Educație pentru viață
Membrii Consiliului Științific dezbat educația și propun soluții pentru viitor
Am intrat în anotimpul retrospectivelor și a rezoluțiilor pentru viitor. Școala noastră își face introspecția anuală cu ocazia unui eveniment de care ne leagă, probabil, întreaga activitate. Echipa LTN are emoții de fiecare dată când găzduiește Reuniunea mentorilor noștri. E și normal, având în vedere înălțimea și standardele de viață și profesie de la care aceste personalități ne privesc și ne ghidează cum să facem o educație mai bună pentru elevii noștri. O parte din elita societății românești ne trece pragul (de data aceasta virtual) în fiecare an, pentru a ne sprijini în demersul nostru de implementare a Modelului LTN „Școală pentru Viață”. Suntem recunoscători pentru acest privilegiu și ne considerăm întăriți în angajamentul nostru de a forma generații de tineri pregătiți, cu adevărat, pentru viață.
Anul acesta Reuniunea Consiliului Științific a avut loc online. În peste două ore de discuții s-au generat idei și propuneri despre educație, în general dar mai ales despre cum să realizăm la Liceul Teoretic Național ceea ce pare imposibil la nivel național în învățământul preuniversitar autohton: o educație de calitate, fără sincope; instruirea permanentă a cadrelor didactice; realizarea evaluărilor chiar și în sistem online; școală pentru viață pentru ca tinerii să-și descopere potențialul și să-l valorifice într-o lume care nu va mai semăna cu cea în care se formează.
Vom prezenta mai jos câteva idei desprinse, în consens, în cadrul Reuniunii Anuale a Consiliului Științific. În fapt, această dezbatere s-a constituit într-o oglindă a întregului tablou social din perioada pandemiei. Avem practic, concis și coerent, un rezumat complet al modului în care arată sistemul educațional astăzi și al preocupărilor și provocărilor pe care le avem în perioada următoare.
Provocările pandemiei în școala online. Propuneri pentru promovarea unor bune practici în societatea cunoașterii. Participă prof. dr. Dorin Sarafoleanu, prof. dr. Silvia Moraru, director și fondator al LTN, prof. dr. Mihnea Costoiu, rector Politehnica București, Ioana Dan, coord. activități non-formale la LTN.
Retrospectiva 2020: Provocări, recomandări și propuneri de bune practici în școala online și nu numai – au fost prezentate cu ocazia Reuniunii Anuale a Consiliului Științific al LTN. Participă prof. dr. Silvia Moraru, Director și fondator al LTN, dr. ing. Dumitru Prunariu – cosmonaut, Alex Mocanu – elev clasa a XII-a, prof. Maria Bondoc, Director de studii la LTN.
Provocările pandemiei transformă criza în Oportunitate. Lecția de viață pe care trebuie să o parcurgem în această perioadă este prezentată de mentori și prieteni ai LTN, membri ai Consiliului Științific al LTN dar și personalități-model ale societății românești: acad. Nicolae Victor Zamfir, prof. Stelian Tănase, Florin Jianu – președintele CNIPMMR și Radu Croitoru, director al Radio România Cultural.
Elevii LTN întreabă mentorii pentru viață și membri Consiliului Științific: Ce efecte are pandemia asupra diverselor domenii profesionale și sociale? Prof. dr. Dorin Sarafoleanu și gen. lt. Virgil Bălăceanu explică lui Alex Mocanu, elev al LTN despre schimbările produse de pandemie în domeniile medical și respectiv militar.
Mulțumim tuturor mentorilor și prietenilor noștri pentru aceste opinii cu folos și propuneri pentru educație. Suntem mai motivați ca oricând să parcurgem o călătorie fascinantă spre educarea noilor generații prin modelul nostru „Școală pentru Viață”. Suntem ancorați în realitate și continuăm să ducem mai departe angajamentul nostru față de familiile care ne-au ales. Liceul Teoretic Național funcționează ca o mare familie formată din elevi, părinți, profesori și mentori.