Educație rutieră pentru elevii LTN
Victor Stoica, clasa a XII-a
Țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană la accidente rutiere soldate cu victime în rândul copiilor! Peste 100 de copii își pierd viața anual, iar 450 sunt răniți grav. Care este cauza? Fie pentru că cei mici traversează neregulamentar, fie pentru că șoferii circulă cu viteză prea mare. În aceste condiții, prevenția și prezența unor cursuri de educație rutieră în școli sunt esențiale. Nerespectarea regulilor de circulație poate avea consecințe majore. Doar informarea și prevenția salvează vieți!
Pentru a preveni astfel de situații, dar și pentru că Liceul Teoretic Național identifică și anticipează nevoile tinerei generații, școala noastră a încheiat un parteneriat cu Academia Titi Aur, prin care elevii noștri, împreună cu părinții, participă de mai multe ori pe an la un curs de siguranță rutieră. Aceste activități fac parte dintr-un proiect mai amplu: „Educație rutieră – Educație pentru viață”, parte a Modelului LTN – Școală pentru viață.
Primii care s-au bucurat de această experiență unică și în premieră pentru sistemul de învățământ au fost elevii LTN din clasa a IV-a și părinții acestora.
Comunitatea noastră prezentă la acest curs a participat proactiv la o serie de activități menite să-i învețe să anticipeze și să evite situațiile periculoase, indiferent de greșelile celorlalți participanți la trafic. Demonstrațiile realizate într-un simulator de răsturnare și unul de impact cu un obstacol fix i-au ajutat pe elevi și părinți să înțeleagă riscurile care pot apărea în astfel de situații.
Elevii de gimnaziu vor avea ocazia să descopere, cu ajutorul ochelarilor care imită starea de ebrietate, ce se întâmplă și ce simte un șofer atunci când acesta consumă alcool și se urcă la volan. De asemenea, cu ajutorul unui simulator, aceștia vor putea testa, în condiții de maximă siguranță, viteza de reacție și de aproximare a distanței de frânare. O demonstrație de evitare a unui pieton, îi va ajuta pe elevi să înțeleagă de ce este important să se asigure atunci când traversează strada, chiar și pe trecerea de pietoni.
De mare importanță pentru șoferi este și greutatea pe care o pot avea diverse obiecte aruncate prin mașină, în eventualitatea unui impact. De ce? La un impact de 50 de kilometri la oră, corpul poate cântări de minimum opt ori mai mult, în timp ce un telefon poate ajunge și la 20 de kilograme, iar dacă lovește șoferul sau alt pasager din mașină în tâmplă, poate provoca chiar decesul. Pentru a evita acest lucru, specialiștii îi învață pe tineri cum și unde ar trebui depozitate obiectele într-o mașină aflată în mers.
Liceenii vor putea simți, în condiții de maximă siguranță, cu ajutorul unui simulator de accidente, cum se simte o coliziune frontală, produsă la o viteză mică. De asemenea, special pentru ei, instructorii în conducere defensivă vor realiza un curs adaptat vârstei și nevoilor acestora, astfel încât tinerii să înțeleagă cum pot anticipa un potențial pericol în trafic și cum trebuie să reacționeze în cazul în care văd comportamente agresive la volan.
Zilnic, 3500 de oameni își pierd viața. Aceste activități pun accent pe atitudinea tinerilor, viitori șoferi, care vor fi astfel mai pregătiți să facă față provocărilor din trafic și să se deplaseze în condiții de siguranță.