10 ani de nota 10 

#eusuntLTN #10aniLTN

La aproape 10 ani de activitate culegem roadele unei călătorii fabuloase în domeniul Educației. Liceul Teoretic Național împlinește în anul școlar 2021-2022 un deceniu de activitate în slujba generațiilor societății cunoașterii. Suntem mândri, suntem recunoscători, suntem în momentul cel mai potrivit să privim în urmă și să recapitulăm lecțiile parcurse, să privim înainte și să reiterăm angajamentul și misiunea pe care ne-am propus-o și să ne bucurăm împreună de cele realizate într-un deceniu de școală pentru viață. 

Nu din întâmplare și nu fără folos ne lăudăm că avem un model propriu educațional care se numește firesc: „Școală pentru viață”. Pentru că aici, într-un campus modern și eficient administrat, dascăli, elevi și părinți reușesc să învețe, să se dezvolte, să construiască personalități creative și caractere puternice, să frământe inimi și să provoace minți astfel încât, dincolo de porțile școlii, cu toții să ieșim mai bogați, mai pregătiți pentru viață, mai curajoși și mai adaptabili. Pentru toate acestea și pentru multe altele pe care nu am loc să le povestesc aici, eu dau nota 10 acestei experiențe educaționale care se numește „Liceul Teoretic Național”!

10 ani de nota 10 înseamnă performanță pe mai multe niveluri. Doar dacă aș face retrospectiva acestui an școlar atipic și plin de provocări aș justifica titlul acestui articol. Știați că….

  • În anul școlar 2020-2021 LTN a înregistrat cele mai bune rezultate la Evaluarea Națională și la Bacalaureat din toți anii școlari de până acum. Ne aflăm în topul celor 10 școli din București cu promovabilitate 100%, 13 din cei 16 absolvenți de clasa a XII-a au obținut note de peste 9 la Bac. 
  • LTN se află în topul celor mai bune școli din țară (locul 28), raportat la media de Bacalaureat și cea de admitere în liceu. Cu toate acestea noi măsurăm întotdeauna progresul școlar al elevilor, punând pe primul loc potențialul copilului. Aici înscriem elevi, nu note. 
  • Școala noastră are propria paradigmă de formare continuă a cadrelor didactice care se alătură misiunii noastre. Sesiunile de pregătire și dezvoltarea profesională a dascălilor noștri sunt o prioritate la LTN, având în prezent 3 sesiuni de formare pe an, cu ateliere de lucru practice și inovative, invitați experți în educație și oameni de cultură din mediul academic și nu numai. 
  • Consiliul Științific al LTN este un organism care ne-a asigurat suport și expertiză de-a lungul anilor prin prezența activă a mai multor experți din domenii diverse ale societății. Abordarea complexă și integrată a modelului LTN „Școală pentru Viață” se datorează acestei comunități de experți care își alocă resurse pentru a adapta continuu modelul nostru și pentru a contribui astfel la crearea unui sistem funcțional de educație pentru viață. 
  • Revista LTN ajunge la al X-lea număr al revistei fix în al 10-lea an de activitate a școlii. Anul pandemic a mobilizat întreaga echipă de redacție, astfel că aproape 100 de elevi au contribuit la realizarea a două numere de excepție publicate în 2020-2021. Revista noastră se găsește și la Biblioteca Națională pentru că avem ISSN iar datorită acestui fapt suntem convinși că cine scrie, contează!
  • LTN a dezvoltat și continuă să creeze resurse proprii educaționale, digitale, informatizate, originale. Biblioteca LTN a realizat o biblioteca de resurse virtuale, pe lângă faptul că dispunem de o bibliotecă digitală care cuprinde colecții inedite, actualizate în fiecare an cu noi titluri. Proiectele și parteneriatele cu instituții de renume din România și din Europa dezvoltă potențialul resurselor marca LTN. 
  • Cel mai mic membru al comunității noastre școlare a fost o fetiță de 2 ani (Grădinița LTN) iar cea mai vastă experiență de viață care ne este izvor de inspirație o are prof. dr Dorin Sarafoleanu (85 de ani), Președintele executiv al Consiliului Științific). De la 3 la 18 ani dar și mai departe, LTN este o alternativă viabilă pentru o educație pentru toată viața. 

Ar mai fi și alte curiozități de dezvăluit despre Liceul Teoretic Național dar mă voi opri aici. Tot ce pot să vă mai spun este că eu am asistat și contribuit la acest proiect doar pe jumătate, pentru că împlinesc 5 ani de când m-am alăturat echipei de oameni fantastici care scriu această poveste de succes. Cu toate acestea am mai trăit o viață în plus de când am ajuns aici și am învățat, uneori fără să vreau sau fără să-mi dau seama, o mulțime de lecții valoroase. Aici se scriu povești, se formează caractere, se întăresc relații și în general… Oamenii te învață să fii Om. 

Suntem abia la început! O să transmit mai departe provocarea de a dezvălui curiozități din culisele unei școli de nota 10… doamnei prof. Anca Moraru, director executiv și fondator al LTN!