LTN, povești cu final fericit

Barbulescu Alexandra

„A fost odată ca niciodată o școală cu peste trei sute de suflete care, împreună, au petrecut un an plin de provocări. Cu toate acestea, capitolul se încheie și la final de poveste toți copiii sunt fericiți și recunoscători. 

Educația este o infinită aventură a cunoașterii!”

„A fost odată ca niciodată o școală cu peste trei sute de suflete 🏫. Universul în care aceștia învățau și își petreceau aproape întreaga zi era magnific, aproape de neimaginat! Zâmbete, muzică, joc și voie bună se împleteau la fiecare pas cu povețele transmise de dascălii conștiincioși, care s-au angajat încă de la început că le vor fi ghizi în școala pentru viață. 

Dar iată că, brusc, un vuiet și o zarvă iau locul tuturor sentimentelor și evenimentelor pozitive petrecute pe acest tărâm al cunoașterii și veseliei. Agitați și înfiorați deopotrivă, atât copiilor, cât și dascălilor li se citește pe buze aceeași întrebare „Ce se întâmplă?! 😨”.  Răspunsul s-a lăsat mult așteptat. Deși s-a dus vestea că un troll numit „Covidel” a dat iama în toate tărâmurile omenești, locuitorii școlii pentru viață și-au pus cunoștințele, imaginația și curajul la contribuție și, împreună, au decis să îi facă față micului troll nociv care, pentru moment, părea că le-a răstălmăcit întreaga viață. 

Buni strategi din fire, au hotărât să își îmbunătățească tehnicile și să învețe cum să utilizeze noile tehnologii, astfel încât să se poată bucura de cunoaștere, în pofida existenței năstrușnicului Covidel 👽. Deși drumul a părut adesea anevoios,  micii și marii războinici au reușit să creeze, prin strânsa lor colaborare, un nou tărâm al școlii pentru viață, adaptat la noile condiții. Deși sunt nevoiți să poarte mască și să evite obiceiul de bază al tribului lor – îmbrățișările – micii învingători se află acum în fața unui moment important în existența tribului lor – cu toții au mai crescut în cunoaștere cu încă un an! 

E rost de sărbătoare și voie bună în tărâmul LTN, unde toată lumea este invitată, cu mic și cu mare să se bucure, să strige și să joace, în speranța unor vremuri mai bune! Și, uite așa, ajungem la sfârșitul acestei povești care ne relevă fețele duioase ale unor copii care, prin prisma experienței trăite, pot acum fi din nou fericiți și recunoscători. 

Educația este o infinită aventură a cunoașterii!”

Poveștile au întotdeauna un final fericit! Am încercat să nu ne ia nimic prin surprindere și am adaptat activitățile din biblioteca și ora de lectură în timp cu vremurile. Multe muzee, arhive, biblioteci și galerii au deschis publicului larg arhivele digitale, iar noi le-am folosit din plin atât în cadrul orelor, cât și în acele ore de relaxare de acasă. Tururile virtuale, recomandările online de lectură, documentarele, fragmentele de texte pentru copii și piesele de teatru radiofonic, au fost nelipsite din povestea noastră.

Retrospectiva acestui an fantastic a început să se pună în scenă încă din prima săptămână a lunii iunie, atunci când clasele a XII-a au participat la ultima oră de dirigenție, ultimul clopoțel și ultimele clipe petrecute în formula completă a clasei. Tot la începutul sezonului de vară, Liceul Teoretic Național a trecut cu brio „examenul” de acreditare a profilului științe ale naturii, intensiv limba engleză. Știam că suntem pregătiți pentru orice, încă de când a trebuit să ne construim propriul drum printre provocările unei pandemii și a unei lipse constante de direcție din partea autorităților. Această acreditare a reprezentat o reconfirmare a faptului că școala noastră parcurge o evoluție firească și frumoasă, devenind astfel una dintre cele mai prestigioase și de succes școli din România. Liceul Teoretic Național își consolidează poziția de alternativă viabilă, realistă, predictibilă și valoroasă din punct de vedere academic pentru tot mai mulți elevi și părinți.

Absolvenții promoției 2021 au completat Cartea de Onoare a școlii, cu lacrimi în ochi, cu zâmbete ascunse, încă, sub măștile de protecție. Au urmat clasele a VIII-a care au sărbătorit rezultate excepționale, cu și mai multe emoții. Evaluarea Națională pare un examen mai important decât Bacalaureatul, dacă îi întrebi pe cei mici despre semnificația acestor etape de parcurs academic. Noi le ținem pumnii strânși pentru fiecare examinare!

