Articol din Revista
d-ale LTN-ului #12

Mai mult decât “ȘCOALA ALTFEL”

Liceul Teoretic Național funcționează după un model propriu de învățare, care respectă legea și sistemul, dar care este adaptat evoluției lumii în care trăim. În LTN ne bazăm pe latura academică, dar cultivăm și dezvoltăm competențe pe care, elevii noștri să le poată folosi oricând le va fi necesar. La școală pentru viață, copiii învață să coreleze informația teoretică de la clasă cu realitățile vieții. 

Astfel, în perioada 2 – 8 mai 2023, elevii LTN au fost implicați în zeci de activități incluse într-unul din cele 8 programe care alcătuiesc modelul școlii noastre, Mai mult decât “Școala Altfel”. Elevii clasei a IV-a au optat pentru o vizită la Muzeul Poliție de Frontieră, o lecție de istorie practică, dar și o bună ocazie de a vedea exponate rare, precum uniforme grănicerești, machete ale navelor fluviale, arme actuale și din timpul celor două razboaie mondiale, epoleți, insigne, decorații. Pentru ca experiența să fie completă, elevii s-au fotografiat cu o parte dintre acestea și vor avea amintiri pentru toată viața.

Toți copiii de la grădiniță, dar și elevii claselor primare au trăit cea mai dulce experiență la Muzeul Ciocolatei, un loc în care, nu doar că și-au răsfățat papilele gustative, ci au învățat o mulțime de lucruri despre cel mai delicios desert din lume. “Cireașa” de pe ciocolată a fost atelierul de creație, unde elevii noștri și-au demonstrat măiestria de experți cofetari.

Micii noștri ARTiști și-au demonstrat talentul la desenat și colorat în cadrul unui atelier de pictat tricouri alături de partenerii noștri de la Blu Party. Un simplu obiect de îmbrăcăminte alb a prins viață cu ajutorul culorilor,  a personajelor și a creativității elevilor noștri. Cu puțin ajutor, dar cu mult entuziasm și voie bună, cei mici și-au adăugat în garderobă un tricou unicat realizat chiar de ei.

Experimentele  magice au la bază noțiuni științifice! Oare fără foc iese fum? Dar vulcanul care erupe, știți cum se face? Elevii LTN au descoperit toate aceste secrete chimice la atelierul Happy Chemistry. Copiii au fost tare uimiți, dar fericiți că pot atinge aburii sau spuma din gheață carbonică și că pot înțelege cum este posibil așa ceva. După o astfel de experiență, toți copiii și-ar dori să fie chimiști sau oameni de știință.

Săptămâna aceasta, în campusul LTN au ajuns pompierii și polițiștii de la rutieră! NU pentru că s-a întâmplat ceva grav, ci ca să îi pregătească pe elevi pentru situaţii de urgenţă.

Pompierii le-au explicat celor mici cum și când să folosească Sistemul Unic de Urgență 112, cum să prevină și să acţioneze în caz de incendiu. Copiii au avut ocazia chiar să manevreze un furtun de stingere a incendiilor. 

Polițiștii le-au reamintit elevilor cum trebuie să se comporte ca pietoni, ce reguli de circulație trebuie să respecte și cum să reducă riscul de implicare în evenimente rutiere nedorite, în calitate de pietoni și bicicliști.

Elevii LTN sunt pasionați de fotbal și de fotbaliști! Mulți dintre ei sunt și practicanți ai celui mai iubit sport din lume. Unii exersează la orele de educație fizică, altii în cadrul Clubului Sportiv LTN sau la alte cluburi, iar când au ocazia merg la Muzeul Fotbalului, pentru o experiență interactivă multimedia. Liceenii s-au simțit tare bine printre mingi, tricouri purtate de legende românești sau internaționale și jocurile interactive cu mingea.

Elevii LTN au plecat “La pas prin țara mea”, de-a lungul Dunării până în Banat, unde au colecționat amintiri demne de menționat. Fie că au avut o zi cât o vacanță sau zile întregi de explorat, copiii au avut parte de experiențe de învățare interdisciplinare, prin experimentare, în funcție de specificul fiecărui traseu. Jurnalul de călătorie a început la Porțile de Fier de la la Drobeta Turnu Severin, a continuat cu o croazieră pe Dunăre,â unde au fost întâmpinați de chipul lui Decebal. Oficial au vizitat și Peștera Haiducilor, cunoscută pentru semnăturile vechi de pe pereți și au ajuns până la Târgu Jiu, unde au poposit la Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului ale lui Constantin Brâncuși. Călătoria a continuat la Muzeul Trovanților, unde elevii au vrut să vadă dacă pietrele de acolo au forme dintre cele mai ciudate, conform legendelor. A fost o excursie, cât 10 lecții!

O zi cât o excursie au experimentat liceenii LTN și la pas prin Constanța. Plimbarea pe plajă, pe faleză sau în port  le-a oferit tinerilor un confort și o altă perspectivă informativă și apreciativă față de locuri pe care le știau, dar nu le cunoșteau adevăratele povești. 

Un tur într-un tur ghidat și foarte bine documentat, prin Centrul Istoric, a fost o experiență la care nu s-ar fi așteptat.

Circuitele din acest program, specific Modelul LTN, își propun să le ofere elevilor o experiență de învățare prin experimentare.