Cu emoție, despre Ziua Națională a României
Ziua de 1 Decembrie este, poate, cea mai emoționantă zi din an pentru românii de pretutindeni. Încărcătura sa istorică este una impresionantă pentru fiecare dintre noi și asta vrem să dăm mai departe elevilor noștri, din partea întregii echipe a Liceului Teoretic Național.
Ziua Națională a României este sărbătorită la data de 1 Decembrie, iar această dată, stabilită în anul 1990, marchează un moment important din istoria românilor și anume unirea Transilvaniei cu România, în urma votului Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. În acel an, sub conducerea Regelui Ferdinand I, românii de pretutindeni s-au unit într-un singur stat. În funcție de vârsta copiilor cu care lucrăm intrăm sau nu în detalii privind contextul istoric și evenimentele precedente acestui moment, iar asta, au făcut, ținând cont de particularitățile de vârstă ale preșcolarilor sau elevilor, profesorii noștri, fie ei educatori, învățători sau profesori de istorie.
1 Decembrie este așadar, împlinirea unui vis pentru care românii au luptat mult timp, pe care l-au cerut în multe memorii și programe politice și de la care politicienii de acum 100 de ani nu s-au abătut și au mers până la capăt pentru a obține acest rezultat. 1 Decembrie este o zi de sărbătoare. Deși noi o celebrăm mai mult după ce am trecut la democrație, ea a fost întotdeauna apreciată în istoria noastră pentru că este momentul în care toți cei care vorbesc limba română au zis că se unesc cu România și fac parte dintr-un singur stat.
(Dorel Țuinea, prof. istorie)
Pentru mine, 1 Decembrie este o zi foarte importantă pentru că atunci s-a înfăptuit Unirea. A fi român este o mare responsabilitate, pentru că strămoșii noștri au realizat lucruri în domenii precum medicină, sport sau istorie.
Suntem bucuroși că anul acesta am gândit marcarea acestei zile ca o serie de activități mai ample, care să îi implice activ pe copii, încă de la grădiniță și până la liceu, în atmosfera de sărbătoare. Activitățile au început cu mult mai devreme și au constat în realizarea de obiecte tematice: confecționarea de hărți, semne de carte, crafturi precum sporul casei, împletirea de brățări tricolore sau decorarea lingurilor de lemn; participarea la proiecte de echipă care descriu regiunile și obiceiurile țării noastre, prezentarea patrimoniului cultural imaterial românesc recunoscut de UNESCO sau organizarea unei expoziții de carte istorică la Biblioteca LTN. Tot în preajma Zilei Naționale s-au pregătit și momentele artistice care au fost prezentate ulterior în cadrul evenimentului.
Astfel, Ziua Națională la LTN a început încă de dimineață, cu pregătirea campusului, decorarea spațiului și organizarea expoziției cu produse handmade realizate de elevii noștri, cu repetițiile copiilor și pregătirea standului Bibliotecii LTN. Deși am ales să sărbătorim împreună, am încercat, pe cât posibil, să păstrăm o distanțare între clase, să folosim tot spațiul sălii și să nu ne aglomerăm la activitățile comune. Suntem conștienți că este important să respectăm aceste reguli, chiar și când vorbim de evenimentele marca LTN, evenimente care au scop, dincolo de promovarea valorilor țării noastre, abordarea, într-o manieră non-formală a ceea ce înseamnă educație în școală și dincolo de școală.
