LTN, școala verde viu

În fiecare an, în ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, zi în care a luat ființă mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

Ziua Pământului la LTN a început astăzi cu activitatea susținută de către dna. prof. dr. Silvia Moraru, în colaborare cu dna. prof. înv. primar Vali Giurcă, la elevii clasei a IV-a. Deși susținută în mediul online, interactivitatea a fost menținută pe parcursul lecției, încă de la început, prin prisma subiectului abordat – „Apa – resursă naturală // Ziua planetei Pământ”. Copiii au fost invitați să fredoneze, împreună cu doamnele profesor, cântecul tabelului periodic al elementelor, pentru ca mai apoi să înțeleagă ce reprezintă cu adevărat această sărbătorire a planetei noastre, printr-un video reprezentativ. Activitatea a continuat cu scopul didactic atribuit, lansându-i pe cei mici într-o călătorie uimitoare în care aveau să descopere rolul apei în viața reală și pentru organismul uman, precum și care este cea mai bună apă pentru consumul zilnic, în funcție de pH. Ajungând la o aplicativitate mai apropiată de nivelul lor, elevii au urmat cursul râurilor, prin analiza unei hărți hidrografice interactive, pentru ca în cele din urmă să exploreze noile tehnologii din domeniu – microhidrocentralele, elemente definitorii în producerea energiei electrice, fără a face rău mediului înconjurător.

La Liceul Teoretic Național preocupările privind reciclarea și protejarea naturii pentru un trai mai sustenabil sunt la ordinea zilei. De la mic la mare, la școală învățăm să descoperim metode cât mai eficiente pentru a proteja resursele naturii, învățăm unii de la ceilalți, prin exemple concrete, ce înseamnă să fii informat și conștient că planeta Pământ este o resursă finită pe care o putem proteja cu gesturi mici, în fiecare zi și în aproape orice tip de activitate. 

Profesorii noștri participă constant la sesiuni de formare care cuprind seminarii despre cum să gestionăm și să construim un mediu sustenabil pentru toate generațiile. De mai mulți ani, am implementat în spațiul campusului LTN un sistem de colectare selectivă a deșeurilor, variante de reciclare a diverselor materiale, realizăm proiecte educative folosind materiale reutilizabile și îngrijim Grădina LTN de ale cărei roade ne bucurăm cu toții. Astăzi, de ziua planetei verzi, vom purta cu toții culoarea planetei Pământ!

Ne place să ne lăudăm și spunem cu mândrie că suntem o școală verde!

Anul acesta primăvara a debutat cu o mulțime de inițiative care au avut ecou în toată școala: 

  • elevii claselor mici au plantat flori și verdețuri la interior, transformând clasele în adevărate sere pentru proiectele lor botanice!
  • elevii de la clasa a II-a au pus la cale un proiect pentru reciclare și protejare a naturii și au împrăștiat afișe și fluturași cu informații pe care le-au plasat strategic prin școală pentru a crește nivelul de conștientizare în rândul colegilor;
  • În cadrul proiectului Baterel, eroul reciclării, clasa a III-a ne îndeamnă să strângem cele mai multe baterii, pentru a demonstra că ne aflăm printre cele mai grijulii școli din țară în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor care nu mai pot fi reutilizate pentru că devin toxice pentru planetă;
  • Chiar de Ziua Pământului, clasele pregătitoare, I, a II-a, a III-a și a IV-a au lucrat în Padlet afișe cu mesaje de conștientizare a efectelor poluării asupra Pământului, astfel încât cei mici să tragă un semnal de alarmă cu scopul de a avea grijă de mediul înconjurător și implicit de noi înșine; 
  • clasa a IV-a participă deja la lecții de științe alături de profesori de specialitate de la clasele mai mari;
  • Colegii de la clasele de gimnaziu se ocupă periodic de plantarea și îngrijirea Grădinii LTN – un proiect de suflet care reia o inițiativă de acum mai bine de 100 de ani, a reformatorului școlii românești, Spiru Haret.

Dăm startul unui nou proiect educațional, de data aceasta la inițiativa copiilor. Pentru că și-au dorit să fie ei cei care dau un exemplu de Așa DA, elevii clasei a III-a A ne-au condus la ideea aducerii în școală a campaniei de educație ecologică BATEREL, eroul reciclării.

Nu doar că elevii noștri vor învăța de ce să recicleze, cum să recicleze și unde, ci vor participa și la o mulțime de provocări pe cât de distractive, pe atât de educative, postate periodic pe site de către partenerii noștri, Asociația Environ. Vă invităm să ne fiți alături în această campanie, prin colectarea selectivă a bateriilor uzate și a deșeurilor electrice în cutiile speciale Baterel. Cu cât mai multe deșeuri colectate, cu atât mai multe șanse ca școala noastră să fie premiată la finalul ediției.

Ioana Dan, coord. activități non-formale

Și pentru că nu am vrut să lăsăm această zi să treacă fără a derula o activitate practică în campusul LTN, astăzi am ales să plantăm flori în spațiile verzi aflate în curtea și în fața liceului. Membrii echipei LTN s-au mobilizat, bucurându-se de această zi însorită în aer liber, plantând flori multicolore, de primăvară, care să readucă în mintea tuturor ideea că frumusețea planetei noastre este una de care chiar noi, fiecare în parte, trebuie să avem grijă. 

La Liceul Teoretic Național alegem să ne înconjurăm în fiecare zi, la propriu și la figurat, de verde. Promovăm activitățile prin care elevii noștri învață să aibă grijă de mediul înconjurător, încurajându-i mereu să exploreze, să cerceteze, să experimenteze, să pună întrebări și să se implice în mod practic, în tot ceea ce înseamnă o învățare autentică, pentru viață.