Articol din Revista
d-ale LTN-ului #12

De la șaretă la chirurgia robotică

Interviu cu prof.dr.univ. Dorin Sarafoleanu

Eva Vânătoru: Domnule profesor, când erați de vârsta mea și a elevilor din școala noastră, ce răspundeați la întrebarea: “Ce vrei să te faci când vei crește mare?” 

prof.dr.univ. Dorin Sarafoleanu:

Copiii mici se dezvoltă prin modele și primul model pe care îl au este cel patern sau un model de bărbat din familie. Voiam să mă fac avocat, pentru că în familie aveam un avocat de succes. În jurul vârstei dumneavoastră, mergând la liceu, am beneficiat de prestația unor profesori extraordinari, la același nivel cu profesorii pe care îi aveți dvs., dedicați ca profesie, cu un nivel intelectual și cultural extrem de elevat și care au știut să găsească în fiecare dintre noi cea mai bună vocație pe care o puteam avea.

Atunci nu aveam televizor, dar aveam multe cărți și puteam citi. Părinții mei erau amândoi învățători și aveam o bibliotecă, nu ca aceasta în care în mod impresionant o prezentați aici, dar aveam o bibliotecă la zi. Am citit tot ce puteam citi, dar am găsit și o serie de cărți legate de medicină. În aceeasi perioadă,  am avut două probleme de sănătate și în cartierul în care locuiam la Timișoara era un medic de familie, care era abordabil la orice oră din zi și din noapte. Era epoca medicinii romantice, când conta foarte mult omul, vocația, alteritatea, empatia pentru oameni. Nu refuza pe nimeni și era un foarte bun diagnostician, care m-a  salvat din 2 ipostaze patologice periculoase. Din clipa aceea m-am hotărât să fac aceasta profesie și, spre bucuria mea, am fost susținut de tatăl meu, care voia un doctor în familie. 

Eva Vânătoru: Ați urmat facultatea la Institutul de Medicină din Timilșoara, apoi, deși ați obținut un post de asistent universitar, a trebuit să urmați un stagiu la țară. Am citit cartea “Mărturisirea unui învingător”, scrisă de domnul Ion Moraru, iar acolo autorul povestește despre faptul că, în acea comună, medicul, adică  dumneavoastră, vă deplasați cu șareta. Puteți să ne povestiți câte ceva despre acea perioadă?

prof.dr.univ. Dorin Sarafoleanu: După terminarea studiilor, era obligatoriu un stagiu în mediul rural. În funcție de clasificarea mediilor, eram repartizați mai aproape sau mai departe de Timișoara. Era epoca în care se făceau dispensare pentru medicii de familie și case de naștere. Ca să te deplasezi în aceste localități nu puteai merge pe jos, așa că mi s-a pus la dispoziție o șaretă cu un cal, un vizitiu și mergeam acolo unde eram chemat. Mai era un lucru important de care ar trebui să se țină cont și în prezent, medicul de la țară nu poate să aibă program dimineața, de la 8:00 la 12:00, el trebuie să fie permanent acolo. Oamenii de la țară au mare respect pentru medicul lor de familie, ceea ce trebuie să se întâmple și astăzi. A fost perioada romantică a medicinei, când alteritatea, empatia, colaborarea și solidaritatea între oameni era foarte strânsă. 

Cei care vor să se facă medici, trebuie să știe că, în medicină nu există o siguranță perfectă cum există în alte științe, mereu ai îndoieli, trebuie să te gandesti dacă ai pus bine diagnosticul, dacă ai tratat bine, trebuie să urmărești bolnavul, să vezi cum se produce vindecarea. E o profesie care nu te lasă să lâncezești intelectual.

