Articol din Revista
d-ale LTN-ului #12
STOP CLICKING, START MOVING
10 elevi LTN sunt implicați în noul proiect “ERASMUS+ Stop Clicking, Start Moving” de mobilitate în domeniul educației școlare, pe care Liceul Teoretic Național îl derulează în perioada 01.09.2022-01.03.2024, alături de încă 4 școli partenere din România, Turcia, Polonia și Republica Cehă. Este ocazia potrivită pentru elevi de a redescoperi jocurile copilăriei, desfășurate în aer liber, activitățile recreative în natură, care să le reamintească despre importanța relațiilor cu prietenii sau colegii, a comunicării față în față, pentru că îi ajută să trăiască emoții reale. Este mai simplu să scrii câteva cuvinte în spatele unui ecran, decât să porți o conversație face-to-face cu cineva, în care trebuie să găsești cuvintele potrivite!? Fenomenul digital nu este pe deplin înțeles de copii și tineri în termeni de consecințe și efecte pe termen lung. Proiectul Erasmus+ vine în întâmpinarea lor și îi ajută să experimenteze viața reală, schimbul de experiență cu alte culturi, puncte de vedere și obiceiuri diferite, în detrimentul ecranelor și a comunicării virtuale.
Prima mobilitate a proiectului s-a desfășurat în Republica Cehă, în luna ianuarie 2023, iar elevii noștri au participat, timp de o săptămână, la activități cultural-artistice şi transfer de bune practici, alături de ceilalți participanți din Polonia, Turcia și Cehia.
Ema Popa, elevă în clasa a IV-a: În Cehia, am descoperit locuri, oameni, mâncăruri, experiențe diferite de ale noastre, dar care ne-au plăcut tare mult. Mi s-a părut foarte interesant că au vrut să vadă cât de creativi suntem și câtă imaginație avem. Au avut încredere în noi, iar împreună cu profesorii coordonatori, am realizat logo-ul și imnul proiectului. Logo-ul meu a fost declarat cel câștigător și sunt tare mândră.
Un joc care mi s-a părut tare interesant presupunea o masă de ping-pong cu fileu de metal și o minge din cauciuc, pe care trebuia să o lovim cu capul. A fost ceva nou, dar m-am distrat mult.
Thea Jianu, elevă în clasa a V-a: Sunt o persoană sociabilă și îmi place să comunic cu cei din jurul meu, de aceea am fost desemnată să fac prezentarea Liceului Teoretic Național în fața elevilor și profesorilor străini. Mi-au plăcut atelierele de muzică. A fost o provocare pentru noi, ca în câteva zile să realizăm o melodie cu versuri și linie melodică care să reprezinte imnul proiectului. Am reușit, iar dacă sunteți curioși cum sună scanați acest cod QR și veți descoperi! Enjoy!
Eva Calutu, elevă în clasa a V-a: Gazdele noastre au fost tare prietenoase, școala din Cehia foarte primitoare, iar activitățile super distractive și interactive. Vă recomand din toată inima mâncarea lor și chiar trebuie să o încercați măcar o dată în viață!
A doua mobilitate a avut loc în România, în luna mai 2023. Liceul Teoretic Național a fost gazda prietenilor noștri străini timp de o săptămână. Ne-am pregătit intens pentru acest moment, pentru că am vrut să le oferim colegilor noștri străini cea mai frumoasă experiență pe meleaguri românești. Aproximativ 30 de elevi și profesori din Liceul Teoretic Național au fost implicați în organizarea acestui proiect, sub coordonarea directorului fondator al LTN, Silvia Moraru și a directorului adjunct pentru învățământ primar, Maria Bondoc.
Tradițiile și preparatele românești sunt cartea noastră de vizită. Elevii implicați în proiectul ERASMUS+ din Cehia, Turcia și Polonia au avut ocazia să le cunoască în comuna Cojasca (Dâmbovița), unde partenerii noștri în proiect, Liceul Tehnologic Cojasca, i-au primit pe invitați cu bunătăți, dansuri tradiționale și multe zâmbete.
Pentru a se familiariza cu toate elementele specifice românești, am dedicat o zi întreagă costumelor și dansurilor tradiționale din mai multe zone etnografice. După o incursiune teoretică și vizuală a pieselor vestimentare ce compun portul popular specific fiecărei regiuni, prietenii noștri au fost invitați la joc, la Palatul Ghica.
Dansul popular românesc, atât de variat ca stil, tempo și ritm i-a binedispus pe toți cei prezenți. Deși energice, unele chiar complicate, elevii și cadrele didactice din Turcia, Polonia și Cehia s-au descurcat de minune la jocurile populare românești, mai ales la horă, preferata lor, învârtita și brașoveanca. Și pentru ca tot tabloul să fie complet, prietenii noștri străini au vizitat și Muzeul Satului, unde au fost tare încântați de casele cu specific românesc din toate zonele țării.
Schimbul de experiență este o oportunitate de a încerca lucruri noi, de a exersa diverse limbi străine, de a-și face prieteni și de a vedea o perspectivă nouă asupra învățării. Elevii străini au fost curioși să afle câte ore de limba engleză studiază copiii în LTN, impresionați de ușurința folosirii acestei limbi, câte activități practice se fac și câte ore petrec la școală. Profesorii, însă au fost interesați de sistemul de notare și evaluare al elevilor.
Simona Cernochova, coordonator Republica Cehă: Am fost tare impresionați de elevii români și de cât de bine vorbesc limba engleză! În plus, aveți o mulțime de laboratoare de limba engleză. Mi se pare foarte interesant faptul că elevii își schimbă clasa după fiecare oră, ceea ce oferă dinamism, iar elevii sunt foarte activi.
Karolina Przybylo, prof.de engleză Polonia: Aveți o școală foarte modernă, pe 5 etaje….wow! Copiii sunt foarte prietenoși și mereu cu zâmbetul pe buze. Îmi doresc ca atunci când veți ajunge la noi, în Polonia, să fiți și voi cel puțin la fel de entuziasmați de țara noastră, pe cât am fost noi de a voastră!
Cel mai așteptat moment a fost prezentarea pieselor de teatru pregătite de fiecare echipă publicului numeros din sala de spectacole. Cine nu știe că viața de artist este grea: pentru câteva minute în lumina reflectoarelor copiii s-au pregătit zile, săptămâni sau luni întregi. Elevii au strălucit pe scenă, iar efortul lor și al profesorilor coordonatori a fost răsplătit cu multe aplauze și aprecieri.
În ultima zi a proiectului Erasmus+, petrecută pe meleaguri românești, invitații noștri au vizitat Palatul Parlamentului. Impresionați de grandoarea acestei construcții, de la marmura de pe pereți, covoare și picturi, până la candelabre și holurile imense, elevii și profesorii străini și-au făcut sute de fotografii.
Seda Arkac, coordonator Turcia: Vreau să vă mulțumesc pentru ospitalitate. Auzisem despre frumusețea munților din România, dar am descoperit peisaje care îți taie respirația! Iar, castelul Peleș m-a impresionat foarte tare!
Următoarea mobilitate în cadrul proiectului Erasmus+ Stop Clicking, Start Moving s-a desfășurat în Turcia, unde gazdă a fost școala Hüseyin Avni Cöllü Ortaokulu.