Have you seen my pot of gold?

Autonomi și independenți, încă de mici

Cătălina Lupu,

profesor limba engleză

Pentru a realiza orice fel de sarcini cât mai performant şi eficient este nevoie de a pune în practică şi de a te obişnui cu învățarea independentă. Autonomia învăţării se referă la capacitatea elevului de a-şi îmbogăţi cunoştinţele, priceperile şi deprinderile, fără a apela la ajutorul altora. Astfel, sub îndrumarea profesorului, cei mici sunt încurajați să ia propriile decizii și să se manifeste creativ, autonom, învățând noi abilități și deprinderi care le vor forma caracterul. 

Pentru că ne dorim formarea unor caractere frumoase, ne-am proiectat o serie de lecții transdisciplinare prin care să încurajăm colaborarea, inițiativa, autonomia celor mici. Să vă explic, mai concret, ce lecție specială am experimentat!

Timizi, dar entuziasmați și curioși, elevii Clasei Pregătitoare A au făcut o vizită colegilor lor mai mari de la Clasa IA. Motivul vizitei: au vrut să afle ce este mai de preț pentru ei decât un ceaun cu bănuți de aur. Întrebarea a fost inspirată de povestea Spiridușului, “Have you seen my pot of gold?, pe care o aflaseră în ziua de 17 martie, când am sărbătorit St. Patrick’s Day. Copiii de la Clasa Pregătitoare au dus în dar câte un trifoi norocos și au primit de la Clasa I, câte un bănuț de aur. 

Schimbul de experiență dintre cele două clase este menit antrenării elevilor în procesul de autonomie (student’s agency), în care elevul devine vocea principală și parte activă a procesului de învățare, ghidat fiind de către profesor. Am gândit trandisciplinar acest tip de lecții, îmbinând elemente de limbă Engleză (comunicare, citire, ascultare, înțelegere) cu dezvoltarea personală (prin abordarea și punerea în practică a unor valori esențiale precum empatia, colaborarea, prietenia, întrajutorarea) și celelalte materii curriculare. 

Dacă vreți să vedeți ce au pus copiii de la clasa IA în ceaunele cu aur, o puteți face în sala lor de clasă de la etajul 1 al LTN. Un moment de lecție a devenit amintire și, mai mult decât atât, cele două clase de elevi s-au cunoscut, au comunicat în limba engleză și continuă împreună o poveste simpatică în care chiar ei sunt actorii principali!