Articol din Revista
d-ale LTN-ului #12

reCITEȘTE POEZIE

Primăvara trezește natura la viață! Pomii înmuguresc, câmpiile se înverzesc, ghioceii înfloresc, păsările ciripesc, norii se risipesc, după poezie râvnesc…și eu, poate și tu! Odată cu venirea acestui anotimp, în Liceul Teoretic Național ajunge primul atelier de scriere creativă pentru liceenii din România – reCITEȘTE POEZIE. Sub îndrumarea scriitorilor Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru, elevii și profesorii noștri au participat la 5 ateliere de lectură, în care au fost îndrumați și familiarizați cu noile instrumente ce se folosesc în procesul de creație, cu formule creatoare experimentale și cu noile tehnologii ale informației.

După parcurgerea acestor ateliere, Dan Mircea Cipariu ne-a acordat în exclusivitate un interviu.

”Imaginam fel de fel de asocieri de cuvinte și de imagini pentru a atrage atenția colegelor mele”, Dan Mircea Cipariu 

Roxana Neacșu, prof. documentarist LTN: Cum ați descoperit poezia și când ați început să scrieți?

Dan Mircea Cipariu: Încă din clasa I mi-am dat seama că nu forța mă poate reprezenta în confruntarea cu colegii mei. Imaginam fel de fel de asocieri de cuvinte și de imagini pentru a atrage atenția colegelor mele, iar colegele mele mă încurajau să le scriu poeme, acrostihuri ori texte pentru cântecele pe care visam să le interpretăm la ceaiurile noastre de altădat. Am descoperit poezia mai întâi ca formă de a spune altceva, ca o formă de a ieși din normele și tiparele sistemului de educație din epoca Nicolae Ceaușescu, apoi ca pe o modalitate de a-mi sonda sonurile interioare, marile întrebări, spaimele și gaura neagră din creier și din interior.

Roxana Neacșu, prof. documentarist LTN: Care sunt obiectivele acestui proiect? Ce v-ați propus dumneavoastră punctual?

Dan Mircea Cipariu:  Împreună cu Florin Iaru, cel care mi-a fost profesor de scriere creativă în 1988, am pus la care ateliere de lectură și scriere creativă pentru liceenii din 5 zone din București cu acces limitat la cultură: Cartierul Dămăroaia, Cartierul Bucureștii Noi, Cartierul Chitila, Cartierul Crângași, Cartierul Pajura. Ne-am dorit să descoperim liceeni talentați pe care i-am găsit și pe care i-am invitat să aibă primele lor lecturi publice în cadrul spectacolelor de poezie și blues care fac parte din proiectul de promovare pentru ”reCITEȘTE POEZIE”.

reCITEȘTE POEZIE abordează un format participativ (lecturi publice, show de poetry & blues performance) care asigură implicarea activă a publicului adolescentin. reCITEȘTE POEZIE configurează un nou public de poezie și promovează noi voci ale poeziei române, cum sunt Claudia Ilie, Eva Maria Gheorghiu, Ștefania Cezara Mirică, Letiția Radu și Luca Alexandru, elevi ai Liceului Teoretic Național care au participat la atelierele de lectură și scriere creative coordonate de mine și  Florin Iaru.

Roxana Neacșu, prof. documentarist LTN: Ce ați descoperit în aceste întâlniri cu elevii?

Dan Mircea Cipariu: – Dorința liceenilor de a descoperi apa caldă și mersul pe jos în literatură, marile teme ale umanității, dar și lumea lor reală ori imaginară. Dincolo de inerente stângăcii stilistice ori de construcție literară, am apreciat fie urechea de prozator a unor elevi, fie lumea posibilă pe care o pot crea și accesa acești liceeni. Peste toate acestea, am descoperit la acești elevi plăcerea de a fi autori și de a spune ceva.  Nu știu dacă Claudia Ilie, Eva Maria Gheorghiu, Ștefania Cezara Mirică, Letiția Radu și Luca Alexandru vor fi scriitori, dar știu cu certitudine că vor fi cititori atenți și subtili ai literaturii și poeziei. A citi e cheia de acces spre lumile posibile din mintea autorilor, dar mai ales acces spre tine însuți!

Proiectul s-a încheiat cu un show de jazz și poezie. Elevii LTN au făcut senzație cu scrierile lor pline de semnificații. Ritmul poeziei a fost susținut de acordurile muzicale ale trupei Mike Godoroja & Blue Spirit.

Sunt Eva Maria Gheorghiu, am 16 ani și sunt clasa a IX-a. Îmi place să cânt la chitară și să scriu poezii. Sunt pasionată de muzică în general.

Eliberare

un țipăt scurt îți învelește trupul
un altul îmi zidește respirația
privirea ta nu ezită să mă numere la podea până la zece
o ploaie abundentă prin mine și tine trece
culoarea veștedă a ochilor tăi
mă sfărâmă ușor
ploaia abundentă printre mine și tine trece

Nerăbdare. Iubire. Aspirații. Nia, chiar dacă în documente sunt Ștefania Mirică. Aceasta sunt eu, uneori poate prea sensibilă, alteori poate prea retrasă în lumea visurilor, dar întotdeauna pasionată de muzică și poezie.

Menuetul de la shaormerie

uitarea spală amintirile
Dristor Kebap și haosul de vizavi
filmul secret dintre blocuri
dansez ca să ne fie de bine
parfumul tău
așteaptă un triunghi al Bermudelor

Sunt Letiția Radu, am 18 ani și sunt elevă în clasa a XI-a. Îmi place să scriu și să citesc. Sunt pasionată de artă, însă am fost înzestrată cu atâta îndemânare în mâini, cât să pot mișca condeiul când scriu. Dar acest lucru nu mă deranjează, îmi place arta mea și iubesc să pictez pe foi cuvinte.

Înnorat

E înnorat
Un cer gri a însemnat întotdeauna
Că va ploua curând.
Așa că am așteptat
Să cadă ploaia
Și să strălucească soarele.
Dar nu a plouat
Iar norii nu au plecat niciodată.

Sunt Luca Alexandru și am 17 ani. Am ca pasiune scrierea de proză, iar pentru spectacolul reCITEȘTE POEZIE am scris și câteva poezii.

Teoria conspirației

Undeva, există o planetă pe dos
Unde nimic nu e la fel
Unde există un alt eu
Persoana din oglindă.
Mie-mi place ciocolata, lui nu
Deci nu are dinții pătați când zâmbește
Trăim amândoi în echilibrul incorect
Pulsul meu scade, al lui crește
Dar și el este eu, deci probabil
Și el vrea să fie în locul meu.