Citim. Știm
Recomandări de lectură, prof. Ecaterina Stanca
La noi în școală orele de lectură sunt adevărate aventuri de cunoaștere! Doamna profesor de limba română Ecaterina Stanca vine cu câteva propuneri de lectură pentru această primăvară capricioasă. Biblioteca LTN este deschisă pentru împrumuturi, achiziții și documentare. Nu uitați că Revista „D’ale LTN-ului” s-a lansat de curând și puteți lectura online articolele realizate de LTNiști.
Negustorul de începuturi de roman
Negustorul de începuturi de roman de Matei VișniecÎn cartea Negustorul de începuturi de roman scrisă de Matei Vişniec se face o analiză a societăţii moderne, în care oamenii sunt tot mai individualişti şi mai dezinteresaţi să găsească un sens. “Absolut nimeni nu va mai fi interesat de cărţile altuia, ne vom citi propriile noastre romane, comandate dispozitivelor personale de scris autoficţiune. Toţi vom fi scriitori. Talentul nu va mai fi un privilegiu. Iar cei mai vanitoşi sau mai frustraţi dintre noi vor încerca, poate să angajeze şi câte o fiinţă umană căreia să-i ceară să citească romanele scrise în numele nostru de către softuri sofisticate.”
Doamna Pylinska și secretul lui Chopin
Doamna Pylinska și secretul lui Chopin de Eric Emmanuel SchmittCartea Doamna Pylinska și secretul lui Chopin de Eric Emmanuel Schmitt prezintă o splendidă poveste muzicală. Obsedat de o amintire din copilărie și fascinat de Chopin, tânărul Eric-Emmanuel se hotărăște să ia ore de pian. După un început cu stângul, doamna Pylinska, exotică și intransigentă profesoară poloneză stabilită la Paris, îi va oferi o educație muzicală originală: lecții private despre viață, despre arta și despre iubire, care, odată înțelese, îi vor revela tânărului adevărata lui vocație.
Despre destin
Despre destin de Gabriel Liiceanu şi Andrei PleşuCartea „Despre destin” scrisă de Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu este formată din cele zece scrisori schimbate între Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu pe parcursul lunilor iulie – septembrie 2020. În a doua parte a cărții sunt publicate sub titlul ”Paisprezece însemnări despre destin”, textele pe tema destinului publicate de Andrei Pleșu între anii 2016-2018 în ”Dilema veche”. ”Există oare vreun om care să iasă din lume fără să fie convins că a auzit în mai multe rânduri bătaia destinului la poarta vieţii sale? Toţi credem, trecând prin viaţă, că ne-am înfruptat din „măreţia destinului”. Dar asta nu presupune şi că fiecare viaţă are un destin.”
Jurnalului Annei Frank
Jurnalului Annei FrankEdiția ”Jurnalului Annei Frank” apărută la Editura Humanitas aduce în discuție dorința arzătoare de a urma un ideal, oricât de improbabil ar părea, despre absurditatea și profunda nedreptate a antisemitismului. Împreună cu familia ei și alți patru evrei, Anne Frank a stat ascunsă între 6 iulie 1942 și 4 august 1944 la ultimele etaje ale unei clădiri de birouri din Amsterdam – sediul firmei unde lucrase tatăl ei, Otto Frank.
Dicționarul de interpretări gramaticale
Dicționarul de interpretări gramaticale coord. de Gabriela Pană DindeleganDicționarul de interpretări gramaticale coordonat de Gabriela Pană Dindelegan analizează 165 de cuvinte cu forme gramaticale dificile, tipuri diverse de neregularități și de conversiuni, tipuri speciale de omonimii, organizate în ordine alfabetică.
Arta în istoria umanității
Arta în istoria umanității de Mary HollingsworthArta în istoria umanității de Mary Hollingsworth apărută de la Editura Rao descrie nașterea și evoluția experiențelor figurative și arhitectonice din întreaga lume. Este un mozaic de mari dimensiuni pe care cititorul îl poate descoperi într-o continuă întrepătrundere cu istoria umanității: de la arta primitivă din peștera Lascaux până la tablourile lui Picasso, de la piramidele din Egiptul antic la moscheile lumii islamice, de la catedralele gotice la porțelanurile chinezești. Volumul prezintă peste 1 300 de fotografii color și desene, precum și hărți, tabele sinoptice, un glosar și un indice general.
O istorie a imaginilor. De la pictura rupestră la ecranul de computer
O istorie a imaginilor. De la pictura rupestră la ecranul de computer de David Hockney, Martin GayfordO istorie a imaginilor. De la pictura rupestră la ecranul de computer de David Hockney, Martin Gayford reprezintă o incursiune în istoria artei, de la tablouri, fotografii până la filme, 310 ilustrații. Fiind bine documentat și având în spate o viață întreagă ca pictor, desenator și creator de imagini prin intermediul aparatului de fotografiat, David Hockney, în colaborare cu criticul de artă Martin Gayford, explorează modurile și motivele pentru care imaginile au fost plăsmuite de-a lungul mileniilor.