Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, exact în urmă cu 10 ani. Data la care se sărbătoreşte această zi este data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

Motivul pentru care a fost aleasă ziua lui Eminescu drept Zi a Culturii Naţionale ar putea fi acela că este poetul „nepereche” al poporului român ori acela că personalitatea marcantă a lui Mihai Eminescu – nu doar în literatură, ci şi în jurnalism ori în filosofie – i-a impresionat atât pe contemporanii săi, cât şi pe cei din generaţiile următoare.

Ca în fiecare an, Liceul Teoretic Național marchează Ziua culturii naționale și Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, de această dată având la dispoziție o săptămână întreagă pentru a derula toate activitățile propuse, în cadrul unui eveniment numit sugestiv “Săptămâna culturală la LTN”. 

Ne-am dorit în primul rând să valorificăm potențialul pe care îl are aducerea mai aproape a activităților culturale în școală, dar și să îi îndemnăm pe copii să prețuiască moștenirea culturală națională. Dincolo de oferirea de informații și date, știm că cel mai bine elevii învață prin interacțiune directă și prin experiența lucrului practic, motiv pentru care se dovedește încă o dată că sloganul “Învață de la viață”, atât de popular și de iubit printre elevi are rădăcini adânci în întreaga activitate de predare, învățare și evaluare a profesorilor noștri.

Dorim să scriem o mică pagină de jurnal în marea carte a culturii prin toate activitățile realizate cu ocazia acestor zile atât de importante. Pentru că cel mai bine vorbesc de la sine activitățile numeroase realizate alături de elevi, profesori și invitați, precum și feedback-ul primit din partea lor, vă lăsăm cu lectura acestora și cu testimonialele primite în urma interacțiunii cu invitații.

La clasele I A, B, elevii au participat la un atelier online interactiv dedicat viețuitoarelor din Delta Dunării, realizat împreună cu Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa. Proiectul „Descoperă natura!”, din care a făcut parte atelierul „Delta Dunării”, cuprinde teme și activități menite să satisfacă nevoia de cunoaștere și de învățare a copiilor, surprinzând aspecte din medii naturale de viață ce se regăsesc în dioramele muzeului. 

Săptămâna Culturală la LTN a fost o ocazie minunată de a celebra cultura în toate formele ei. Un astfel de exemplu a fost lecția interdisciplinară derulată la clasa I A, unde copiii au avut-o ca invitat pe Alexandra-Ioana Dinu, reporter la Digi24. Nu doar că au aflat ce înseamnă meseria de reporter, dar elevii au interacționat, sub forma unui joc, cu formularea de întrebări și obținerea de răspunsuri, îmbinând astfel informațiile specifice domeniului televiziunii cu cele studiate la școală și ulterior, cu cele legate de viața și opera poetului Mihai Eminescu.

Reprezentând un alt domeniu al culturii, și anume teatrul, la clasa a II-a ne-a fost alături Romina Boldașu, actriță și pedagogic teatral în cadrul UNATC I.L.Caragiale, autor de numeroase resurse educaționale din domeniu, precum și autor de programe școlare. Elevii s-au bucurat de această lecție interdisciplinară, au participat activ la jocurile propuse, au ascultat fascinați ce înseamnă lumea teatrului, cum te pregătești pentru meseria de actor, care sunt celelalte meserii din spatele unui spectacol de teatru sau de film, având la rândul lor multe întrebări și propuneri pentru invitata noastră. Au aflat totodată cum prin teatru poți contribui la formarea și dezvoltarea unei culturi, dar și cum acesta ne face mai sociabili, mai deschiși către lume și mai dornici de a lucra în echipă.

Întâlnirea cu elevii clasei a II-a a Liceului Teoretic Național a fost extrem de plăcută și timpul petrecut cu ei mi-a dat speranța faptului că, în ciuda orelor on-line,  sistemul educațional poate să le ofere copiilor instrumentele necesare pentru a reuși în viață. M-a surprins capacitatea celor mici de a asculta, de a pune întrebări pe rând, de a se comporta practic ca și cum am fi într-o sală de clasă. Acest merit sigur este al cadrelor didactice, doamne pasionate, pline de idei creative și gata să întâmpine nevoile copiilor. Sunt convinsă că întâlnirile cu specialiști din diverse domenii le stârnesc copiilor curiozitatea, și mai multe decât atât le dărâmă preconcepțiile, oferindu-le o paletă cât mai variată de preocupări și pasiuni.

