Expoziția LTN – Obiectul lunii Septembrie
Programul Expoziția LTN, parte a Modelului LTN – Școală pentru viață, este destinat familiarizării elevilor cu evoluția tehnologică. Vor avea astfel ocazia de a cunoaște și înțelege cum s-a modernizat tehnologia în concordanță cu dezvoltarea științei și totodată, vor descoperi, cu aceeași bucurie ca în momentul unei vizite la muzeu, obiecte pe care poate altfel nu le-ar putea vedea.
Obiectul lunii vine tocmai în sprijinul acestei idei, aducând mai aproape către copii, în funcție de tematica unui eveniment internațional, unul sau mai multe obiecte din cadrul colecției Expoziția LTN.
Și pentru că pe 17 septembrie, în întreaga lume se sărbătorește genul muzical country, iar vioara este unul dintre instrumentele muzicale ce stau la baza acestui gen muzical, pentru această lună am ales să expunem o vioară. Pe plan internațional se derulează festivaluri celebre, noi alegem să marcăm acest minunat instrument muzical prin a-i dedica o lună întreagă și prin a-i atrage pe cei mici către a o cunoaște și a-i descoperi patina timpului.
Vă invităm, dragi elevi, profesori și părinți, să descoperiți o vioară românească, tip Maramureș, fabricată la Reghin, în anul 1977, care se află expusă la parterul Liceului Teoretic Național, spre a fi vizionată și analizată de întreaga comunitate școlară.

Astăzi am avut ocazia de a-i vedea pe cei mici cu câtă încântare au descoperit vioara prezentată și mai ales de a le asculta întrebările și curiozitățile legate de vechimea ei, despre numele pe care îl are, despre micile defecte care au apărut odată cu trecerea timpului sau despre cât de tare își doresc să încerce să cânte.
Ca de obicei, înclin spre a-i lăsa chiar pe elevi să ne spună câteva impresii legate de această inițiativă a Liceului Teoretic Național. Am ales să întreb și cadrele didactice care este părerea lor despre expoziție. Vă las cu aceste cuvinte frumoase și cu gândul că aici, la LTN, pregătim cu adevărat elevii pentru viață, alegând să îi expunem, în mod constant la tot ceea ce înseamnă învățare și dincolo de școală.
Andrada Carp, clasa pregătitoare B
Mă bucur că am avut ocazia de a atinge vioara și de a încerca să cânt la ea.
Sebastian Săndulescu, clasa pregătitoare B
Îmi place vioara prezentată și a fost amuzant că am putut cânta la ea. Mi-a plăcut cum arăta și mai ales cum este prezentată pentru toți copiii. Mă încântă ideea de a vedea obiecte vechi.
Ideea din cadrul Expoziției LTN- “Obiectul lunii” este foarte interesantă, elevii apreciază mult instrumentele muzicale, iar în cazul acesta, vioara îi fascinează! Cred că pentru fiecare elev este nevoie de un moment de sclipire, o informație ca cea primită astăzi, care ulterior se poate concretiza în dorință și apoi în pasiune.
Noi, profesorii, suntem mândri să ne promovăm cultura și tradiția prin elevii noștri și de ce nu, poate în viitor, unul dintre elevii noștri poate deveni un mare violonist!
Tudor Cojocaru, clasa I A: Bunicul meu a avut o vioară foarte veche, primită de la tatăl lui. El a fost violonist și mi-a arătat-o și mie. Îmi place că pot vedea și la școală o vioară veche.
Eva Dârloman, clasa I A
Obiectul lunii septembrie este o vioară și cred că ați ales bine. Mi-a plăcut foarte mult când eu și colegii am încercat să cântăm la vioară.
Tudor Cojocaru, clasa I A:
Bunicul meu a avut o vioară foarte veche, primită de la tatăl lui. El a fost violonist și mi-a arătat-o și mie. Îmi place că pot vedea și la școală o vioară veche.
„Obiectul lunii” este o inițiativă excelentă prin care le putem insufla copiilor dorința de a descoperi cum s-a dezvoltat știința și care au fost avantajele modernizării în tot ceea ce înseamnă tehnologie, fotografie, instrumente muzicale sau alte domenii conexe. Cred că vioara, obiectul expus în luna septembrie, are și darul de a-i atrage mai ales pe cei pasionați de muzică, dar și pe cei care vor să încerce, chiar dacă numai în joacă, să cânte la un instrument muzical. Atât eu, cât și elevii așteptăm cu interes următoarele obiecte ce vor fi expuse în cadrul Expoziției LTN.