Ne-am bucurat să putem organiza festivitățile pentru „Ultimul Clopoțel” în format față în față, lăsând la o parte tehnologia care ne-a sprijinit în tot acest timp. Am putut astfel să ne mulțumim de aproape și să ne citim în priviri bucuria. Am fost prima școală din București care a înscris toți profesorii și echipa în programul de vaccinare, fiind astfel pregătiți pentru orice scenariu. La final de an școlar, putem să ne organizăm propriile scenarii pentru serbări și festivități, putem să fim împreună, să celebrăm reușitele academice și personale ale tuturor familiilor care au ales să realizeze împreună cu noi „Școală pentru Viață”!

Pe 11 iunie am sărbătorit cu mare fast Ziua Liceului Teoretic Național. Școala noastră a împlinit 9 ani de activitate. Fondatorii acestei instituții particulare au pornit în anul 2012 pe drumul creării unei școli moderne, în care nici un elev să nu termine LTN fără să știe la ce e bun, doar cu 38 elevi. Astăzi LTN numără peste 300 elevi care își trăiesc visul de a merge la o școală interesantă, în consens cu aspirațiile și preocupările lor, cu actualul nivel de dezvoltare a științei și tehnologiei mondiale. 

„Dragi elevi, stimați profesori și colaboratori,

A fost un an presărat de evenimente dificile pe care, împreună, am reușit să le depășim cu bine. Iată-ne ajunși la momentul mult așteptat, împreună, aici, în Campusul LTN, unde putem sărbători „Ziua Liceului Teoretic Național” 2021, ziua școlii noastre!

Mă bucur să fim cu toții în această zi și să putem marca acest eveniment deosebit care pentru noi a devenit o tradiție. Școala noastră împlinește 9 ani de activitate iar anul acesta este cel mai încărcat și diferit dintre toții anii pe care i-am parcurs, împreună, aici. 

Astăzi vă invit să luați parte ca și o comunitate unită și fericită, așa cum vă cunosc, la câteva activități care ne aduc împreună și care prezintă rezultatele noastre, ca echipă, pe care le-am atins în acest an!

Silvia Moraruprof. dr. Silvia Moraru, Director și Fondator LTN, Liceul Teoretic National

Revista școlii, „D’ale LTNului” a înregistrat un record în acest an: redacția elevilor a mobilizat aproape jumătate din efectivul de elevi LTNiști și astfel aproape 100 de copii își regăsesc numele sau semnătura în paginile revistei. Ajunsă la nr. 8 în acest an, cu două numere publicate în anul pandemic, revista este o platformă de afirmare și exprimare liberă pentru elevii și profesorii noștri. Cuvântul-cheie al acestui proiect este #comunitate pentru că fiecare articol sau imagine care apare în revistă are în spate o poveste despre colaborare, talente descoperite, comunicare și bucuria de a lucra în domeniul educației. 

În perioada 14-18 iunie se desfășoară programul “Mai mult decât Școala Altfel”, un proiect educațional ambițios care face parte din Modelul LTN și care presupune suplimentarea cele 5 zile ale programului „Școala Altfel” cu încă 2-4 zile de activități de predare alternativă. În mod coerent elevii beneficiază în fiecare an de experiențe din domenii noi legate nemijlocit de viața reală ceea ce le permite să intre în contact cu realități specifice unor meserii sau profesii dintre cele mai diverse și actuale. Anul acesta reușim să aducem experți din diverse domenii chiar la noi în școală, putem vizita câteva obiective din afara școlii dar mai ales putem desfășura activități în aer liber. 

Ultima săptămână de școală va cuprinde efervescența festivităților de premiere pentru clasele de gimnaziu și liceu. Părinți și profesori sunt așteptați în campusul LTN pentru a se bucura împreună de rezultatele copiilor noștri. 

Întoarcem astăzi fila anului şcolar 2020-2021, an atât de diferit de alte finaluri de ani ai școlii, însă, cu certitudine, nu ne vom lua rămas bun definitiv. 

Căci, oricât de departe va fi să ajungeți, cunoştinţele, deprinderile, înţelepciunea şi experienţa acumulate în această perioadă în LTN, vă  vor fi trainice cărămizi puse la temelia aspiraţiilor voastre spre orice domeniu s-ar îndrepta și suport de nădejde pentru apropiatele examene pe care urmează să le susțineți în curând.

Curaj, încredere în forţele proprii şi, atunci când vă va fi greu, să vă gândiți la cuvintele cu care ne-am cunoscut și cu care acum vreau să închei:  „Împreună vom reuși!”

Paliga Rodicaprof. Rodica Paliga, Diretor adjunct LTN, Liceul Teoretic National

Liceul Teoretic Național crește odată cu elevii pe care îi formează. Aici părinți, profesori, tineri învățăm unii de la ceilalți și scriem împreună file de povești de viață. Fiți cu ochii pe noi și urmăriți-ne pentru că suntem rapizi și curajoși! Urmează noi aventuri și o vacanță plină de… educație!