Pentru a marca împlinirea a 171 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, ne-am dorit să le amintim elevilor noștri, încă o dată, ce importanță au textele lui Eminescu în evoluția limbii române și care este valoarea pe care au adus-o literaturii. Pentru abordarea acestui subiect, precum și multe alte informații despre evoluția poeziei, despre romantism, despre viața și opera lui Mihai Eminescu, am avut-o ca invitată pe doamna Oana Oroș, muzeograf la Muzeul Național al Literaturii Române, care le-a fost alături elevilor claselor a IV-a A, B și a IX-a A, B.

Ne bucurăm de interesul acordat atelierelor desfășurate în colaborare cu școala dumneavoastră. Cuvintele de apreciere ne motivează să realizăm și alte programe atractive care să-i apropie pe copii de adevăratele valori.

Am remarcat la elevii din clasele participante, la activitate, aptitudinile de comunicare manifestate în relația cu profesorii de la clasă și, în special, cu persoanele noi cu care interacționează. Mi-a plăcut, mai ales, atmosfera echilibrată, calmă de la ora de curs a clasei, manifestată și prin dorința elevilor curioși să afle noi informații, să reflecteze, și să integreze ceea ce învață. 

Am apreciat atitudinea profesorilor, în special, a doamnei Rose Marie Dorr, un profesor de limba și literatura română cu vocație care creează adevărate experiențe de învățare transdisciplinare pentru elevii săi.

Ne dorim ca educația estetică să nu rămână la nivelul cunoştinţelor abstracte, ci să poată influenţa societatea în care trăim, viaţa de zi cu zi, mediul ambiant. Ne propunem să ne adaptăm nevoilor elevilor, să le arătăm un alt punct de vedere asupra literaturii, să-i învățăm să transpună ceea ce învață la școală, într-o realitate mai apropiată de experiența  personală, cum să-și cultive curiozitatea, admirația și uimirea. Încurajăm gândirea critică şi dialogul.

Calde  mulțumiri pentru dumneavoastră, doamnă Ioana Dan, care știți să creați cu multă pricepere și entuziasm punți solide între instituții și oameni. Din aceste colaborări avem cu toții de învățat!

Activitatea desfășurată în cinstea marelui nostru poet Mihai Eminescu, împreună cu doamna muzeograf Oana Oroș și elevii clasei a IX-a A/B în cadrul activităților culturale LTN, a reamintit tuturor de valoarea inestimabilă a lucrărilor eminesciene, dar și de profunzimea spiritului poetului și de frumusețea caracterului său. Am participat la un atelier antrenant, interesant, am urmărit cu mare atenție și fericire prezentările invitatei, încercând să pătrund și mai mult sensurile vieții și activității lui Eminescu. Copiii au fost captivați, iar doamna Oroș i-a vrăjit pe toți cu spiritul său liber, energic, antrenant!! Mulțumesc tuturor pentru facilitarea acestei întâlniri deosebite, în special dragei noastre Ioana Dan, care vine mereu cu propuneri culturale menite să ne înalțe sufletele.

Rose Marie Dorr, profesor limba română la LTN

Mi-a plăcut că, într-un fel, ne-am întors în timp și am văzut cât de greu le era oamenilor în acele timpuri. M-a făcut să fiu recunoscătoare pentru ce am. Mi s-a părut foarte interesant că Mihai Eminescu, conform prezentării, a muncit așa de mult pentru a-și îndeplini visul, a luptat pentru a ajunge cât mai sus. Aș dori să mai adaug și faptul că doamna Oana Oroș mi s-a părut o persoană caldă, interesată de ceea ce face și asta consider că a ajutat-o foarte mult să se mențină interesul.

