Expoziția: Ion Luca Caragiale
170 de ani de la naștere
Motto: „…nimic nu-i arde pe ticăloşi mai mult decât râsul”
Ion Luca Caragiale
Biblioteca Academiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române a organizat expoziția cu titlul „Ion Luca Caragiale – 170 de ani de la naștere“ în perioada 12-18 februarie 2022, în semn de omagiu adus dramaturgului român. Prin parteneriatul dintre Liceul Teoretic Național și Biblioteca Academiei, vizitele noastre au devenit o tradiție în fiecare semestru la toate activitățile bibliotecii, tururi ghidate, cât și vizite la toate expozițiile organizate de bibliotecă.
Elevii clasei a X-a și a IV-a au descoperit bogăția de manuscrise ale operelor lui I.L. Caragiale, ediții princeps, corespondența sa cu personalități culturale și literare ale timpului, precum Iacob Negruzzi, Alexandru Vlahuță sau Titu Maiorescu. Numerele din periodicele „Telegraful“, „Revista contemporană“, „Ghimpele“, „Claponul“ au atras atenția prin grafica deosebită, deoarece prezintă debutul jurnalistic al lui I. L. Caragiale.
Colecția de fotografii a fost bogată, elevii au văzut fotografii cu familia scriitorului: fiul cel mare, Mateiu, autorul operei „Crai de Curtea Veche“, și Luca, băiatul cel mic, aflat alături de Caragiale în autoexilul său berlinez. Au aflat date despre numeroasele funcții deținute de Ion Luca Caragiale, nuvelist, pamfletar, poet, sufleur, revizor şcolar, copist, corector, registrator, director de teatru, comentator politic și ziarist. El este considerat întemeietorul teatrului comic din România și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național.
Au fost expuse litografiile graficianului Aurel Jiquidi, care au readus în prim plan atmosfera pieselor de teatru caragialiene: „O scrisoare pierdută“, editate în 1929, și cele 16 litografii originale, realizate în 1931 pentru „O noapte furtunoasă“.
”Biblioteca Academiei Române îşi exprimă mulţumirea cu privire la vizitele pe care atât elevii şi studenţii, cât şi publicul divers, le întreprind la expoziţiile pe care le organizează. Interesul acordat nu poate decât să ne onoreze, iar noi vă asigurăm de întreaga asistenţă pentru ca vizitele să fie cât mai plăcute.
Imensul tezaur pe care Biblioteca Academiei Române îl adăposteşte este valorificat prin organizarea de expoziţii care îl aduc în atenţia publicului. Scopul acestor expoziţii, acela de a scoate la lumină piese importante ale istoriei, literaturii, culturii naţionale, este atins prin numărul cât mai mare al celor interesaţi.
Interesul manifestat de cei mai tineri, prin vizitele organizate la nivel de instituţie de învăţământ, ne bucură şi ne încarcă cu speranţa că eforturile noastre dau roade, iar cei ce vor urma vor fi conştienţi de importanţa valorilor pe care le deţinem şi pe care e de datoria noastră să le facem cunoscute contemporanilor. ”
Gabriela Dumitrescu – Dir. Adj. Cabinetul de Manuscrise-Carte Rară, Cabinetul de Stampe, Serviciul Catalogare Periodice, Biblioteca Academiei Române