Clubul de lectură
CLUBUL DE CARTE AVENTURĂ & MISTER – DESPRE LITERATURĂ ȘI CĂLĂTORIE ALTFEL inițiat de Liceul Teoretic Național împreună cu Asociația Corint Pro Lectura şi Corint Junior a fost inițiat în acest an. Mi-am propus să aduc ceva inovativ în cadrul orelor pe care le-am alocat lecturii și am pornit alături de elevii din clasa a III-a și a IV-a într-o călătorie a cunoașterii. Fiecărei luni i-a fost alocată o carte-obligatorie, dar şi posibilitatea de a citi şi alte cărţi. Cartea a fost însoțită de jurnal de lectură, ușor de completat, accesibil copiilor, util în sintetizarea și sedimentarea celor citite.
Cum a fost organizat clubul de lectură?
Clubul de lectură constă într-un concurs de creație și scriere literară, sub denumirea „Scrie propria poveste” sau, în funcție de creativitatea și cunoștințele digitale ale copiilor, într-un concurs de book trailere. Un book trailer poate fi: video bazat pe un scenariu, slide-uri cu citate, date despre un autor renumit, ilustrații din carte, film de animație.
Prin book trailer înțelegem reclama unei cărți, realizată printr-un video sau un mix de imagini, cuvinte, sunete, având ca scop îndemnul la lectură. Book trailerul a fost o provocare atât pentru mine, cât și pentru elevii mei. Am urmărit să dezvolt interesul pentru lectură, formarea competenţelor specifice privind receptarea şi producerea unui text literar, dar și cultivarea abilităţilor digitale de comunicare.
Orele de lectură au fost o preocupare continuă pentru liceul nostru, dobândirea acestei abilități se face treptat, încă de la învățarea primelor litere în școala primară și continuând cu exersarea competențelor de comunicare pe parcursul gimnaziului și liceului. Fondul documentar al bibliotecii noastre este îmbogățit în permanență prin colaborarea cu numeroase edituri și conține literatură de specialitate, documente audio-vizuale (piese de teatru radiofonic) și periodice, precum: România Literară, Dilema Veche, Cațavencii, Revista Liceului D’ale LTN -ului, etc. Trebuie să specificăm colecția „Manuscrisele Mihai Eminescu”, o ediţie facsimilată a caietelor eminesciene, realizată sub coordonarea academicianului Eugen Simion, un exemplar deosebit din Noul Testament de la Bălgrad (Alba Iulia 1648), reeditat după 340 de ani sub auspiciile Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de la Alba Iulia în 1988.
Aș vrea să amintim că biblioteca noastră este și un spațiu comunitar, de socializare în care se desfășoară ateliere pentru copii, expoziții, lansări de carte și numeroase colaborări cu diverse instituții culturale: Biblioteca Academiei Române, Muzeul Literaturii din Iași, Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște.
Scopul esențial al „Modelului LTN- școală pentru viață” este de a-i pregăti pe elevi pentru societatea în care trăim, de a-i ajuta să-și formeze resursele emoționale și sociale, pentru a putea depăși orice provocare.