Cristiana Podar, clasa a IX-a B

Activitatea aniversară Mihai Eminescu a fost una foarte interesantă. Doamna muzeolog Oana Oroș a pregătit o prezentare ușor de urmărit și de înțeles, dar în același timp cu o multitudine de exemple, detalii și imagini sugestive din viața poetului. Un aspect care mi-a atras atenția a fost faptul că, din punctul de vedere a normelor sociale și academice din prezent, Mihai Eminescu avea șanse foarte puține să devină un “om de succes”. Calificativele lui școlare nu erau doar “foarte bune”, și-a întrerupt studiile de mai multe ori și nici nu a urmat un plan de dezvoltare a carierei. Și cu toate acestea, datorită geniului său este poetul nostru național. Mi-a plăcut foarte mult răbdarea și pasiunea cu care ne-a vorbit doamna Oroș. Dumneaei ne-a explicat fiecare aspect legat de poet și mi-a acaparat în totalitate atenția.

Luana Țucă, clasa a IX-a B

În cadrul activității desfășurate cu ocazia aniversării zilei de naștere a lui Mihai Eminescu, am avut ocazia să învățăm de la doamna muzeolog Oana Oroș multe lucruri noi despre viața lui Eminescu. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că ne-a prezentat viața școlară a lui Eminescu și lucru cel mai interesant pe care l-am aflat a fost că, atunci când Mihai Eminescu studia la universitate în Berlin, a vrut uneori să înceapă să studieze științele naturii.

Tudor Braicu, clasa a IX-a A

Am avut oportunitatea ca, de ziua marelui poet, Mihai Eminescu, să particip la o oră de Limba și Literatura Română în care am învățat despre viața lui, de la doamna muzeolog Oana Oroș. Unul dintre lucrurile noi pe care le-am aflat și care m-au impresionat a fost că Mihai Eminescu a fost un bun prieten al lui Titu Maiorescu. Cel din urmă a fost chiar editorul volumului de poezii al scriitorului, intitulat ,,Poesii’’. Așa am realizat că Titu Maiorescu a avut o influență asupra lui Mihai Eminescu și a fost unul dintre motivele pentru care unicul său volum de poezii a fost publicat în timpul vieții lui. De asemenea, mi-a plăcut foarte mult să văd vechile scrisori adresate tatălui său și Veronicăi Micle care erau foarte respectuoase și care m-au făcut să mă simt nostalgică, transpunându-mă în acele vremuri. Nu în ultimul rând, drăguța și amabila doamnă Oana Oroș, căreia i se vedea pasiunea pentru viața poetului și pentru literatură din zâmbetul larg și din nerăbdarea de a ne povesti cât mai multe lucruri, a făcut ora de o mie de ori mai captivantă și, cu toate că nu am putut merge la muzeu, nu am simțit acest lucru ca pe un dezavantaj.

Ana-Maria Ciolănescu, clasa a IX-a B

Suntem mândri să anunțăm că ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu a fost marcată la Liceul Teoretic Național alături de Muzeul Mihai Eminescu din Iași  și Memorialul Ipotesti Centrul National de Studii „Mihai Eminescu”. Ne-au fost alături doi invitați, Liviu Apetroaie și Magda Atănăsoie, muzeografi ai celor două instituții dedicate vieții și operei poetului. Elevii claselor a V-a A, B și a IX-a D au avut astfel ocazia de a vorbi despre cultura națională și despre importanța operei eminesciene în dezvoltarea limbii române, participând totodată la un tur online al muzeului, la prezentarea unor obiecte inedite aflate în patrimoniu, precum și la discuții foarte interesante despre specificul operei poetului, despre alegerea temelor poetice, despre parcursul acestuia în carieră și despre construcția celor două muzee.

Ca muzeograf, în cadrul unei instituții atât de importante cum este Memorialul Ipotești- Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, întâlnești multe provocări, de naturi diferite, sociale, de comunicare, de interacționare, etc. Activitatea la care am participat împreună cu elevii și cadrele didactice din cadrul Liceului Teoretic Național, s-a numărat printre aceste provocări. Deși mii de vizitatori trec pragul muzeului în fiecare an, această experiență a prezentării on-line a spațiilor muzeale, a fost una nouă pentru mine, dar în același timp foarte plăcută și inovativă. Mă bucur că în ciuda distanței, v-am putut prezenta,  cu ajutorul tehnologiei, meleagurile ipoteștene și casa în care și-a petrecut copilăria poetul nepereche al neamului românesc.

