Liceul Teoretic Național în spațiul public
Eva Vânătoru, clasa a X-a
Liceul Teoretic Național și-a prezentat oferta educațională la TOE
Liceul Teoretic Național a participat la Târgul de Oferte Educaționale, ediția 2024, unde și-a prezentat oferta educațională pentru absolvenții de gimnaziu care își doresc să studieze în cadrul unei școli ce pregătește elevii pentru viață. În cele patru zile de târg, peste 2000 de elevi și părinți au vizitat standul LTN, unde au fost întâmpinați de liceenii și profesorii școlii noastre pentru a le împărtăși vizitatorilor din experiența lor în Liceul Teoretic Național.
În cadrul LTN, misiunea, valorile și principiile comunității pun accent pe educația centrată pe elev, de aceea deviza noastră este: La LTN înscriem elevi, nu note!
Pe lângă oferta educațională, elevii prezenți la târg au vorbit despre relația pe care o au cu profesorii lor, care le sunt mentori atât la orele de curs, cât și în afara acestora. Pentru o bună dezvoltare pe toate planurile, elevii noștri se bucură de experiența Modelului LTN – Școală pentru viață. Acest model educațional propriu LTN presupune ca învățarea formală să se îmbine cu cea nonformală, astfel încât toate noțiunile teoretice studiate la clasă să își găsească un corespondent în activitățile practice pe care ei le asociază cu diferite situații din viața de zi cu zi.
Importantă de povestit publicului prezent la standul LTN a fost și experiența întâlnirilor constante ale elevilor noștri cu diferite personalități ale vieții publice, care fac parte din Consiliul Științific al LTN și care le împărtășesc acestora din vasta lor pregătire profesională.
Fiecare copil are o înclinație, dar este extrem de important să întâlnească oamenii și profesorii potriviți, acei creatori de modele, care să-i observe potențialul, să îl ghideze, să îl încurajeze și să aibă răbdarea de a-l conduce pe drumul lui. În LTN, profesorii creează pas cu pas programe personalizate pentru dezvoltarea fiecărui elev, în funcție de potențialul și ritmul lui de învățare.
Modelul LTN – Școală pentru viață, activitățile extrașcolare, dotările și facilitățile din campus, rezultatele obținute de elevii noștri, dar și poziționarea centrală a școlii au fost alte curiozități ale elevilor și părinților care au interacționat la TOE cu echipa LTN.
Participarea la TOE a fost o experiență extraordinară. Am avut ocazia să interacționez cu mulți părinți și elevi interesați, prezentându-le beneficiile Liceului Teoretic Național din București. Mi-a plăcut să vorbesc despre programele noastre academice, activitățile extracurriculare și atmosfera prietenoasă din școală. Oamenii au fost receptivi și entuziasmați, iar eu m-am simțit mândră să reprezint liceul nostru, a declarat Sofia, elevă în clasa a IX-a.
Experimente marca LTN la Bucharest Science Festival
Liceul Teoretic Național a participat și în acest an la cea de-a XII-a ediție a Bucharest Science Festival 2024, festivalul din România dedicat științelor și tehnologiei. Elevii LTN au realizat în fața publicului numeros experimente științifice spectaculoase, care au captat atenția elevilor mici și mari prezenți la standul nostru, transformat într-un laborator științific mobil.
Fondatorul și Directorul LTN, prof. dr. Silvia Moraru a gândit un concept special pentru acest eveniment, bazat pe o serie de experimente şi demonstraţii fizice și chimice denumite generic: „Științele, prieteni sau dușmani?”. Toate acestea au fost puse în aplicare de o echipă formată din elevi de liceu ai LTN, sub coordonarea profesorilor de ştiinţe, prof. Florența Iatan și prof. drd. Ana-Maria Roșianu.
„Am participat, alături de colegii mei, la <<Bucharest Science Festival>>, evenimentul al cărui obiectiv principal este să facă știința mai accesibilă publicului larg, ocazie cu care am realizat mai multe experimente chimice (pentru că, așa cum știți, chimia este materia mea preferată). Sunt pasionată și mi-am dorit încă de mică să înțeleg anumite fenomene din viața de zi cu zi, iar studiul intensiv al chimiei, alături de mentorul meu, prof. dr. Silvia Moraru, m-a ajutat să înțeleg multe aspecte ale vieții. Acum, mă bucur că pot împărtăși altor copii din ceea ce am învățat eu, astfel încât să înțeleagă tot ceea ce se întâmplă în jurul lor.”, spune Eva, una dintre elevele LTN, olimpică la chimie.
Experimentele realizate au vizat noțiuni de chimie, fizică și biologie. Elevii LTN s-au împărțit pe echipe, au exemplificat și au explicat pe înțelesul copiilor de la refracția luminii și măsurarea PH-ului, până la fotosinteză și identificarea banilor falși cu ajutorul unei lămpi cu lumină UV.
Cei mici au fost fascinați de experimentul chimic de realizare a oglinzilor de argint: o reacție între glucoză și hidroxid diaminoargentic. Dacă v-ați întrebat vreodată cum se obține oglinda în care ne privim zi de zi, trebuie să știți că reactivul Tollens, care conține argint, se combină cu glucoza. Încălzit, acesta se descompune și lasă argintul în eprubetă. Când soluția se răcește, argintul se depune pe sticla eprubetei. Aceia care și-au dorit un suvenir de la târg au putut lua acasă această eprubetă.
Elevii mai mari au fost curioși să observe cum se realizează procesul de fotosinteză la o plantă, prin care se produce oxigenul indispensabil vieții. La fel de fascinantă a fost și demonstrația de măsurare a echilibrului acido-bazic al unui organism, adică de identificare a PH-ului.
Voi ce credeți? Științele ne pot fi prieteni sau dușmani?