Articol din Revista
d-ale LTN-ului #12
Timpul petrecut împreună cu familia
Marc Alexandru Soare – clasa a VI a B
Andreea Barosu – psiholog școlar LTN
Marc Soare: De ce este important, pentru un copil/adolescent, timpul petrecut cu familia?
Andreea Barosu: Încă de la naștere, dezvoltarea fizică, psihică și emoțională depinde exclusiv de părinții copiilor care se transformă în modele și figuri principale de atașament pentru aceștia. Astfel, timpul petrecut împreună e necesar să se transforme într-o rutină. Timpul petrecut în familie ar trebui să fie o regulă, însă, nu orice fel de regulă: una specială. Aceasta, cum îmi place să o numesc, să fie fundamentată pe „Simt și îmi doresc”, nu pe „Trebuie”. Ce pot face părinții în aceste momente? Pot să aducă în conștient, faptul că cei mici simt disponibilitatea părinților. Astfel, sinceritatea este cheia atunci când nu mă simt sau nu pot să fiu disponibil pentru copilul meu: expunerea realității „Te-am auzit și știu că îți dorești să realizăm această activitate împreună. Eu îmi doresc la fel de mult, pentru că timpul petrecut alături de tine este foarte important pentru mine. Acum, din păcate, am de încheiat acest lucru și aș aprecia dacă ai înțelege și am putea reprograma activitatea sau am putea să o desfășurăm mai târziu, împreună”.
Marc Soare:Ce beneficii aduce timpul petrecut cu părinții? Dar părinților, alături de copil?
Andreea Barosu: Familia reprezintă spațiul sigur al copiilor. În mediul familial aceștia se simt protejați, ocrotiți, în siguranță. Conexiunea emoțională, validarea și securizarea sunt piloni importanți pentru echilibrul psihic și emoțional al oricărei ființe umane.
Marc Soare:Cum îl afectează pe copil lipsa familiei în viața lor de zi cu zi?
Andreea Barosu: Lipsa părinților în mod constant poate atrage după sine confuzie, stimă de sine scăzută, lipsa încrederii în propria persoană și sentimentul inutilității. Reglarea emoțională, comportamentală și reacțiile adaptative se transformă într-un proces anevoios, în lipsa unor modele prezente constant, disponibile, modele care să „Vadă” copilul în toate sensurile.
Marc Soare: Cum putem convinge părinții ocupați să aloce mai mult timp copiilor?
Andreea Barosu: Da, suntem conștienți de ritmul solicitant al vieții cotidiene. Timpul petrecut alături de copil, mult sau puțin, să fie unul de calitate. Părinții să fie prezenți și disponibili în acele momente. Mi-ar plăcea să folosesc un termen diferit de „convingere” și voi argumenta motivul. Termenul pe care îl aleg este „informare”: informarea cu privire la repercursiunile lipsei conexiunii cu modelele principale de atașament (informare personală – cărți, articole și informarea ce vine din exterior– educatori, învățători, profesori, psihologi, antrenori, ca feedback în legătură cu modul în care copilul reacționează, se adaptează, aparține sau nu grupului. „Priviți” copilul! „Observați” nevoile!
Marc Soare: Când e prea mult și când e prea puțin?
Andreea Barosu: Acesta este un aspect extrem de relevant, într-adevăr, însă, total dependent de fiecare context familial și de nevoile copilului. Prea mult sau prea puțin poate fi corelat cu „dezechilibru”, cu proiectarea nevoilor emoționale din partea părinților, întârzierea maturizării părinților, indisponilitate, probleme neconștientizate și nerezolvate.
Marc Soare: Cadourile și recompensele înlocuiesc familia?
Andreea Barosu: În nicio situație acest lucru nu este posibil. Fericirea își va manifesta rapid caracterul efemer după primirea unui cadou atunci când „Rezervorul emoțional” este gol.
Am vorbit și cu o parte dintre colegii mei care și-au spus punctul de vedere vis-a-vis de acest subiect.
George Andrei Ciobîcă : „Mie și familiei mele ne place să ne jucăm badminton și board games.”
Iarina Maria Ifrim : „Împreună cu mama îmi place să discutăm anumite subiecte și cu tata îmi place să merg la cumpărături.”
Sara Maria Cătuţoiu : „Îmi place să petrec timp afară cu tata, iar cu mama îmi place sa mă uit la seriale.”
În ceea ce mă privește, îmi place să mă joc board games, preferatul meu fiind Ticket to Ride, dar și să mă uit la filme. Împreună cu familia îmi creez amintiri. Sunt cel mai fericit când petrec timp cu părinții!