericită. Dar, până să ajungă în casă, băiatul se împiedică și scapă punga cu limbile magice. A doua zi, piersicul lângă care se împiedicase a făcut o piersică. Dar acea piersică a crescut și a tot crescut, până ce s-a făcut mai mare decât o casă.

Cartea lui BOGDAN:

„Povestea unui omuleț din clasa a IV” de Judy Blume

Personajele principale sunt Peter, Colţunaş (fratele său) şi părinţii lor. În carte se prezintă viaţa acestei familii, despre cum se înţeleg cei doi fraţi. În ultimul capitol (care mi-a plăcut cel mai mult), băieţelul o înghite pe Picurici, broscuţa ţestoasă a lui Peter; până la urmă, totul se termină cu bine aproape pentru toată lumea, iar Peter primeşte un căţeluş, pe care îl numeşte Ţestosul.

TUDOR citește:

„Cum să faci să NU citești” de Tommy Greenwald

Charlie Joe Jackson, eroul principal al cărții, este un puști de școala generală. El vrea să obțină note mai mari ca să scape de „pericolul” de a fi trimis într-o tabără de vară mai rea decât școala, adică într-o tabără de… citire și învățare. Urmează tot felul de peripeții foarte haioase care apar în încercările lui Charlie de a face ca notele să-i crească.

SOFIA recomandă:

„Domnul Fox, vulpoiul fantastic” de Roald Dahl

Personajul principal este un vulpoi care fură. Domnul Fox iese în fiecare noapte și fură câte ceva de-ale gurii de la trei fermier. De la Boggis fură găini, de la Bunce, rațe și gâște, iar de la Bean, curcani. Asta până când, exasperați, aceștia pun la cale un plan ca să-l scoată pe vulpoi din vizuină. Însă fermierii nu știu cât de fantastic este domnul Fox și de câte este în stare ca să își apere familia.

Cartea lui ANDREI:

„Secretele Gunoaielor” de Alis Popa

Leo are 14 ani și e pasionat de fotografie. Într-o bună zi, căutând într-o revistă veche subiecte pentru fotografiile lui, găsește un articol despre niște monștri carnivori care ar trăi în gunoaiele de la marginea orașului. Curios și dornic de aventură, băiatul pornește în expediție. Surprinzător, dar tot aici va înțelege Leo ce sunt cu adevărat prietenia și generozitatea.

MARA a lecturat:

„O buclă în timp” de Madeleine L'Engle

Roman științifico-fantastic și fantasy, apreciat de copiii din lumea întreagă pentru aventura pe care o propune în lumea fascinantă a științei. Ghidaţi de simpaticele şi enigmaticele doamne Cine, Ce şi Care, Meg şi Charles Wallace, doi fraţi aparte, pornesc într-o călătorie fantastică prin spațiu și timp. Ajutaţi de Calvin, prietenul lor, pleacă în căutarea tatălui lor, care a dispărut misterios cu mai mulţi ani în urmă.

IAN citește:

„Harry Potter și Ordinul Phoenix” de J.K.Rowling

Romanul urmărește acțiunea celui de-al cincilea an al lui Harry la Hogwarts. Acesta include dragostea adolescentină și un Minister al Magiei care îi blochează dezvoltarea. Pentru ca acțiunea să devină mai tensionată autoarea o aduce în prim plan pe Dolores Umbridge, cel mai aprig personaj din istoria Hogwartsului.  

Lecție realizată sub îndrumarea prof. documentarist Roxana Neacșu – Biblioteca LTN.