Elevă pentru o zi

Maria Bondoc

Profesor pentru învățământul primar

A devenit o tradiție la clasa pe care o coordonez să fac schimb de roluri cu elevii mei în data de 5 octombrie, când sărbătorim Ziua Educației. Ajunși acum în clasa a IV-a, micii „profesori” au pregătit cu răbdare lecții, așa cum au putut învăța chiar de la dascălii lor. M-am bucurat mult să văd că au știut să realizeze prezentări cu Google Slides, că au folosit tabla virtuală Jamboard și că i-au antrenat în activitățile lor și pe colegii de acasă ce participă la ore online, prin Google Meet. Fără să aibă o pregătire didactică, elevii deveniți profesori au știut să includă și un moment de feedback cu câte un chestionar, dar și prin întrebări orale pentru colegii lor.

Alături de Ayanna am făcut o călătorie virtuală prin cele mai frumoase orașe ale Europei precum Paris, Praga, Londra, etc. Pentru finalul lecției ne-a pregătit un quiz în aplicația Kahoot.

Victor și Nicholas ne-au provocat la un antrenament în ora de educație fizică. După o scurtă prezentare teoretică, am mers împreună pe terenul de sport unde am făcut exerciții fizice.

Philip ne-a prezentat planurile NASA pentru următorul zbor pe lună. Alături de el am descoperit o rachetă foarte performantă și am aflat cum se realizează din punct de vedere tehnic zborul pe satelitul natural al Pământului.

Armand este pasionat de tehnologie și de computere, în special. De aceea, el ne-a arătat ce conține o unitate PC, apoi, îndrumați de el, am putut monta fiecare dintre noi câte o componentă pe placa de bază.

Thea ne-a purtat prin lumea fantastică a legendelor Olimpului. Am făcut cunoștință cu cei mai importanți zei și cu creaturi mitice precum centaurii, minotaurii, Pegasus, Medusa, Cerberus, etc. La final, ne-am testat cunoștințele jucând Kahoot.

Alături de Erin ne-am reamintit fracțiile și ordinea efectuării operațiilor. Am rezolvat exerciții și probleme. Am folosit atât tabla virtuală, cât și pe cea fizică. Am lucrat în echipe, dar și individual, iar ora a fost antrenantă.

Ema, Carmina și Maria au adus provocări din domeniul artei. Am fost puși în situația să ne desenăm pe noi înșine întruchipați într-un animal și apoi să explicăm de ce ne-am identificat cu el. În altă lecție, am avut de desenat un măr. Am descoperit cum să realizăm hașurarea pentru a pune în evidență lumina și umbrele.

O concluzie la finalul zilei, împărtășită de elevii mei deveniți profesori pentru o zi: e greu să fii profesor dar este și frumos, pentru că ești fericit când vezi că elevii sunt atenți și că au învățat ceva de la tine.

Un gând cu care am rămas eu: este uimitor cât de mult mă pot recunoaște în elevii pe care am șansa să îi pregătesc zi de zi pentru viață!