Matematică de aur, la LTN
Olimpiada de matematică a fost organizată anul acesta de Societatea de Științe Matematice și s-a numit „Olimpiada Națională Gazeta Matematică”. Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.
Astfel, în perioada februarie 2021 – aprilie 2021 elevi din cadrul Liceului Teoretic Național au participat la această competiție cu speranța unor noi performanțe în domeniul științelor. Aceste așteptări înalte nu au întârziat să fie împlinite de către elevii și dascălii noștri.
Tudor Păișanu, elev în clasa a XI-a a obținut medalia de aur la etapa națională a Olimpiadei de Matematică. Suntem mândri și emoționați să anunțăm acest rezultat, mai ales că acesta vine într-un an atipic pentru elevii noștri și pentru modul în care am realizat pregătirile pentru examene. Vom afla chiar de la Tudor, bursier al LTN încă din clasele gimnaziale, cum a reușit să parcurgă această perioadă pandemică:
„Bursa la acest liceu mi-a deschis drumul spre culmi înalte în lumea performanțelor în domeniul matematicii. Pot să spun că decizia mutării la București, la Liceul Teoretic Național, cu dezavantajul părăsirii părinților și a prieteniilor, este decizia care mi-a schimbat complet viața. Mulțumesc doamnei director Silvia Moraru pentru această oportunitate și sper că am răsplătit-o și o răsplătesc în continuare prin rezultate. Mulțumesc domnului profesor Daniel Petriceanu, pentru lărgirea orizontului meu în matematică și pentru încrederea pe care o are în mine.
Cum și-a petrecut pandemia un olimpic la matematică? 🙂 Maximizând cunoștințele de matematică până la nivel de facultate și minimizând șansele de a obține o notă mare la bac la limba română, necitind nicio carte cerută de doamna profesoara Stanca, spre dezamăgirea dânsei 🙁 (…) Sfatul pentru colegii mei este să își urmeze visul și să lucreze mai mult în ce le place, lucrul de acasă în pandemie permițând mai mult timp liber pentru dezvoltarea pasiunilor personale.”
Etapa I a competiției s-a desfășurat online, cu sprijinul profesorilor de la clasă și a constat în teste grilă cu 20-24 de întrebări cu răspuns unic. Etapa a II-a s-a desfășurat online, la data de 20 martie 2021, pe platforma Naţională a Olimpiadei (construită de SSMR și Intuitext). La etapa a III-a care a fost organizată la nivel național au participat doar elevii claselor VII-XII. Proba a constat în 4 probleme, după formatul obișnuit al olimpiadelor naționale, timpul de lucru fiind 3 ore.
Etapa a IV-a a Olimpiadei constă în selectarea loturilor naționale de elevi care ne vor reprezenta la competițiile internaționale. În funcție de rezultatele de la faza finală, aproximativ 40 de elevi de la clasele IX-XII și 30 de la clasele VII-VIII (eventual și clasa a IX-a, în funcție de vârstă) vor participa la București la două teste de calificare pentru alcătuirea loturilor naționale.
Felicitări Tudor Păișanu pentru performanțele tale și succes în parcursul tău școlar și profesional! Vei reprezenta România și Liceul Teoretic Național în lotul național de matematică!
La olimpiadă au participat trei elevi de clasa a XI-a, doi elevi din clasa a X-a si doi elevi de la clasa a IX-a alături de elevi de gimnaziu din cadrul LTN. Pe Tudor îl indrum din clasa a VII-a. El a câștigat în fiecare an primul loc la nivelul Bucureștiului, în clasa a IX-a a obținut locul 5 pe țară, iar anul acesta locul II și medalia de aur! Va susține barajele de accedere în lotul pentru Balcaniada de Matematică și pentru Olimpiada Internațională de Matematică, unde sper că va ajunge. Felicitări!