Clubul de lectură LTN

Roxana Neacșu
Profesor documentarist – Biblioteca LTN

„A deprinde un copil să citească nu este a umple un vas, ci a aprinde un foc.”

Michel de Montaigne

La Liceul Teoretic Național modulul al doilea de studiu din acest an școlar a început cu bucurie și determinare. Elevii noștri participă la diverse activități educative care au ca scop dezvoltarea unor abilități pe care copiii de astăzi, adulții din viitor, le vor folosi pentru a face față provocărilor vieții reale.

Ediția a doua a clubului de lectură inițiat de liceul nostru împreună cu editura Corint Junior continuă și anul acesta în perioada 15 octombrie – 15 ianuarie 2023 la clasele a III-a și a IV-a. Astfel, fiecărei luni i-a fost alocată o carte, aceasta vine însoțită de un jurnal de lectură și un jurnal de activități, ușor de completat, accesibil copiilor, util în sintetizarea și sedimentarea celor citite.

Clubul de lectură LTN constă într-un concurs de creație și scriere literară sau, în funcție de creativitatea și cunoștințele digitale ale copiilor, într-un concurs de book trailere. Prin book trailer înțelegem reclama unei cărți, realizată printr-un video de maxim 2-3 minute sau un mix de imagini, cuvinte, sunete, având ca scop îndemnul la lectură. Book trailerul vorbește, practic, despre o carte care merită să fie citită. Un book trailer poate fi: un video bazat pe un scenariu, slide-uri cu citate, date despre un autor renumit, ilustrații din carte și din filmul de animație.

Un elev poate participa cu o creație literară originală, cu diacritice, poate adăuga desene sugestive (originale) inspirate din cartea recomandată în luna respectivă. La clasa a III-a elevii au ales cartea ” Pe cuvânt de șoricel ” de  James Patterson și Chris Grabenstein. Cartea este o poveste fantastică distractivă, presărată din plin cu mesaje pozitive. Povestea oferă o mulțime de momente vesele,  despre un șoricel pe nume Isaia care s-a pierdut de familia și încearcă să se descurce singur.

Cartea are un mesaj puternic despre cum trebuie să ne concentrăm asupra abilităților pe care le avem pentru a reuși în viața. La clasa a IV-a elevii au ales cartea ”Vântul prin sălcii de Kenneth Grahame. Povestea are loc într-un tărâm deosebit  în care timidul și responsabilul domn Cârtiță, istețul Șoarece-de-apă, respectatul și ursuzul Bursuc și nesăbuitul Broscoi, cu firea mereu schimbătoare, care tinde tot timpul să intre în bucluc, vor descoperi aventura, dar și savoarea unei vieți în armonie cu natura. 

Am urmărit prin realizarea acestui club dezvoltarea interesului pentru lectură, utilizarea unor metode active care pot contribui la dezvoltarea capacității de comunicare, de manifestare a spiritului creativ; exersarea lucrului în echipă, a cooperării și realizarea unor activități inedite de scriere creativă.