Articol din Revista
d-ale LTN-ului #12
Ziua Asteroizilor
Despre elevii Liceului Teoretic Național s-a vorbit la Luxemburg! În raportul trimis Fundației Asteroid de la Luxemburg, de Razvan Petru Radu, responsabilul pentru implementarea proiectului Erasmus+ în România, specialiști în spațiul cosmic au aflat despre interesul elevilor noștri pentru campania de informare și educare a publicului cu privire la riscurile generate de asteroizii care intră în coliziune cu diferite corpuri planetare.
Asteroid Day este o inițiativă internațională susținută de cosmonautul Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic. Împreună cu Ian Carnelli, managerul misiunii ESA – Agenția Spațială Europeană, și cu prof. Alexandru Mironov, jurnalist și autorul a peste 1.000 de articole în cadrul revistei Știință și Tehnică, le-au prezentat elevilor oportunitățile în domeniul cosmic și tehnologia românească care are un rol foarte mare în ghidarea misiunii ESA. Elevii au aflat de la expertul care conduce misiunea Agenției Spațiale Europene cum descoperim și urmărim asteroizii, dar și cum ne putem proteja planeta de impactul lor.
Elevii LTN au fost curioși și au adresat zeci de întrebări invitaților despre spațiul cosmic.
Elevă LTN: Cum te readaptezi la viața pe Pământ după un zbor în spațiul cosmic?
Dumitru Prunariu: Fiecare experiență în spațiul cosmic are consecințele ei. Când ajungi sus există o perioadă de acomodare la condițiile de imponderabilitate, timp de 3-4 zile ești perturbat, sângele îți vine în cap. Când te întorci pe Pământ se produc fenomenele inverse. Dacă stai în picioare sângele e atras pe picioare, deci alimentează prea puțin creierul, și poți să-ți pierzi cunoștința. O perioadă trebuie să stai pe un fotoliu și încet, încet, organismul se obișnuiește. Perioada de (re)adaptare la condițiile terestre este atât de lungă cât a durat zborul cosmic.
Elev LTN: Ce ne recomandați pentru a studia ingineria aerospațială?
Ian Canelli: Știu că aveți universități foarte bune aici, dar ceea ce îți recomand este să studiezi măcar 1 an la o universitate din Europa (Italia, Franța, Spania). Indiferent unde alegi să călătorești și să studiezi, spațiul este internațional. Vorbești foarte bine limba engleză, dar este foarte importantă experiența internațională.
Elevii noștri au fost fascinați de informațiile pe care le-au primit, dar cel mai mult au părut interesați de proiectul Ascensorul Cosmic prezentat de prof. Alexandru Mironov.
Vă începeți viața intelectuală într-o perioadă a Pământului în care aventuri mirobolante se petrec. Strănepoții voștri vor participa la o campanie de ademenire spre noi orizonturi. Există un proiect care se numește Ascensorul Cosmic, are baza așezată pe Pământ, lângă Ecuador, în Sri Lanka, se va ridica 92.000 de km în spațiul cosmic și prin 2 conducte speciale vor circula lifturile în sus și în jos și vor transporta marfă și oameni în afara Pământului.
Elevă LTN: Cum va funcționa liftul cosmic?
Dumitru Prunariu: Există o teorie întreagă dezvoltată care arată că este posibil să construim un lift care să urce până în spațiul cosmic, pe un cablu, acolo, acest fir fiind ținut de o stație orbitală care se învârte în jurul Pământului cu aceeași viteză cu care se învârte și Pământul. Pe o orbită geostaționară, viteza de rotație în jurul Pământului a acelui satelit este egală cu rotația Pământului. Dacă ne uităm de jos la el ni se va părea că stă în același loc. Unul ca acesta poate să țină un fir întins până în spațiul cosmic, iar pe el să urce și să coboare un lift care să ducă în spațiu oameni, obiecte.
Elevă LTN: Cum vă desfășurați activitățile de zi cu zi în spațiu?
Dumitru Prunariu: Viața în cosmos este exact ca viața pe Pământ, doar că se petrece în imponderabilitate. Există o toaletă care funcționează la fel ca și pe Pământ, dar cu absorbție, ca să dirijeze resturile spre niște recipiente unde se depozitează. Mâncarea e depozitată în pachete pe care le prindem cu elastice ca să nu plutească. Apa o bei din furtun, că nu curge din pahar sau sticlă. Ciclul de activitate în cosmos este de 24 de ore pentru a nu perturba ritmul biologic al omului
Elevă LTN: Ce oportunități au tinerii în acest domeniu?
Dumitru Prunariu: Foarte multe. Să fie pasionați de acest domeniu, să aleagă o instituție școlară care desfășoară activități cosmice și acum sunt foarte multe. Cine ajunge să lucreze într-un program cosmic are posibilitatea să fie selecționat.
Ziua Asteroidului este un eveniment recunoscut de Organizația Națiunilor Unite. Anul acesta, Asteroid Day, un program cofinanțat de UE, a fost implementat în România cu sprijinul Fundației ,Asteroid’ și Agenției Spațiale din Luxemburg.