Caragiale la Școala Online

Celebru este unul care începe să trăiască după ce a murit. 

I. L. Caragiale

Neacsu Roxana

În această perioadă de maximă incertitudine, școala noastră oferă stabilitate, ore creative, numeroase ateliere și vizite online la muzeu.

Prin colaborarea noastră cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, elevii claselor a X-a au participat la câteva întâlniri cu doamna Luminița Anghelescu, muzeograf  la Casa Memorială I.L. Caragiale.  

Cu o colecție documentară bogată Casa memorială I.L.Caragiale a adus în prim plan printr-o întâlnire online, momentele principale din viața, opera și familia dramaturgului Ion Luca Caragiale. Începând cu anul 2007, Casa Memorială Ion Luca Caragiale a fost trecută din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Culturii și Cultelor în domeniul public al județului Dâmbovița și în administrarea Consiliului Județean Dâmbovița.

Elevii au putut descoperi fotografiile lui I.L.Caragiale, scrisorile, principalele publicații la care a participat, edițiile princeps, obiectele personale și afișe ale pieselor sale, jucate pe mari scene ale lumii: New York, Londra, Roma, Milano, Tokyo, Paris. A colaborat la reviste ca: ,,Claponul”, dar și ,,Calendarul  claponului”, ,,Albina Carpaților”. Coperta de la revista ,,Claponul”, are ca subtitlu ,,foița hazlie și populară”, tiraj 33333 și deviza ,,eftin și bun”. Colaborează, dar fără semnătură, și la revista ,,Telegraful”, rubrica de ,,Curiozități” și la ,,Bobârnacul”.

Prezentarea a continuat cu descrierea câtorva caricaturi ale personajelor din ,,O scrisoare pierdută” realizate de A. Jiquidi. Elevii au văzut și afișele de spectacolele: ,,D-ale Carnavalului”, ,,Conu Leonida față cu reacțiunea”, ,,O scrisoare pierdută”, ,,O noapte furtunoasă” și ,,Năpasta”.

Ne-am tot gândit în această perioadă cum poate profesorul să îmbine o activitate școlară cu vizitarea online a unui muzeu? Aceste lecții sunt utile deoarece au oferit informații despre viața și opera lui Caragiale, scriitor canonic. Astfel, aceste întâlniri devin material auxiliar în vederea redactării eseurilor pentru bacalaureat. 

Muzeele pot deveni spații perfecte pentru orele online de studiu interactive, conțin istorii interesante destinate educării și stimulării intelectuale. Elevii pot fi atrași în diverse moduri să între în atmosfera culturală a muzeului pe care îl cercetează online: printr-o vânătoare de indicii sau o călătorie virtuală, așa cum am făcut noi în Casa Memorială I.L.Caragiale.

Vor urma și alte călătorii virtuale la Muzeului Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, unde vor descoperi activitatea tipografică din Târgovişte, încă de la începuturi, dar şi din centrele din Moldova şi din Transilvania, centre tipografice apărute mai târziu.