Manifestarea artistică a grupelor de grădiniță și claselor de nivel primar s-a derulat într-o atmosferă de sărbătoare totală, din care nu au lipsit Mesajul Directorului, prof. dr. Silvia Moraru, intonarea imnului și prezentarea semnificației zilei de 1 Decembrie, susținută de către domnul profesor de istorie, Dorel Țuinea. Intrarea în scenă și prezentarea momentelor artistice s-au desfășurat astfel:
- grupa mică, parada costumelor populare în pași de dans pe melodia Purtat fetelor de la Căpâlna;
- grupa mare, parada costumelor populare și interpretarea cântecului Drag mi-e jocul românesc;
- clasa pregătitoare A, parada costumelor populare și recitarea poeziei Țara mea, de Otilia Cazimir;
- clasa pregătitoare B, dans pe melodia Alunelul, alunelul, hai la jos;
- clasa I A, dans popular, melodia Nu uita că ești român;
- clasa I B, dans popular, melodia Noi suntem români;
- clasele a II-a A și B, scurtă prezentare cu tema De ce este România specială, dans popular, Drag mi-e jocul românesc;
- clasa a III-a, parada costumelor și prezentare video cu tema Ce înseamnă 1 Decembrie pentru mine?;
- clasa a IV-a A, mini interviuri cu elevii pe tema Ne mândrim cu România, prezentare video;
- clasa a IV-a B, prezentare video cu tema Patrimoniul cultural imaterial românesc recunoscut de UNESCO.
Noi ne mândrim că suntem români, ne mândrim cu tradițiile noastre, cu istoria noastră și cu peisajele foarte frumoase. Iubesc țara asta! La mulți ani, România!
Seria activităților dedicate Zilei Naționale a României a continuat cu atelierul „Echipament militar și tactică de luptă”, organizat în colaborare cu „Compania Ursului Brun”, primul grup din București specializat în studiul, reconstituirea, experimentarea şi promovarea tehnicilor de luptă istorice europene şi a istoriei civile specifice perioadei Evului Mediu, atelier destinat claselor de gimnaziu. Prima parte a fost dedicată demontării miturilor privitoare la cavaleria și armurile medievale (greutatea armamentului, imobilitatea cavalerilor etc). Elevii claselor a V-a și a VI-a au putut vedea oameni echipați în armuri medievale, au avut ocazia de a atinge elemente din echipamentul cavalerilor medievali (coif, lance, scut etc). Ulterior, domnul profesor de istorie și reprezentanții „Companiei Ursului Brun” au completat constant atelierul cu informații despre evoluția armurii, a armamentului și despre statutul militarului în societatea medievală.
Atelierul la care am participat a fost foarte util pentru cultura generală. Inedit a fost mai ales că am putut vedea de aproape și atinge armurile. Cumva am simțit că mă pot conecta cu ceea ce au simțit și trăit oamenii dintr-o perioadă atât de veche.
În opinia mea, evenimentul pentru ziua de 1 Decembrie, care s-a desfășurat pe data de 26 noiembrie a fost un eveniment deosebit. Am învățat despre armuri și în ce secole s-au folosit, am și văzut o luptă între cei doi organizatori cu armele pe care le aveau. Am văzut cât de bune sunt ele, ce le fac deosebite, etc. Ne-au lăsat să punem și întrebări la care ei ne-au răspuns. Cea mai bună parte din eveniment a fost când ne-au povestit despre istoria armurilor.
În același sens, activitățile au continuat și la elevii de liceu, cu un atelier cu tema Decembrie- Ziua Națională a României, derulat în parteneriat cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I„, muzeu care a răspuns pozitiv invitației LTN. Le-a fost alături elevilor domnul dr. Sorin Turturică, care, cu mult tact pedagogic și informații bine pregătite, le-a prezentat principalele evenimente care au condus la realizarea Unirii de la 1918, precum și importanța istorică a acestui moment. Suntem siguri că astfel de evenimente vin să completeze cu succes informația academică de la ora de Istorie, elevii fiind dornici să pună întrebări sau să găsească răspunsuri la provocările lansate de către invitați.
Și pentru că ne dorim ca talentul elevilor noștri să fie valorificat de fiecare dată, împreună cu clasele de gimnaziu am realizat un atelier de artă și la final, expoziția dedicată Zilei Naționale, zi atât de iubită și de frumos trăită, aici, la Școala pentru viață.
La mulți ani, România!