Ce (mai) facem de Ziua Educației?
Iubesc educația, sub toate formele ei. Iubesc să fiu profesor, mai întâi de toate celelalte activități pe care le derulez. Iubesc să văd curiozitatea din ochii elevilor atunci când activitățile de învățare depășesc bariera formalului și capătă acel ceva din educația non-formală care îi provoacă să fie activi, dornici să se ridice, să povestească, să pună în practică.
Este Ziua Educației, astăzi, 5 octombrie, 2021 și este o zi caldă, cu soare, plăcută, care îmbie ușor la reflecție. Este o zi așa cum merită toți cei care își dedică viața educării copiilor. Nu-mi pun întrebarea de ce nu îi serbăm pe acești oameni în fiecare zi, ci de ce astăzi este o zi mai specială decât altele? Răspunsul oficial l-am găsit în documentele UNESCO: 5 octombrie marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Pentru a fi recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca recomandările făcute să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice „Education International” a lansat în această zi o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.
Educația înseamnă conexiune cu cei mici, cu cei mari, înseamnă cunoaștere exterioară pentru a putea ajunge la cunoaștere interioară, înseamnă inspirație, mi se pare că avem nevoie să fim inspirați și să îi inspirăm pe ceilalți și iubirea aceasta către tot ceea ce este nou în toate aspectele vieții.
Astăzi îmi doresc să îi încurajez pe colegii mei, întreaga echipă a Liceului Teoretic Național să își (re)găsească acea stare de bine care i-a ghidat încă din momentul alegerii acestei meserii. Cu siguranță ea e acolo, în fiecare dintre noi și poate câteodată este nevoie să ni se amintească cum să vedem partea bună din fiecare context de învățare cu care ne confruntăm, fără să spunem „trebuie”, poate uneori e nevoie să ne oprim să tragem aer în piept și să nu mai cerem tot, acum și aici de la noi, poate uneori avem nevoie de o discuție care să ne entuziasmeze, cu atât mai mult în contextul în care nimic nu mai este sigur din cauza pandemiei. În acest sens, vă invit să citiți cuvintele colegei noastre, veți regăsi acolo esența a ceea ce înseamnă meseria de profesor:
Aleg să încep definirea educației printr-un citat profund, reprezentativ, care m-a inspirat de-a lungul timpului: Educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba lumea. (Nelson Mandela).
Personal, consider educația un instrument complex și profund prin intermediul căruia putem modela minți și suflete, un instrument care poate fi folosit de oameni buni, oameni cu adevărat dedicați și speciali, implicați activ în conturarea unui viitor mai bun pentru fiecare dintre noi.
Educația, din punctul meu de vedere, nu se rezumă strict la a transmite informații sau la a stabili reguli și a pune limite. O educație sănătoasă și eficientă, cu rezultate persistente în timp, presupune crearea unei legături puternice cu cei pe care îi formăm și pregătim pentru viitorul rol – acela de adult responsabil și asumat. Cultivând și transmițând empatia, acceptarea necondiționată, disponibilitatea și implicarea emoțională în relațiile interumane pe care le stabilim în procesul de învățare, vom crea fondul fertil conturării unei educații la baza căreia stau valori și principii sănătoase.
Să avem tot timpul resursele necesare pentru a oferi educația cu blândețe și astfel, caractere frumoase vor înflori în jurul nostru!
La mulți ani, dragi profesori și dragi elevi ai LTN! E ziua noastră, a tuturor, a celor care iubim școala! Să dăruim, să fim energie, să fim inspirație și să fim parte, din ceea ce înseamnă zi de zi, școala pentru viață!
Un proverb chinezesc spune:
„Dacă te gândeşti la ziua care va urma, ia-ţi mâncare.
Dacă te gândeşti la anul care va urma, plantează un copac.
Dacă te gândeşti la secolul care va urma, fă educaţie copiilor.”
Jurnalul Zilei Educației la Liceul Teoretic Național
- grădiniță, La bibliotecă de Ziua Educației;
- clasa pregătitoare B și clasa a II-a A, desen cu tema Cum îmi exprim aprecierea față de învățătoarea mea?;
- clasa Pregătitoare B – Copăcelul Cărților
- clasa I A, mesaje despre ce înseamnă LTN pentru cei mici;
- clasa I B, interviu cu tema Ziua Educației și cu ce ar face elevii dacă ar fi profesori, ce activități ar propune pentru școală sau dacă ar schimba vreo regulă și care este aceea; joc de rol (unul dintre elevi a devenit profesor de desen pentru colegii lui);
- clasa a II-a A, comentarii în aplicația padlet.com, proverbe despre carte și explicațiile potrivite (însăși educația este despre cărți, universul fiind o carte imensă);
- clasa a II-a B și a III-a, felicitare pentru doamna învățătoare;
- clasa a IV-a A, joc de rol, schimb între profesor și elev
- clasa a VI-a B, prezentare electronică despre semnificația educației și a meseriei de profesor;
- clasa a IX-a, comentarea unor citate despre educație, portretul profesorului ideal, identificarea de cuvinte care încep cu fiecare literă din cuvântul EDUCAȚIE.