Secret Santa ALTfel – mesaje cadou

Au sosit sărbătorile! Ce moment minunat pentru a derula activități non- formale alături de elevi, chiar și în online. Pentru că nu ne-am putut întâlni, așa cum o făceam în fiecare an, le-am propus colegilor mei o variantă online a celebrului Secret Santa, joc ce poate fi făcut între elevi în perioada de dinaintea vacanței de iarnă, și anume: „Mesaje cadou”.

Jocul s-a realizat la clasele pregătitoare A, I A și a III-a A, iar cele care au gestionat derularea în bune condiții a acestuia au fost doamnele profesor pentru învățământ primar Mădălina Stan, Adriana Zaharia și Maria Bondoc.

Este un joc care ne învață pe noi toți, mici și mari, ce frumos este să dăruim și ce înseamnă să primim la rândul nostru ceea ce oferim, fiind o ocazie minunată pentru a fi creativi și a ne pune în practică imaginația.

Cum s-a derulat?

Pasul I

Pentru fiecare clasă s-a realizat o listă a elevilor, atribuindu-se fiecăruia câte un număr (de exemplu, 10 elevi, numere de la 1 la 10), aleatoriu, fără a respecta ordinea alfabetică. Fiecare copil a ales un număr, și prin urmare, numele unui coleg. Niciunul dintre copii nu a știut ce număr îi este atribuit numelui lui sau pe cine a extras.

Pasul II

În această etapă, fiecare elev a făcut o listă de 5 cuvinte/ expresii, gândindu-se la lucrurile frumoase pe care ar putea să i le spună oricărui alt coleg. Lista a ajuns la cadrul didactic coordonator, care a dat-o mai departe elevului căruia îi este destinată, astfel încât niciunul dintre copii să nu știe pentru cine scrie sau de la cine primește.

Pasul III

Folosindu-se de cuvintele cadou din lista pe care a primit-o, fiecare elev a realizat un text (de orice fel, fie o scurtă compunere, fie un dialog, o poezie, un refren etc), pe care ulterior l-a dat mai departe sub forma unei felicitări. Au putut adăuga desene sau decorațiuni diverse, formatul fiind electronic sau realizat pe hârtie și fotografiat pentru a fi trimis mai departe.

Pasul IV

În ultima întâlnire, fiecare copil și-a prezentat creația, realizată pe baza cuvintelor primite cadou de la altcineva. Ceilalți colegi au avut sarcina de a asculta cu atenție și de a-și regăsi cuvintele trimise, pentru a identifica cine este autorul listei. La final, fiecare felicitare ajunge la cel care a trimis lista de cuvinte cadou inițial.