Modele de viață, care ne învață

Lecții de viață cu Doina Melinte, mentor LTN

Doina Melinte a participat alături de elevii LTN la desfășurarea competițiilor sportive de Ziua Internațională a Sportului pentru dezvoltare și pace. Cu acest prilej, redactorii Revistei LTN au obținut un interviu al multiplei campioane olimpice la atletism. Emoționant a fost și momentul premierelor pentru concursurile desfășurate la fotbal, baschet și înot, unde elevii noștri au primit premii constând în mingi cu autograful campioanei, medalii, cupe și diplome oferite de partenerii noștri de la Agenția Națională Anti-Doping. Suntem onorați și recunoscători că astfel de modele de viață vin în mijlocul tinerilor și oferă adevărate lecții despre colaborare, pace, spirit de echipă, conduită și disciplină prin implicarea în activitățile modelului nostru educațional „Școală pentru Viață”. 

Salma Khamis, clasa a X-a:

Suntem recunoscători pentru faptul că ne sunteți mentor, de atâția ani, la Liceul Teoretic Național iar contribuția dumneavoastră la realizarea Modelului LTN – Școală pentru Viață este valoroasă pentru noi toți. 

În contextul în care LTN împlinește anul acesta 10 ani de activitate, îndrăznim să vă întrebăm ce v-a făcut să ne alegeți ca și instituție de învățământ și comunitate pe care să o mentorați și alături de care să vă implicați în educația tinerilor?

Doina Melinte: Este o întrebare dificilă… am ales acest Liceu Teoretic Național, un liceu cu o personalitate deosebită, un liceu unde într-adevăr copiii sunt foarte bine educați, cadrele didactice sunt foarte bine pregătite și în același timp acest liceu este foarte bine dotat. 

Nu este pentru prima dată când eu, care lucrez în administrație de aproape 30 de ani, am condus proiecte pentru dezvoltarea tinerilor. Dacă nici noi, cei care am trecut prin viață și prin mare performanță, nu venim să dăm o mână de ajutor celor care bat către un drum în viață sau în performanță, înseamnă că nu suntem cei care vrem să-i ajutăm. 

Este o inițiativă pe care am făcut-o cu multă dragoste, pentru că aici am găsit o familie a învățământului și o familie a elevilor care se respectă unii pe ceilalți.    

Știm că performanța nu este ușor de atins, dar aduce satisfacții pe mai multe planuri ale vieții. Ce v-a inspirat și motivat pe dumneavoastră, multiplă campioană olimpică, să alegeți această profesie, de sportiv/atlet? 

Doina Melinte: De fapt, am început sportul de performanță foarte târziu. Întâmplător am ajuns la un cros, de acolo au început pașii mei spre performanță. Eram deja elevă în clasa a X-a, la un liceu economic și mi-am dorit foarte mult să ajung o mare sportivă. Nu este ușor să urci pe podium, mai ales că eram elevă, am terminat liceul, am reușit la facultate… dar ca să faci sport de performanță într-adevăr trebuie să faci foarte multe sacrificii. Aceste sacrificii, pe parcurs, îți aduc bineînțeles și multă mulțumire sufletească și fericire pentru faptul că tu ai muncit, iar munca ta a ajuns să fie cunoscută și recunoscută. 

Sportul te educă, te formează, sportul formează caractere, îți dă mult curaj, îți dă o satisfacție și te face mult mai puternic din toate punctele de vedere. Un sportiv de performanță este un om mai puternic decât un om obișnuit pentru că sacrificiile pe care le face în sportul de performanță, le face uneori de unul singur. Ai un antrenor, ai o echipă, dar tu trebuie să fii cel care trece peste toate obstacolele din timpul antrenamentului, din timpul concursului și trebuie să fii mulțumit pentru tine și pentru că îi faci și pe ceilalți fericiți prin performanțele tale, că poate ajungi să reprezinți România pe cele mai înalte trepte ale podiumului, fie la Campionatele Europene, fie la Campionatele Mondiale, fie la Jocurile Olimpice. Este o muncă și un sacrificiu. 

În fiecare an, la 6 aprilie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Sportului pentru dezvoltare şi pace, o zi ce oferă oportunitatea de a recunoaşte rolul pe care sportul şi activitatea fizică îl joacă în comunităţile şi în vieţile oamenilor din întreaga lume. 

Ce recomandări sau mesaj în legătură cu practicarea unui stil de viață sănătos și activ aveți dumneavoastră pentru tinerele generații?

Doina Melinte: Este Ziua Internațională a Sportului și aș vrea să transmit faptul că din ce în ce mai mult, majoritatea țărilor din Europa și din lume, își dezvoltă foarte mult sportul de masă. Și în România a început să se dezvolte. Din sportul de masă poți ajunge la sportul de performanță. Cei care sunt talentați și care doresc să muncească și să se sacrifice, pot să ajungă la un mare nivel în sportul de performanță. 

Până la urmă sportul este și Pace pentru că întotdeauna, la marile competiții, se întâlnesc diferite națiuni și seamănă pace iar acum, prin situația prin care trece Ucraina, eu sper că toți sportivii să se adune cu toții să transmită un mesaj pentru ca acest conflict să se termine. 

Îi îndrum pe toți copiii să facă un sport curat pentru că sportul, până la urmă, este sănătatea noastră. Vă mulțumesc!