Liceul Teoretic Național participă pentru al patrulea an consecutiv la Olimpiada pluridisciplinară Tuymaada, Republica Sakha

prof. dr. Alexandra BărbulescuDirector Comunicare

Liceul Teoretic Național participă, pentru a patra oară consecutiv la Olimpiada pluridisciplinară TUYMAADA, organizată de Ministerul Educației și Științelor din Republica Sakha. Anul acesta 4 elevi au participat la 3 secțiuni: matematică, fizică și respectiv informatică. Elevii noștri au obținut rezultate remarcabile în cadrul acestei competiții, printre care două medalii de aur la Matematică!

Anul trecut, în luna noiembrie, în orașul Yakutsk din Federația Rusă a avut loc o ceremonie solemnă de acordare a prestigioasei burse  „Vei câștiga cu cunoștințe!- Scientia Vinces!”, oferită de Președintele Republicii Sakha. Doamna prof. dr. Silvia Moraru, fondator și director al Liceului Teoretic Național a fost invitată să participe la acest eveniment, fiind unul dintre profesorii premiați în ediția 2020, pentru activitatea derulată începând cu anul 2007, în cadrul participărilor numeroase, alături de un număr de peste 200 de elevi, la International Olympiad for Secondary School Students TUYMAADA.

Prin acordarea bursei, organizatorii acestei competiții internaționale au recunoscut eforturile și contribuția doamnei profesor dr. Silvia Moraru în promovarea performanței științifice în rândul elevilor. De 15 ani România este reprezentată la Olimpiada Tuymaada de elevi pregătiți și susținuți de un corp profesoral dedicat științelor iar acest parcurs se datorează în cea mai mare măsură eforturilor doamnei prof. dr. Silvia Moraru de la care avem privilegiul să aflăm mai multe detalii într-un scurt interviu:

  • Ce reprezintă pentru dumneavoastră dar și pentru Liceul Teoretic Național participarea la această competiție?

Participarea la Olimpiada Tuymaada nu este competiție de dragul competiției ci una din modalitățile prin care elevii se pregătesc pentru viitor, o modalitate de a face școală pentru viață. Această inițiativă reunește echipe foarte bine pregătite, participarea are loc pe bază de invitație, iar acolo, în mijlocul Siberiei, am întâlnit profesori care lucrează cu dedicație pentru a pregăti oamenii de știință de mâine, la fel ca noi. Deci pentru noi, la LTN, participarea reprezintă o parte a strategiei didactice și o ocazie pentru un schimb de experiență și o conectare profesională.

Silvia Moraruprof. dr. Silvia Moraru, Director LTN
  • Ce înseamnă pentru elevii LTN această experiență de participare la un astfel de concurs?

Avem elevi la LTN, printre care și Theodora, Tudor, Anca și Vlad – participanții de anul acesta, pentru care parcursul profesional în domeniul disciplinelor științifice este o decizie deja luată, acești elevi s-au angajat la o muncă serioasă și susținută, iar acest „maraton de vară” este un pas important în pregătirea lor. Antrenamentul nu este doar academic, vorbim și de pregătirea anduranței și a concentrării, fiindcă probele durează 5 ore, de gestionarea emoțiilor și, anul acesta, de adaptarea la condițiile deosebite de desfășurare.

Silvia Moraruprof. dr. Silvia Moraru, Director LTN
  • Știu că participarea efectivă a elevilor noștri a necesitat o infrastructură aparte și un efort de logistică diferit de alți ani în care delegația LTN a putut fi prezentă fizic la Olimpiadă. Cum ați reușit să asigurați condițiile de participare în acest an pandemic și plin de provocări?

Da, anul acesta a fost diferit, ca de altfel întreaga activitate didactică pe care am desfășurat-o. Organizatorii au stabilit condițiile tehnice și regulile de participare online, pe care fiecare școală participantă a fost datoare să le asigure. Laptopurile pentru participanți, camerele pentru supraveghere, regulile de organizare a spațiului astfel încât participanții să poată supravegheați conform regulilor organizatorilor și, bineînțeles conexiunea la internet care să poată asigura toate acestea, în timp real.

Rezultatele excelente obținute de Anca și Tudor anul acesta ne fac cinste și, cel mai important, le indică faptul că sunt pe drumul cel bun în pregătirea la care s-au angajat. Felicitări tuturor elevilor participanți! Vom continua să vă susținem pentru îndeplinirea viselor și obiectivelor voastre!

Silvia Moraruprof. dr. Silvia Moraru, Director LTN