Idei de activități pentru copii și părinți în perioada pandemiei

Resurse pentru trup, minte și suflet 

Știu, trecem prin vremuri cum nu au mai fost. Am acceptat, ne-am revoltat, ne-am speriat, am găsit poate pârghiile de sprijin pentru ca, cel puțin din punct de vedere emoțional, să trecem mai ușor peste perioada asta. 

Noi, întreaga echipă a Liceului Teoretic Național, ne dorim să privim optimist și să vedem partea plină a paharului: este un moment minunat pentru ca părinții și copiii să se bucure unii de alții. Și pentru a vă veni în ajutor, am notat ideile noastre și am făcut o listă numai bună de marcat în luna aprilie, astfel încât toată perioada aceasta să rămână în amintirea noastră ca una în care am fost alături, ne-am (re)descoperit, am făcut planuri, ne-am jucat, am cântat, am râs, ne-am îmbrățișat … mai mult ca de obicei.

primavara la LTN
 • Ieșiți la picnic – indiferent că este la pădure, în curte, în balcon sau în sufragerie, organizați împreună activitatea, pregătind un coș cu tot ce trebuie: pătură, apă sau sucuri, sandwichuri, prăjiturele, fructe, poate și niște jocuri.
 • Organizați seri de jocuri de masă – dacă ați epuizat clasicele jocuri de cărți, puzzle, bingo, Lego sau Monopoly, vă propunem două jocuri care vă vor captiva cu siguranță: Travia România (un joc de cultură generală despre România, care trece prin istorie, geografie, știință și natură, sport, actualitate) și Vlahiia. Satul poveștilor (un joc care adună familia în jurul valorilor și al întâmplărilor importante din viață, promovând împărtășirea celor mai frumoase experiențe: vorbim despre cartea preferată, despre vacanța preferată, despre cel mai bun prieten, despre cele mai mari bucurii).
 • Jocurile copilăriei părinților – dacă locuiți la casă și aveți curte, sau puteți merge în parc (când nu este aglomerat), atunci acesta este cel mai bun moment în care să puneți în practică jocurile uitate ale copilăriei, jocuri pe care le găsiți adune în colecția În fața blocului sau pe care vi le amintiți pur și simplu. De la Baba oarba, la Elasticul, Frunza sau Mațele încurcate, Telefonul fără fir, Sticluța cu otravă sau Rațele și vânătorii, vă asigurăm că nu lipsește nimic. Puteți profita de moment pentru a le împărtăși copiilor și amintiri pe care le aveți din perioada copilăriei.
 • La bucătărie, împreună – profitați de momentele libere și pregătiți împreună un meniu complet al zilei sau poate doar ceva dulce. Puteți încerca ceva simplu, precum salată de fructe, gogoși sau clătite sau poate chiar ceva puțin mai complicat, precum o budincă, brioșe sau un tort cu cremă de ciocolată.
 • Seară de film – știm că nu aducem nicio noutate cu propunerea aceasta, însă merită să venim cu câteva completări. Faceți din acest moment un adevărat eveniment, ca și cum ați ieșit la film, în mall. Îmbrăcați-vă adecvat (în pijamale de data aceasta), pregătiți popcorn, un suc de portocale, așezați-vă comod pe perne și dați play unui film care să vă captiveze.
 • Bătaie cu perne – După o zi plină, cu școală online și muncă de acasă, după stat în fața calculatorului, încercați să vă relaxați altfel. Alegeți un pat mare, pregătiți multe perne și porniți cea mai distractivă “bătaie din lume”- cea cu perne. Copiii sigur vă vor mulțumi.
 • Încercați ceva nou Yoga (pentru copii) sau stretching – la o simplă căutare pe internet veți găsi o multitudine de propuneri de poziții de yoga pentru copii, pe care le puteți încerca împreună, asigurând astfel atât distracția, cât și un ajutor binevenit pentru minte și corp.
 • E timpul pentru Origami cu răbdare și puțină îndemânare, folosind tutoriale de pe youtube, veți reuși să vă descoperiți o nouă pasiune, bucurându- vă de arta străveche a împăturirii hârtiei.
 • Pregătiri de Paște de sărbătoarea Învierii Domnului putem pregăti masa de Paști, realizând crafturi tematice, pictând ouă sau pur și simplu decorând casa, oferind astfel spațiului în care ne petrecem atât de mult timp, un aer de sărbătoare.
 • Seară de povești știm că nu este o idee nouă, însă noi vrem să o îmbunătățim: alegeți să ascultați împreună audiobook-uri, cu siguranță cei mici vor fi atrași de această modalitate de a descoperi noi lecturi.
 • Mergeți la teatru și la concerte – de acasă! Foarte multe instituții, precum Teatrul Țăndărică, Teatrul Ion Creangă, Opera Comică pentru copii sau Filarmonica George Enescu, oferă posibilitatea de a urmări online spectacolele lor.
 • Mergeți la spectacole în aer liber cel mai probabil cât de curând se va putea, sigur veți găsi informații despre viitoarele evenimente la o simplă căutare pe internet.
 • Vizitați muzee tot de acasă! Pe site-ul Comisiei Europene în România veți găsi lista completă a muzeelor care pot fi vizite online, printre ele numărându-se și Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa și multe altele.
 • Re(descoperiți) Bucureștiul propunerea noastră este să vă alegeți câte o zonă (de exemplu, Grădina Icoanei sau Cotroceni) și să explorați străzile, descoperind casele, grădinile, parcurile, arta stradală și toate acele elemente care fac capitala un oraș unic (și controversat); puteți organiza alături de copii o vânătoare de comori, astfel încât, pe baza unor ghicitori sau indicii, să descopere elementele menționate mai sus.
 • Alegeți să faceți mișcare fie că vorbim de ieșiri în parc, plimbări cu bicicleta, rolele sau trotineta, excursii sau drumeții, recomandarea noastră este să evitați locurile aglomerate sau extrem de populare, încercând să descoperiți locuri frumoase acolo unde ne putem aștepta mai puțin.
 • Grădinărițieste poate una dintre cele mai populare activități abordate încă din perioada stării de urgență; este momentul să o punem iar în aplicare. Ce poate fi mai relaxant decât să poți sta în mijlocul naturii și să pui semințe, să le urmărești evoluția, să plantezi răsaduri sau copăcei, să le vezi cum înfloresc și rodesc pe mai departe? Dacă ne gândim și la beneficiile educaționale pe care le poate avea această activitate, atunci avem deja două obiective atinse.
 • Recomandarea noastră, cea din urmă, dar foarte importantă, este: Bucurați-vă de muzică!– fie că este muzică de studiu sau de relaxare, muzică pentru realizarea exercițiilor fizice sau pur și simplu muzică pe care să dansați, lăsați muzica să se audă în surdină, în casă.

Vă dorim zile frumoase, care să vă umple sufletul de primăvară!