Activități virtuale în Proiectul Erasmus+
TIC pentru profesori și elevi
prof. Maria Bondoc, coord. proiect Erasmus+
Restricțiile impuse de actuala pandemie au avut efecte ușor de imaginat asupra proiectelor educaționale de schimb interșcolar. Așa se face că și proiectul nostru Erasmus+ intitulat „TIC pentru profesori și elevi„ pe care Liceul Teoretic Național îl implementează începând din octombrie 2018, alături de alte trei școli partenere, a întâmpinat provocări din pricina limitărilor legate de călătoriile în afara granițelor țării.
În aceste împrejurări excepționale, în perioada 8-12 martie 2021, școala noastră a fost gazda unor activități transnaționale de schimb de experiență pentru elevi și profesori pe care le-a realizat prin intermediul videoconferințelor online.
Aceste sesiuni virtuale au înlocuit una dintre vizitele de proiect ce era planificată pentru luna mai a anului trecut, pe care ar fi trebuit să o găzduim la Liceul Teoretic Național. Mai bine de 60 de elevi ai LTN de la nivelurile de învățământ primar și gimnazial, alături de profesorii lor, au participat la activitățile propuse și desfășurate de participanții din cele patru școli partenere.
Întâlnirile online dintre profesorii și elevii participanți din România, Turcia și Țara Galilor pot fi considerate, de fapt, un rezultat al activităților anterioare ale proiectului, întrucât obiectivul său principal a constat în dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor și ale elevilor din școlile partenere.
Prin toate activitățile pe care le-au desfășurat în proiectul Erasmus, profesorii noștri au dezvoltat abilități de a integra aplicații IT și instrumentele digitale în procesul de predare-învățare-evaluare. Elevii noștri experimentează constant, de mai mulți ani, diverse dispozitive TIC cu care participă în mod curent la lecții virtuale sincron și asincron.
Practic, prin acest proiect transdisciplinar dar și internațional, am reușit să dezvoltăm și mai mult gradul de digitalizare al procesului educațional. Dincolo de crize sociale sau sanitare, Liceul Teoretic Național a fost pregătit din toate punctele de vedere să desfășoare lecții online, folosind mijloacele IT&C, anticipând astfel un progres care avea să se petreacă la nivel mondial și o transformare a educației la nivel național.
Proiectul a adus împreună profesori și elevi din 4 țări și a reușit ca diferențele de infrastructură și/sau cunoștințe în domeniul IT să fie ajustate, astfel încât doar printr-o conexiune la internet și câteva device-uri, elevii din toate școlile partenere să poată participa la lecții atractive, interactive și care dezvoltă competențele viitorului.
În perioada 8-12 martie 2021 a avut loc ceea ce putea fi ultima vizită din agenda programului. Pentru că ne-am adaptat noilor situații pandemice, am realizat această vizită virtual, în sistem online. Elevii și-au prezentat școlile prin intermediul unor tururi virtuale, profesorii au realizat lecții cu tineri din toate cele 4 școli, la distanță, dar simultan. Folosindu-ne astfel de aplicații și noi tehnologii, am încheiat un demers care ne-a preocupat timp de doi ani: dezvoltarea competențelor digitale pentru profesori și elevi.
Formarea cadrelor didactice și a elevilor din Liceul Teoretic Național continuă. Învățarea este un proces care nu se încheie niciodată iar era digitală pe care tocmai o parcurgem ne va motiva să fim mereu în pas cu dezvoltarea tehnologiilor informatice și a noilor metode de a face educație.
Vă vom ține la curent cu proiectele viitoare!