Din nou primăvară

Beatrice Molnar, 

coord. Programe Educaționale

Vremurile vin și vremurile trec. Cu fiecare experiență și eveniment critic prin care trecem, trebuie să devenim mai puternici. Natura și viața își urmează cursul, primăvara își reintră în drepturi.
E din nou dimineață. Deschid fereastra: în București au înflorit magnoliile!

Așa încheiam în urmă cu un an (UN AN!!!) articolul „În București au înflorit magnoliile”, atunci când activitatea școlii noastre, ca și cea din restul instituțiilor de învățământ preuniversitar din România, a fost suspendată începând cu data de 11 martie 2020, ca urmare a pandemiei de Covid-19.
Era începutul a ceva despre care, la fel ca multe alte persoane, credeam că e o închipuire, ulterior o exagerare și abia apoi o confirmare a unui virus care urma să facă ravagii în întreaga lume. Iată-ne acum, la un an de la prima decizie de intrare în stare de urgență a țării noastre, din nou în activitate, din nou la școală, din nou față în față, însă, ce e drept, în format restrâns, Bucureștiul poziționându-se încă în scenariul galben.

Ce s-a mai întâmplat între timp? Ei bine, întreaga perioada cuprinsă între 11 martie 2020 și prezent a reprezentat un melanj între învățământul față în față, online și hibrid, în funcție de deciziile luate de instituții ale statului cu atribuții în domeniu și de rata de incidență a îmbolnăvirii cu coronavirus. La noi, la LTN, întreg personalul a continuat să-și desfășoare activitatea în scopul comun care ne unește: educarea elevilor pentru viață, indiferent de condiții și de modul de desfășurare a activităților.

#ÎmpreunăReușim ne-a făcut să înțelegem că, asemenea unui lanț, fiecare verigă contează pentru menținerea unității. Am reușit astfel să ne adaptăm noilor condiții, depunând toate eforturile pentru a menține calitatea actului educativ și interesul elevilor la standarde înalte, în sălile de curs, ori în afara lor, în spatele ecranelor. Reușesc să conchid, fără nici cea mai mică urmă de îndoială, faptul că motto-ul LTN – Școală pentru viață dăinuiește, își menține însemnătatea și se desfășoară cu succes, dovadă stând aptitudinile și motivația fiecăruia dintre noi de a depăși „piedicile” situației de criză actuale, asupra căreia, credeam, în urmă cu un an, că nu puteam să intervenim. Iată că între timp am realizat că respectarea regulilor de igienă și de distanțare fizică, înțelegerea conceptului de „responsabilitate socială”, iar ulterior vaccinarea (la această dată 96% din personalul LTN a efectuat inclusiv rapelul împotriva Covid-19) reprezintă, poate, intervenția fiecăruia dintre noi pentru revenirea la normalitate, așa cum o știam în perioada de dinaintea pandemiei.

Un an… un an de neliniște, un an de purtare a măștii, un an de restricții sociale… Dar… din nou primăvară. Dacă acum un an vedeam magnoliile de la fereastră, astăzi le pot vedea îndeaproape, le pot mirosi, e drept, printr-o mască, însă… iată că viața își urmează cursul, iar noi reușim să ne adaptăm și să ne bucurăm de lucruri, obișnuite până nu de mult, dintr-o nouă perspectivă.

Poate că așa cum primăvara natura se trezește la viață, așa și noi am renăscut, mai puternici și mai hotărâți ca niciodată să ne îndeplinim misiunea:

Împreună am reușit!