Grădina LTN – un proiect pentru suflet

Anca Dumitriu, profesor pentru învățământul primar

„Grădina LTN” este un program educativ care reia o inițiativă materializată acum mai bine de 100 de ani de reformatorul școlii românești, Spiru Haret. În acest scop s-a amenajat „Grădina LTN” constând în micro-culturi de legume, fructe de pădure și flori. 

Elevii au posibilitatea să desfășoare o multitudine de activități didactice dar și practice în acest perimetru care devine astfel o opțiune de a desfășura anumite ore de curs în afara claselor, cabinetelor și laboratoarelor. Dacă vremea nu ține cu noi, Grădina LTN prinde contur la interior, chiar în clasele noastre, urmând să scoatem plantele la lumină, atunci când soarele va inunda natura. 

De când am plantat semințele, în fiecare dimineață, când ajung la școală, admir „capodopera” creată de noi. Când privesc semințele, mă gândesc la oportunitatea pe care o avem să apreciem natura și să învățăm să avem grijă de planeta Pământ și să îndemnăm alți oameni să aibă grijă de planeta noastră.

Sofia, clasa a IV-a B

Odată cu venirea primăverii ne-am gândit să ne facem propriul colț de de natură chiar în clasa noastră. Așadar, ne-am mobilizat și în ora de Științe ale naturii am plantat semințe în mica noastră seră. Copiii au fost foarte entuziasmați și fiecare și-a ales ce a dorit să planteze: roșii, castraveți, ceapă, ridichii sau chiar flori. Acum, după o săptămână, deja răsadurile au început să crească și fiecare copil își așteaptă nerăbdător rândul să le îngrijească. 

Cu răbdare, grijă, lumină și dragoste, abia așteptăm să vedem roadele muncii noastre. Consider că este o experiență benefică pentru cei mici. Aceștia devin responsabili pentru plantele lor și învață să iubească natura cu toate roadele ei dar și că toate legumele pe care ei le mănâncă, se obțin cu multă trudă.

Când am plantat semințele știam că va crește ceva foarte frumos, pentru că ajutam natura. Mi-a plăcut foarte mult. Când plantele vor crește mari, cred că toată clasa va avea o energie pozitivă.

Iulia, clasa a IV-a B

Cu ajutorul semințelor plantate de noi, cred că am devenit mai responsabili, pentru că în fiecare zi unul dintre noi trebuie să le ude. Plantele au nevoie de toată atenția noastră și nouă chiar ne place să avem grijă de ele.

Ada, clasa a IV-a B
Gradina LTN