Eva Vânătoru: Vă rog să ne explicați cu ce se ocupă specialitatea dumneavoastră medicală?

prof.dr.univ. Dorin Sarafoleanu: Otorinolaringologia sau, pe scurt, ORL este o specialitate care combină 3 discipline medicale: patologia nasului și a căilor respiratorii, patologia urechilor și patologia laringelui, a vocii. Toate acestea sunt implicate în procesul comunicării. Pentru cei care vor să urmeze această ramură medicală, vă spun câteva minuni care se petrec în aceste organe. Dacă afară sunt -20 de grade și inspirăm acel aer rece , până la nivelul laringelui sunt 10-12 cm, iar toate aceste organe din nas, faringe și până la laringe, funcționează fără comanda noastră, ci în mod automat. Încălzesc aerul, iar când ajunge la laringe și în plămâni trebuie să aibă 37 de grade. Ce părere ai despre această minune? 

Noi vorbim și nu știm cu ce organ minunat slujim cuvântul. Este vorba despre 2 corzi vocale prin care trece aerul inspirat și care, la momentul vorbirii, se apropie una de alta și vibrează în 2 sensuri: orizontal și vertical. Aceste corzi vocale au 1,5 cm lungime și câțiva mm grosime. În acest spațiu de câțiva mm găsim un sistem de suport al corzilor vocale pe care se inserează mușchii ce pun în mișcare corzile vocale și 2 camere de rezonanță. În ceea ce privește auzul, nu putem să vorbim fără să auzim, pentru că mesajul sonor vine prin ureche, și ca să-i dăm răspunsurile, noi de fapt nu auzim cu urechea, urechea este un organ care conduce sunetul spre scoarța cerebrală și de acolo pornește comanda, răspunsul la informația pe care ti-o dă auzul. Există studii care ne arată că în 30-40 de ani, mai mult de jumătate din populația globului va suferi de tulburări de auz. Am spus acest mic amănunt pentru cei care vor să facă medicina și vor putea să lupte împotriva poluării sonore.

Eva Vânătoru: Ați avut nenumărate contribuții în medicină, dar care este acea experiență pe care nu o veți uita vreodată?

prof.dr.univ. Dorin Sarafoleanu: Am făcut o clinică de otorinolaringologie, chiar anul acesta se împlinesc 50 de ani, care a devenit școală în domeniu, (re)cunoscută în Europa. Am avut o serie întreaga de congrese pe care le-am organziat, la unul dintre ele am avut marea plăcere să participe și dl. Ion Moraru. Ca să faci o școală medicală trebuie să crești urmași, ceea ce s-a și întâmplat, trebuie să scrii cărți, ceea ce am și facut, și sunt bucuros pentru că majoritatea au fost publicate la editura Academiei Române și la alte edituri de prestigiu. Am introdus chirurgia cu laser în specialitatea noastră, la numai 2 ani după ce a apărut în America. Am avut un stagiu în Franța și după ce m-am întors am introdus această chirurgie la noi. Am avut contribuții pentru  problemele de cancer. Acum sunt bucuros că urmașii mei au făcut o societate de rinologie recunoscută în Europa, că au funcții importante propuse de UE, printre ei este și fiul meu. Au scos o revistă în limba engleză, cu un bord internațional, care apare de 4 ori pe an și care este foarte bine cotată. Am spus toate aceste lucruri, nu ca să mă laud sau ca să laud colectivul care funcționează acum la clinica noastră, ci ca să știe ce trebuie să facă aceia dintre dumneavoastră care vor să urmeze acest drum. 

Am ingrijit-o pe dna. Ana Aslan mulți ani.  I-am pus un diagnostic pe care alții nu au reușit să i-l pună nici în străinătate și nici în România. Având în vedere că în medicină se păstrează secretul profesional, să nu mă întrebați de diagnostic

Eva Vânătoru: Ce credeți că a fost determinant în atingerea acestor performanțe? 

prof.dr.univ. Dorin Sarafoleanu: Sunt câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinești ca să faci această profesie: dorință, inteligență, perseverență, răbdare, gândire coerentă, putere de studiu permanent, trebuie să nimerești într-un loc cu un management inteligent, cu un leadership de valoare care să îți scoată în evidență toate aceste calități și tendința de a fi mereu la curent cu tot ceea ce este nou. Nu te rezuma la ce îți oferă internetul, pentru că, peste 75% dintre lucrările medicale de pe internet sunt fake news, iar acest lucru devine periculos. 

