Articol din Revista
d-ale LTN-ului #11

Casele Viitorului

Una dintre provocările celui de-al doilea modul de școală a fost lansată elevilor LTN din clasa a IV-a A! O lecție creativă și educativă, cu viziune și conexiune: Incursiune în viitor.

Elevii au demonstrat diferite competențe dobândite pe tot parcursul ciclului primar: lingvistice, tehnice,  IT și de grafică sau desen. Au rezultat 4 proiecte complexe, 4 case total diferite: una în munte, o alta plutitoare, o casă subacvatică și o locuință terestră.

La propunerea directorului Liceului Teoretic Național, Silvia Moraru, și cu sprijinul directorului executiv LTN, profesor pentru învățământul primar, Maria Bonduc, elevii de clasa a IV-a, și-au imaginat cum va arăta lumea în anul 2100! 

Lifturi spațiale. Lentile de contact cu acces la internet. Mașini care zboară plutind pe câmpuri magnetice. Aceasta este viața de zi cu zi în anul 2100, descrisă de renumitul fizician Michio Kaku, în cartea Physics of the future. “Un studiu, pe care l-am  analizat foarte bine, iar cu informațiile din carte și cu mintea noastră creativă am proiectat cum vor arăta 4 locuințe peste 78 de ani. Ne-am împărțit în 4 echipe, iar timp de 3 zile am lucrat la acest proiect amplu”, spune Filip unul dintre elevii participanți. 

Echipa GIRLS TEAM, formată din Iris Arnici, Ioana Șerban, Marina Popa, Elisa Boghiu, a proiectat o casă bazată pe foarte multă tehnologie. Patul din dormitor are o telecomandă cu mai multe butoane, fiecare îndeplinind câte o sarcină: te poate roti, poate chema robotul ca să-ți aducă un pahar cu apă sau o poate chema pe asistenta Molly. Orice comandă i-ai da asistentei, Molly o va îndeplini. În această casă va exista și un dulap care te ajută sa te schimbi doar selectând obiectele vestimentare. Casa noastră se poate teleporta în întregime oriunde în lume, la o singură apăsare a unui buton. Baia are un duș cu 3 jeturi de apă, care te spală pe spate și îți fac masaj, o cadă plutitoare și o mână robotizată, care te spală pe dinți și pe față. 

Canapeaua din sufragerie este plutitoare, are perne moi, care te încălzesc iarna și te răcoresc vara. Molly, asistenta care are controlul asupra întregii case,  va răspunde la orice comandă îi soliciți.  Bobiță este robotul care face curat în casă, care gătește orice îți dorești sau care poate fi bonă pentru copil.

Echipa THE BOYS, formată din Petru Coandă, Andi Popescu, Ioan Ticovschi, Petru Alecsa, a proiectat o locuință în munte. Avem o școală, un laborator de fuzionare, unde poți face tot felul de experimente pentru a crea alte vietăți, un mini spital, cu paturi ridicate cu magnetism, o cameră unde se formează energia, chiar și un mini aeroport, o mină cu cărbuni, un mini muzeu și o cameră de realitate virtuală. 

Avem și o grădină zoologică cu animale de companie. Îți poți alege orice animal, în funcție de starea pe care o ai în ziua respectivă. Avem o mașină care își schimbă forma în funcție de dimensiunea locului în care vrei să ajungi, mai mică sau mai mare. Avem și o bibliotecă digitală, cu holograme.

Casa subacvatică aflată într-un doom a fost realizată de echipa SMART TEAM, formată din Filip Da Fonte Lourenco, Tudor Coricovac, Vlad Stamate, Sigrid Dobrescu. Am făcut un perete cu 4 portaluri, iar fiecare portal duce într-o cameră. Primul, într-un dormitor simplu, cu un pat, al doilea, în alt dormitor mai dotat, al treilea, în sufragerie, iar al patrulea duce la un mini spital. La etaj poți ajunge cu liftul, iar de acolo poți ieși pe o terasă foarte mare. Acolo am gândit 2 spații mari de vegetație, un loc de joacă, un bazin, un restaurant și un foc de tabără. Tot aici există un tub care produce electricitate. Din cauza poluării, mulți oameni vor dori o astfel de casă, pentru a se izola, susțin membrii echipei SMART TEAM.

Echipa FUTURE TEAM, formată din Teodora Burlacu, Bianca Păduraru, Arina Diaconescu, Sofia Marcu, a realizat FUTURE HOUSE. Dormitorul are un portal cu ieșire la piscină. În sufragerie avem scări care apar și dispar, în funcție de nevoile pe care le ai. Casa plutește în aer cu ajutorul unei raze magnetice. Ne-am gândit să proiectăm o astfel de casă pentru a scăpa de cutremure. Molly este asistentul personal care te urmează în toată casă și îți spune tot ce vrei să știi, de exemplu, dacă ai primit un mail sau un mesaj nou. Avem un râu mare pe acoperiș, a cărui apă curge în Fântâna Tinereții. Această apă te întinerește. Deasupra casei există și un soare artificial, pe care îl setezi cum vrei tu, mai strălucitor și mai luminos sau cu temperaturi mai moderate.

La finalul proiectului, casele viitorului, proiectate de noi, au fost date publicității și prezentate în direct la emisiunea  Neatza cu Răzvan&Dani. A fost o super experiență de învățare!