Modelul LTN „Școală pentru viață” a căpătat în săptămâna 11-15 ianuarie 2021 expresia prețuirii față de cultura națională, prin desfășurarea unor numeroase activități care au evidențiat importanța culturii în viața unei națiuni, dar și la scară internațională. Printre aceste activități extracurriculare s-a numărat și participarea domnului Liviu Apetroaei de la Muzeul „Mihai Eminescu” din Iași la o întâlnire virtuală cu elevii claselor a V-a. Invitatul special le-a vorbit copiilor despre poet, poezie și națiune, accentuând necesitatea de a citi și de a studia în continuare operele eminesciene, ca demers absolut obligatoriu cunoașterii bogăției și expresivității limbii române. Integrându-l pe Eminescu în contextul epocii sale, d-ul Apetroaie le-a vorbit copiilor și despre alți mari corifei ai culturii naționale, care l-au cunoscut și ajutat pe marele poet: Titu Maiorescu, Ioan Slavici, Vasile Alecsandri etc. Muzeele, ca locuri ale memoriei istorice, au menirea de a păstra vie amintirea faptelor și personalităților trecute, de a cinsti aportul înaintașilor la progresul cultural și material al națiunii, drept care colaborările dintre școală și aceste instituții de cultură sunt benefice ambelor părți și slujesc aceluiași ideal, anume luminarea oamenilor prin accesul la știință. Căci ce altceva înseamnă educația dacă nu cultivarea spiritului?! Inspirând copiilor respectul față de diversitatea culturală, prețuirea față de creatorii de artă și grija față de păstrarea culturii materiale și imateriale, ne asigurăm că transmitem generațiilor viitoare o moștenire inestimabilă, care nu trebuie pierdută niciodată. Cultura este liantul dintre generații și principalul factor care poate asigura progresul umanității.

Doru Țuinea, profesor istorie la LTN

Viața și opera lui Mihai Eminescu sunt un domeniu de interes pentru copii, mărturie stând numeroasele întrebări puse de elevii clasei a VI-a pe parcursul discuției cu Cristina Dumitru- Călinoiu, bibliotecar la Biblioteca Metropolitană Bucureşti – Filiala Ion Creangă, care ne este alături ori de câte ori se ivește oportunitatea realizării unor astfel de activități non-formale. Informațiile oferite au fost accesibile vârstei, au fost prezentate diverse resurse, s-a discutat despre lectură în general, despre frumusețea care stă „ascunsă” în cărți, precum și despre aportul pe care îl are în formarea unei culturi generale, un comportament responsabil în ceea ce privește cititul.

Mulţumesc pentru invitaţie, mi-a făcut plăcere să particip din partea bibliotecii la activităţile voastre diverse. Elevii cu care am interacţionat în cadrul întâlnirilor mi s-au părut foarte receptivi, dornici să împărtăşească propriile experienţe şi păreri. I-am găsit degajaţi şi curioşi şi am descoperit cu bucurie că mulţi dintre ei sunt cititori pasionaţi. Un cuvânt de apreciere şi pentru doamna profesor Mihaela Tița, care a contribuit la crearea unei dinamici echilibrate a clasei la care este dirigintă.

Abia aştept următoarea întâlnire! 

Cristina Călinoiu, Biblioteca Metropolitană
La Biblioteca LTN au fost pregătite activități tematice: pentru clasele de nivel primar și gimnaziu: Ediții ilustrate ale operei lui Eminescu și Recital de poezie; iar pentru gimnaziu și liceu- Manuscrisele eminesciene, Amintiri despre Eminescu, Aplicația Manuscrise eminesciene. Cu prilejul sărbătoririi a 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu – eveniment însoțit, totodată, de Ziua Culturii Naționale, Liceul Teoretic Național a găzduit o serie de manifestări, destinate omagierii poetului național: recital de poezie, prezentarea manuscriselor eminesciene,etc. De asemenea, prezentarea manuscriselor online a avut și un caracter didactic, elevii putând să învețe cum pot fi parcurse aceste manuscrise, începând de la conținutul lor și cuprinzând explicații dintre cele mai meticuloase, despre viața lui Eminescu, despre opera și profesiile pe care le-a avut acesta de-a lungul timpului. Fiecare întâlnire cu elevii liceului nostru reprezintă o experiență unică, o oportunitate de a învăța și de a experimenta.

Roxana Neacșu, profesor documentarist, Biblioteca LTN