Emoții de Toamnă

Expoziția elevilor din LTN | Festivalul Toamnei, 2021

Irina Ionescu

Irina Ionescu, 

profesor Educație Plastică

Expoziția elevilor noștri este dedicată frumosului natural. Fiecare culoare care ne încântă ochiul ajunge în sufletul nostru întrepătrunsă cu muzica toamnei. Fie ea și online, lucrarea de artă comunică. Comunicarea prin imagine a apărut o dată cu omul, transmitem permanent mesaje prin mimică, acțiuni, gesturi, iar înainte de apariția scrisului s-au folosit desene inscripționate pe diferite obiecte. Practic lucrările copiilor sunt versiunile emoțiilor începerii școlii, revederii cu colegii, lucrului împreună. Când arta este făcută cu bucurie, opera transmite prin fiecare nuanță fiorii emoțiilor toamnei.

Toamna în LTN este galben – aurie, vie și dulce ca o pară coaptă, suculentă și hrănitoare, dar și răcoroasă ca râul rapid ce curge lin prin târgul lui Bucur. Culoarea este emoție pură, fundamentală pentru perceperea lumii care ne înconjoară. Dar cum anume vedem aceste lucruri?

Elevii noștri pictează în culori naturale preluate din lumea înconjurătoare, alții își imaginează culorile, iar  când privim arta grafică noi vedem ceea ce ne place mai mult, depinde de fiecare dintre noi ce perspectivă alegem. Tonurile calde ale toamnei reproduc felul în care umbra și lumina se joacă pe suprafața obiectelor, pe cer, în petalele florilor de toamnă, pe portretele venite din enigmaticul Orient.  

Am urmărit ca la sfârșitul acestei perioade nesigure, elevii aflați  în procesul viu de cunoaștere, să vadă frumusețea lumii. De ce este importantă conștientizarea importanței artei în viața noastră? A învăța să fii este unul dintre pilonii educației moderne, indiferent de problemele mondiale avem menirea să apreciem creația tinerilor în tot ceea ce înseamnă ea mai profund.

Știm, astăzi, că putem picta în diverse moduri și tehnici, mai știm că putem vizita fizic o expoziție dar și  prin intermediul unui film în care sunt derulate opere de artă. Dincolo de toate acestea, expoziția ne vorbește direct, copilul se exprimă liber prin creația sa, este inventiv și ne arată lumea sa minunată.

 Vă invitâm să trăim împreună emoțiile de toamnă ale elevilor LTN.

Această Expoziție face parte dintr-o suită de activități din cadrul Festivalului Toamnei care aduce la Liceul Teoretic Național spiritul acestui anotimp cu atâtea semnificații pentru mediul școlar! Așa cum v-am obișnuit deja, chiar dacă online, noi ne adaptăm și ne manifestăm creativitatea pentru a face educație pentru viață!