Să ne cunoaștem orașul, prin povești

Mi-am încurajat elevii să scrie, să aibă curajul să participe la concursuri de scriere creativă, să-și dezvolte vocabularul și gândirea analitică. Provocarea a venit din partea organizatorilor SUPERPOVEȘTI din București care au propus un concurs de scriere creativă pentru copii, iar premiul cel mare a constat în publicarea poveștilor. Cartea tipărită o să poarte numele  SUPERPOVEȘTI din București și va fi lansată în data de 5 decembrie 2021. Volumul reprezintă o antologie în care elevii prezintă poveștile ascunse din istoria orașului nostru. Proiectul a fost inițiat la finalul anului 2020, alături de echipa Companiei de Librării București și Ministerul Culturii. 

Concursul i-a provocat pe elevi să caute poveștile ascunse din istoria orașului nostru, să se documenteze în muzee, în cadrul școlii, în biblioteci, în librării, să cerceteze documente și materiale în spațiul online, pentru ca apoi să le transpună în povești. 

Liceul Teoretic Național se mândrește cu două câștigătoare: Mara Miloș și Thea Jianu, eleve în clasa a IV-a A și B. Le felicităm pentru această reușită și pentru un debut literar de excepție. Mara a scris o poveste despre Călătoria pisicilor prin București”, iar Thea ne-a povestit despre Nadia, o fetiță pasionată de istorie.  

Când le-am prezentat copiilor pentru prima dată ideea concursului „SUPERPOVEȘTI din București” nu au fost foarte încântați, deoarece era o muncă de cercetare și documentare. Am studiat și am analizat împreună ghiduri, albume, hărți și ne-am documentat despre cele mai importante clădiri din București: Biserica Stavropoleos, Biserica Kretzulescu, Muzeul Național „George Enescu”, Muzeul Național de Istorie a României, Foișorul de Foc, Turnul Colței, Arcul de Triumf, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Hanul lui Manuc.  Au fost curioși să descopere istoria orașului București, dar și numeroasele povești despre clădirile de patrimoniu.

MARA MILOȘ are 10 ani, este elevă în clasa a IV-a B, este pasionată de arte plastice, dar şi de ştiințe, în special îi place să cerceteze mineralele pământului. Animalele ei preferate sunt pisicile despre care poate să vă relateze o mulțime de curiozități. Mara are trei pisici năzdrăvane.

„Eu m-am simțit foarte bine, mi-a plăcut să particip și a fost o experiență de neuitat. Tema poveștilor din București a fost o temă drăguță și interesantă”.

THEA ILINCA JIANU are 10 ani, este în clasa a IV-a iubește toate pisicile, dar mai ales pe Oreo, pisicuța sa. Îi place să cânte la tobe, să danseze, să joace tenis și să deseneze. Printre aceste pasiuni se numără și plăcerea de a scrie: „Mă bucur mult că povestea mea Zece la istorie a fost selectată pentru a fi publicată în cartea SUPERPOVEȘTI DIN BUCUREȘTI.

„A fost o plăcere să concurez și să scriu această poveste. Mi-a plăcut să explorez Bucureștiul alături Nadia, personajul din povestea mea, cu ajutorul imaginației. După ce mi-a venit ideea, totul a decurs simplu. Am așteptat cu nerăbdare rezultatele concursului și când am aflat că am câștigat am sărit în sus de bucurie.”