Mișcare și voie bună
O minte sănătoasă în corp sănătos! Cum altfel am putea marca această sintagmă, de mult apărută, dacă nu prin activități fizice, prin sport și mișcare?
Jocurile Olimpice apărute inițial în Grecia antică, au reprezentat o formă de competiție la nivel înalt, motivație pentru sportivii care își doreau câștigarea premiilor puse în joc și plăcerea de a demonstra capacități fizice la un nivel cât mai performant.
La Liceul Teoretic Național, prin sport înțelegem nu doar mișcare și tonifiere, dar mai ales o stare de spirit îmbunătățită, un sistem imunitar puternic și o energie pozitivă. Mai ales în această perioadă, din punct de vedere al avantajelor ce țin de sănătatea corpului, înțelegem că prin aceste activități fizice eliminăm stresul, devenim mai rezistenți la viruși și la răcelile sezoniere, iar din punct de vedere al dezvoltării emoționale și psihice, încurajăm lucrul în echipă, valorificăm aptitudinile și talentele elevilor, promovăm competiția creativă, încurajând astfel un stil de viață sănătos.
Ziua sportului, serbată pe data de 18 mai are mai multe semnificații, printre care și puterea de a dezvolta comunitățile, conexiunile interumane, de a încuraja pacea și înțelegerea între oameni și popoare.
Liceul Teoretic Național înțelege și susține un stil de viață echilibrat în toate aspectele sale: oferim elevilor o alimentație corectă bazată pe meniuri realizate de nutriționiști, organizăm competiții sportive care au devenit tradiții și obiceiuri memorabile pentru elevi și profesori, avem grijă să includem activități sportive și mișcare în fiecare săptămână, la toate clasele, promovăm pauzele active din punct de vedere al jocului și mișcării. Multe din aceste activități sunt sprijinite activ și supervizate de unul dintre cei mai iubiți profesori ai școlii, domnul profesor de educație fizică, Marian Tescu.
Am organizat o serie de activități sportive cu scopul de a sărbători Ziua sportului în cadrul Liceului Teoretic Național. Consider un succes inițiativa noastră deoarece am văzut cu câtă bucurie și încântare au participat cei mici la toate activitățile organizate. Spiritul competitiv și dăruirea nu au lipsit, copiii petrecând cu drag multe ore pe terenurile din campusul școlii.
Am încercat să combin toate activitățile cu muzică pe fundal, lucru care a avut un real succes. Ne-am relaxat, ne-am distrat, ne-am jucat, am făcut sport și cel mai important totul a fost o reală plăcere din partea copiilor și o încântare pentru mine ca să îi văd așa implicați. Sunt fericit să văd că după această perioadă de pandemie copiii vor să facă sport, vor să facă mișcare și asta ne arată că sportul poate trece granițele, poate sfida stereotipurile, poate îmbunătăți sănătatea noastră fizică și emoțională și în final, poate da speranță.
Prin muzică, exerciții fizice și multă voie bună, toate combinate într-un stil armonios, noi am reușit să facem din Ziua Sportului, o zi memorabilă de distracție și educație pentru mișcare și prietenie! Tot în aceeași zi ne-am întâlnit cu unul dintre campionii școlii. Mai mulți elevi ai noștri practică sporturi de performanță și obțin succese notabile la nivel național și chiar internațional. Prezentăm în continuare un scurt interviu cu Alexandru, jucător profesionist de fotbal, căruia îi urăm succes și îi urmărim evoluția în cariera de fotbalist:
Alexandra Bărbulescu (A.B.): Bună Alex, mi-ar plăcea să te prezinți pentru ca cititorii noștri să afle cine ești tu?
Mă numesc Alexandru Chilili, sunt în clasa a XII-a C, practic fotbal de 10 ani și am ales acest sport deoarece mi-a plăcut cel mai mult încă de când eram mic
A.B.: Sportul influențează stilul de viață. Pe tine cum te-a ajutat faptul că practici mișcarea în mod regulat, în perioada pandemiei?
A.C.: Pe perioada pandemiei a fost mai dificil pentru sportivi deoarece a trebuit să rămânem în casă, dar am continuat antrenamentele chiar și la interior pentru a mă menține în formă maximă.
A.B.: Ce planuri de viitor, obiective de performanță sau visuri ai în legătură cu sportul pe care îl practici?
A.C.: Îmi doresc să debutez în Liga 1 în viitorul apropiat, să-mi demonstrez acolo valoarea și să prind un contract în străinătate. Acest parcurs mi-ar încununa munca și eforturile depuse încă de când eram mic.
A.B.: Recomandă colegilor sportul pe care îl practici tu! De ce ar fi indicat să practice toată lumea un sport anume?
A.C.: Este esențial pentru orice om să practice un sport, să facă orice formă de mișcare, dar sportul de performanță necesită multe sacrificii și o tărie fizică și mentală extraordinare. Aș încuraja fiecare copil să se apuce de un sport de performanță, să și-l aleagă cu înțelepciune și să-și urmeze visurile pentru că sportul de performanță îți aduce multă satisfacție atunci când începi să ai reușite și să se vadă rezultatele.
A.B.: Alte sugestii sau lucruri pe care vrei să le transmiți în legătură cu pasiunile tale.
A.C.: Îndemn pe toată lumea, indiferent de vârstă sau preocupări, să-și urmeze pasiunile! Să facem ceea ce ne dorim pentru că avem o singură viață și merităm să ne bucurăm de toate aspectele ei, altfel o să regretăm la bătrânețe.