Ca să faci medicină îți trebuie vocație, iar ca să-ți evidențiezi vocația, visează și îndrăznește. Îndrăzneala are riscul ei, dar trebuie cântărit prin inteligență, echilibru și sfaturi competente. Pe dvs. vă așteaptă foarte multe modificări în evoluția medicinei.

Eva Vânătoru: În ce direcție credeți că se îndreaptă medicina în țara noastră?

prof.dr.univ. Dorin Sarafoleanu: Medicina la nivel mondial și, implicit, în țara noastră este supusă unor provocări, care vin în avalanșă. Există studii socio-medicale ce ne arată că până in 2050 vă veți confrunta cu următoarele lucruri: celula stem, celula mamă din care se nasc toate organele omului și care poate fi folosită în foarte multe domenii de patologie. Urmează himerizarea sau fabricarea de organe pentru transplantul de organe prin metode 3D și se va face un pas înainte din acest punct de vedere. Este la modă telemedicina. S-a folosit această metodă în pandemie, pentru că nu se putea merge la spital și atunci, patologia curentă, răcelile, durerile de burtă se rezolvau în mediul online. Această ramură se va dezvolta foarte mult în detrimentul empatiei, care se realizează față în față. Urmează terapiile țintite, medicina și chirurgia robotică. Vă veți confrunta cu boli psihice, care deja au început să apară, datorită drogurilor, a fricii cu care trăim. Vine patologia electromagnetică, pentru că aceste aparate în fața cărora stați zilnic, calculatorul, telefonul, televizorul, induc o astfel de patologie. Este o patologie încă la început, dar veți avea de suferit. Vine medicina dezastrelor. Există cutremure, alunecări de teren care trebuie gestionate bine din punct de vedere medical și pentru asta trebuie să se dezvolte foarte bine asistența de urgență. Veți avea sânge artificial pe care noi nu l-am avut, se lucrează la acest lucru prin cercetare. Toate aceste lucruri vor avea nevoie de un corp medical foarte bine pregătit. Dacă aveți șansa să găsiți un model profesional medical pe care să îl respectați, atunci veți fi niște medici importanți de care țara are foarte mare nevoie.   

Eva Vânătoru: În încheiere, aveți vreun mesaj pentru elevii Liceului Teoretic Național?

prof.dr.univ. Dorin Sarafoleanu: Tinerețea este perioada la care toate speranțele și visurile par realizabile. LTN vă arată posibilitățile și în ce mod se pot rezolva speranțele dvs., vă învață câteva lucruri pe care și eu vi le transmit. Am un mesaj de suflet pentru voi: sunteți o generație care poate face mândră România, pe care să o ducă pe cele mai înalte trepte de știință și cultură. LTN vă învață să gândiți liber și drept, vă arată că dacă aveți calități trebuie să știți să le folosiți, vă ajută să fiți conștienți de aceste calități și vă pune față în față cu viața de zi cu zi, cu toate aspectele ei. LTN vă învață să munciți. Există o reținere a omului modern pentru a munci, pentru că are o serie de facilități, astfel că devine mai leneș, ceea ce nu este bine. 

Profesorii dvs. și conducere LTN se preocupă de toate aceste aspecte și este îmbucurător, pentru că fără acest antrenament, fără această viziune pe care o primiți în timpul școlii, prin tot felul de activități, nu veți putea putea să vă stabiliți opțiunea pentru viitorul dvs. 

Să știți că generația noastră are nevoie de medici buni, are nevoie de voi, pentru că vrem să mai trăim și să avem un confort al vieții, ca să ne bucurăm de victoriile dumneavoastră.