Biblioteca virtuală

O necesitate a viitorului

Vacanța de primăvară din acest an are patru săptămâni, în loc de două cum era stabilit inițial. Acesta este un bun prilej de lectură, de a descoperi noutățile din biblioteca noastră virtuală, dar și de a citi despre recomandările de lectură realizate de elevii și profesorii din cadrul liceului nostru. 

Biblioteca virtuală a Liceului Teoretic Național oferă numeroase avantaje atât pentru utilizatori cât și pentru instituția care creează biblioteca. În primul rând, printre beneficiile acesteia sunt conservarea  digitală a documentelor originale, care au o valoare patrimonială deosebită și, de asemenea accesarea simultană a informațiilor de către mai mulți elevi sau profesori în același timp.

Organizarea întregului fond de bibliotecă digital nu mai ridică probleme de spațiu, prin crearea depozitelor de documente (cărți, periodice), de unde se va extrage conţinutul educativ necesar atât orelor față în față, cât și orelor online. Accesibilitatea permanentă la propriile materiale reprezintă un atu esențial. Pot fi consultate enciclopedii, dicționare, culegeri chiar și expoziţiile virtuale realizate de elevii noștri. 

Raportul referitor la conturarea politicii în domeniul educației digitale, adoptat în Parlamentul European precizează tocmai necesitatea dezvoltării competențelor digitale avansate și asigurarea accesului la educație și conținut digital de calitate de către instituții de învățământ, profesori sau specialiști în domeniul educației. Prin urmare, din luna martie a anului 2020 am început dezvoltarea bibliotecii virtuale și am actualizat-o în permanență cu documente atât din domeniul educațional, cât și cultural. 

Organizarea documentelor în cadrul bibliotecii se face pe categorii și colecții, cele mai importante categorii fiind: cărți, manuale digitale, periodice, fonotecă și expoziții virtuale. Ulterior, s-a adăugat o nouă secțiune, cea de carte veche. Structura bibliotecii s-a realizat conform ariilor curriculare din programa școlară și poate fi accesată ușor. Fișierul poate fi descărcat direct, utilizând linkul „Download” din secțiunea „Descărcați fișierul”. 

Biblioteca virtuală LTN poate fi consultată de pe toate platformele IT existente, desktop şi telefon mobil, de către persoanele afiliate domeniului liceulnational.ro (părinți, elevi, profesori care au adresa de e-mail prenume.nume@liceulnational.ro).   

Biblioteca virtuală LTN este un proiect pe termen lung, în continuă dezvoltare prin adăugarea de noi cărţi şi de noi secțiuni. Completarea colectiilor s-a realizat cu efortul colegilor care au contribuit la îmbunătățirea continuă a întregii colecții. Biblioteca virtuală va completa colecţia de carte tradiţională existentă, cu speranţa că va fi de folos comunității noastre, căci cărţile-tipărite sau digitale, reprezintă o mare valoare a umanităţii şi vor continua să fie principala activitate a bibliotecilor indiferent de vremurile ce vor veni.