Întâlnire cu autorul Alex Moldovan

Prin colaborarea liceului nostru cu Muzeul Literaturii Române din Iași am participat cu elevii din clasa a IV-a A și B la o întâlnire online cu scriitorul Alex Moldovan, autor al romanului „Olguța și un bunic de milioane” apărut la Editura Arthur. 

Olguța și un bunic de milioane este una dintre cărțile finaliste ale Trofeului Arthur din ediția 2014. O altă carte care îi poartă semnătura este „Băiețelul care se putea mușca de nas”, publicată în 2019. Autorul a publicat în revistele „Fabulafia” și „Ordinul Povestitorilor”, precum și în antologiile editate de Florentina Sâmihăian și Liviu Papadima, „Uite cine vorbește”, „Cel mai mult și mai mult” și „Selfie”. 

Alex Moldovan este cunoscut și pentru cărțile traduse în limba română, apărute la Editura Arthur, dintre care se pot aminti: „Samurai. Război și onoare în Japonia medievală”, seriile „Harry Potter” și „Percy Jackson și Olimpienii”. 

Această întâlnire face parte din programul FILIT 2021 desfășurat în Iași. Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași este un proiect aflat la a noua ediție ce reunește la Iași, în perioada 20-24 octombrie 2021, profesioniști din domeniul cărții, atât din ţară, cât şi din străinătate. 

Dincolo de distanțele fizice care despart Iașiul de București, elevii Liceului Teoretic Național au putut fi prezenți la acest eveniment fiind foarte încântați de întâlnirea cu scriitorul Alex Moldovan și au pus numeroase întrebări legate de activitatea sa: 

  • Cât timp a durat până să începeți să scrieți cărți? 
  • De unde vă vin ideile, inspirația? 
  • Ce urmează să (mai) scrieți?
  • Ce vă place să faceți când nu scrieți?
  • Ce cărți ați reciti din perioada copilăriei?

Astfel de activități apropie copii de lectură dar mai ales de procesul creator al compunerii unei cărți. Obiectivul Modelului LTN – Școală pentru Viață este acela de a aduce elevii mai aproape de viața reală, acolo unde se petrece creația și cunoașterea, în toate formele sale. Sperăm că întâlnirile elevilor noștri cu autori contemporani să ofere inspirație și motivație pentru viitorul lor academic. Alex Moldovan este un autor îndrăgit pe care îl așteptăm și la noi în Biblioteca LTN, atunci când vremea și vremurile vor fi favorabile.