Creativitatea elevilor

Goranel Iuliana

Iuliana Gorănel, profesor educație tehnologică

Director de Admitere la LTN

„De ce fel de educație au nevoie elevii acum? Multe dintre slujbele pentru care actualele sisteme de educație au fost create dispar rapid. Între timp, apar numeroase noi forme de muncă, mai ales din impactul transformator al tehnologiilor digitale. Este aproape imposibil de prezis ce fel de slujbe vor avea elevii de astăzi peste cinci, zece sau cincisprezece ani, presupunând că vor fi angajați.” 

Sir Ken Robinson, Școli creative, 2015.

În acest context, în calitate de profesor de educație tehnologică la LTN, încerc o abordare largă a programei prin dezvoltarea abilităților de învățare precum creativitatea și inovația, gândirea critică și rezolvarea problemelor și comunicarea și colaborarea. Îmi place să îi stârnesc pe elevi să-și pună întrebări, chiar dacă unele ne scot din limitele lecției, însă nu și din subiectul acesteia. La unele dintre ele descoperim împreună răspunsurile.

După ce am parcurs unitatea de învățare Mediul construit, pe elevii clasei a VI-a i-am provocat să-și creeze singuri Localitatea în care le-ar plăcea să trăiască. Au pornit de la partea teoretică parcursă la ore, integral online, însă creativitatea și modul de realizare le-a aparținut. Pe lângă partea grafică fiecare a avut o poveste a propriei localități. Au lucrat cu drag, ceea ce m-a făcut tare mândră de ei. Cred că aici este secretul, dragostea pe care o punem în ceea ce facem.

Mie mi-a plăcut ce au realizat. Dumneavoastră?