Arte și literatură
Irina Raluca Ionescu
Profesor educație plastică
Felul nostru de a trăi ,,în culori” este datorat artei, mai bine spus artelor vizuale, acestea sunt responsabile pentru perceperea imaginilor. Prin intermediul artelor, noi, oamenii ne transmitem nu numai imagini ci și ceea ce simțim sau gândim.
Cele cinci simțuri ne ajută să recepționăm frumosul, orice operă de artă implică toate simțurile umane. Recunoaștem melodiile prin auz, picturile și cărțile, prin văz, o sculptură în piatră implică tactilul, iar pentru teatru și artele mișcării ne sunt necesare toate acestea.
Arta ne transmite dorința de a ne înălța, ea ne ,,amestecă” atât de divers simțurile, creierul și inima nasc legăturile între arte.
,,Pictura este o poezie mută, poezie e o pictură oarbă, și una și alta imită natura pe cât le stă în putință.”,
ne spune atât de poetic Leonardo da Vinci.
Literatura, pictura, muzica, dansul fuzionează continuu. Știința a teoretizat antrenarea succesivă a tuturor zonelor sistemului nervos. În momentul când privim o operă de artă, creierul nostru face asocieri unice pentru fiecare dintre noi.
Comunicarea vizuală este baza istoriei culturii, memoria omenirii este păstrată în documente pictate scrijelite, desenate, amprentate. Drumul parcurs de scriere de la piatra inscripționată la documentul Word a fost prezentat în cadrul orelor cu ocazia unui atelier de caligrafie. De altfel denumirea de arte grafice își are rădăcinile în cuvântul grecesc ,,graphein” ce se traduce prin ,,a descrie”.
Caligrafia este arta scrisului semnul grafic perceput vizual, tactil, auditiv, tridimensional. În cadrul orelor mele am gândit o activitate interdisciplinară, un atelier tematic astfel că prin descoperirea istoriei și evoluției literelor, elevii claselor a VIII-a au intrat în lumea artei scrisului.
Am reușit să aducem în fața elevilor noștri un specialist în domeniul caligrafiei care să le descifreze complexitatea semnelor și însemnelor grafice. Imaginea vizuală a literelor, metamorfozele semnelor grafice, tehnicile străvechi ale scrisului, momentele marcante ale istoriei scrisului sunt cele mai importante subiecte prezentate și dezvoltate sub coordonarea doamnei Oana Oroș, muzeograf în cadrul Muzeului Literaturii Române. Atelierul de caligrafie și-a atins obiectivele propuse, aspect vizibil în reacțiile și feedback-ul elevilor dar și în lucrările lor ulterioare. Principalul scop a fost acela de a prezenta tinerilor lumea imaginilor desenate și scrise. De aici ne vom continua drumul nostru în lumea minunată a formelor.